Προεδρικές: Τα κυριότερα σημεία του debate

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 23:30 το βράδυ της Δευτέρας (22/1) το μοναδικό debate που θα διεξαχθεί πριν από τον Πρώτο Γύρο των Προεδρικών Εκλογών, με τους πέντε υποψηφίους να αναπτύσσουν τις θέσεις τους σε Κυπριακό και Οικονομία.

Αναφορικά με το Κυπριακό:

Νίκος Αναστασιάδης

Για το Κραν Μοντανά και τις προτάσεις που κατατέθηκαν κι αν αυτές μπορούν να αποσυρθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η κατάθεση των εγγράφων κατατέθηκε στη βάση ότι τίποτε δεν συμφωνήθηκε, αν δεν συμφωνηθούν όλα.

Ο ίδιος διερωτήθηκε αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος μπορεί να αποσύρει αυτές τις προτάσεις,

αλλά ο ίδιος που τις κατέθεσε δεν μπορεί.

Για πρώτη φορά πρόσθεσε, ήταν παρούσα η Ε.Ε στο Κραν Μοτνανά όπως επίσης κατατέθηκαν χάρτες αλλά τέθηκαν και θέματα που αφορούν εφαρμογή της λύσης από την πρώτη μέρα.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τη θέση ότι μια νέα Διάσκεψη θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη ξεκαθαρίζοντας την ετοιμότητα του να επιστρέψει στον ενδοκυπριακό διάλογο.

Στα όσα υποστήριξε ο κ. Μαλάς περί χαμένης ευκαιρίας, ο κ. Αναστασιάδης τον παρέπεμψε σε δηλώσεις του κ. Κοτζιά ότι είναι η αδιαλλαξία της Άγκυρας που οδήγησε στην αποτυχία του Κραν Μοντάνα.

Για τον Γιώργο Λιλλήκα απέρριψε ότι θα μιλούμε για δυο χωριστές οντότητες σε περίπτωση λύσης.

Αναφορικά με τα μέτρα αντίδρασης στις ενδεχόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο αλλά θα ήταν ανεύθυνο να αποκαλύψει τα μέτρα που θα λάμβανε.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην σειρά συνεργασιών με τους Ευρωπαϊκούς εταίρους, αλλά και τις χώρες του Αραβικού κόσμου για να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της.

Διαβάστε επίσης: Το Debate όπως καταγράφηκε λεπτό προς λεπτό

Νικόλας Παπαδόπουλος

Ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε με την σειρά του αν οι προτάσεις του κ. Αναστασιάδη είναι άκυρες ή αν είναι σε ισχύ και από εκεί θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

Για το ποιες θα είναι οι πρώτες του κινήσεις στο Κυπριακό δήλωσε ότι θα είναι η συνεννόηση με την Αθήνα και ακολούθως θα ζητήσει από τον Γ.Γ του ΟΗΕ να σεβαστεί τη βούληση του Κυπριακού λαού για την Νέα Στρατηγική.

Αναφορά έγινε και στην ομάδα των Σοσιαλιστών στην Ε.Ε και την αλλαγή στις θέσεις τους στο Κυπριακό οι οποίες είναι πιο υποστηριχτικές σε σχέση με το παρελθόν.

«Πρέπει να αποσυρθούν προτάσεις, διότι αλίμονο να δεχτούμε λύση με απαράδεχτες πρόνοιες που δεν θα δεχτεί ο λαός μας» τόνισε.

Ο κ. Παπαδόπουλος έρριξε τα πυρά του και στον Σταύρο Μαλά, λέγοντας ότι μαζί με τον κ. Αναστασιάδη υποστηρίζουν να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι ο τούρκικος στρατός που μπήκε στο Αφρίν είναι αυτός που θα μείνει μετά την λύση στην Κύπρο, όπως επίσης και οι έποικοι που προέβησαν στους βανδαλισμούς στην εφημερίδα «Αφρίκα».

Για το πολιτικό κόστος σε σχέση με τα ενεργειακά, ο ίδιος σημείωσε ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία εμπορική συμφωνία με τις τριμερείς συνεργασίες δεν μπορεί να δημιουργηθεί πραγματικό κόστος. Ο ίδιος στάθηκε στην καθυστέρηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Αναφορά έγινε και στην δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την «ΑΟΖ» των κατεχομένων.

Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι αυτές ο εκλογές είναι δημοψήφισμα για το Κυπριακό και αν θα αποδεχτούμε τις υποχωρήσεις που έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σταύρος Μαλάς

Για την συνάντηση του με τον κ. Τσίπρα τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου και τι ακριβώς ειπώθηκε τότε για τα «περί χαμένης ευκαιρίας» στο Κράν Μοντάνα, ο κ. Μαλάς έθεσε το ερώτημα αν οδηγούμαστε προς την διχοτόμηση με τα όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα και την δημογραφική αλλοίωση.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μαλάς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός του επισήμανε αυτούς τους κινδύνους και την ανάγκη να επαναξιοποιηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν στο Κραν Μοντάνα συμπεριλαμβανομένου και του άτυπου εγγράφου που αποκάλυψε το ΣΙΓΜΑ.

Ο κ. Μαλάς υποστήριξε ότι το σχετικό έγγραφο έδινε την ευκαιρία κατάργησης των εγγυήσεων.

Επίσης, εξέφρασε την λύπη του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο κ. Αναστασιάδης τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα και την «χρυσή» ευκαιρία που μας παρουσιάστηκε.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σταθεί στην ασυνέπεια του κ. Αναστασιάδη υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχοινοβατεί στο Κυπριακό, διερωτώμενος αν ο κ. Γκουτέρες δεν κατάλαβε καλά από την στιγμή που στην έκθεση του γράφει ότι έχει χαθεί μια ευκαιρία στον Κραν Μοντάνα.

Τα πυρά του έρριξε και στον κ. Παπαδόπουλο, διερωτώμενος πως θα πείσουμε τους ξένους για την νέα στρατηγική στο Κυπριακό.

Ερωτώμενος που ήταν ο κ. Μαλάς τα τελευταία πέντε χρόνια ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν ένας ενεργός πολίτης, καλώντας τον κ. Αναστασιάδη να πιστοποιήσει την στήριξη που του πρόσφερε όταν είχε εκλεγεί ο κ. Ακιντζί στα κατεχόμενα.

Κληθείς να απαντήσετε αν επεδίωξε να συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί, ή αν τον γνωρίζει, απάντησε ότι τον ξέρει εδώ και πολλά χρόνια, όμως προτεραιότητά του αυτή τη στιγμή είναι να πείσει την κοινωνία για την ανάγκη επανένωσης και ακολούθως θα συναντηθεί και μαζί του.

Γιώργος Λιλλήκας

Στο ερώτημα γιατί ο ίδιος άργησε να καταλάβει την ΔΔΟ δήλωσε ότι μέχρι το 2004 την υποστήριζε γιατί ο κάθε ένας έδινε όποιο περιεχόμενο ήθελε.

Μετά το 2004, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, και τις συγκλήσεις Χριστόφια – Ταλάτ η Δ.Δ.Ο απέκτησε περιεχόμενο.

Σήμερα έχουμε μπροστά μας μια πραγματικότητα που πρόσθεσε που είναι συγκεκαλυμένη διχοτόμηση και η δημιουργία ενός τερατουργήματος όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν χωριστά.

Ο ίδιος επανέλαβε την θέση του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να ρωτηθεί ο λαός το μοντέλο επίλυσης που θέλει.

Δεν νομιμοποιούμαστε να καταργήσουμε το κράτος μας διότι αυτό θα μας οδηγήσει σε ομηρία της Τουρκίας κατέληξε.

Ο κ. Λιλλήκας διερωτήθηκε εάν ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Μαλάς αποδέχονται την θέση της Ελλάδας για μηδέν στρατούς και μηδέν εγγυήσεις.

Επανέλαβε δε τη θέση για δημιουργία κόστους στην Τουρκία ώστε να αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς πώς θα απεμπλακούμε από την Δ.Δ.Ο και πώς θα πείσουμε την διεθνή κοινότητα, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι από εμάς ξεκινά το κακό και όχι από την διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Λιλλήκας έστρεψε τα πυρά στον κ. Μαλά τονίζοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα παρεξήγησης για να πάει να συνομιλήσει με τον κ. Ακιντζί, αλλά ζήτημα γεωστρατηγικών συμφερόντων.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε την διαφωνία του με τις προτάσεις του κ. Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα.

Χρίστος Χρίστου

Σε ό,τι αφορά την θέση του ΕΛΑΜ για το ενιαίο κράτος και αυτό οδηγεί ουσιαστικά στην διχοτόμηση ο κ. Χρίστου υποστήριξε ότι είναι Δ.Δ.Ο που οδηγεί στην διχοτόμηση.

Ο κ. Χρίστου επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι διακοινοτικής διαφοράς.

Όπως προσέθεσε από εδώ και πέρα η πολιτική ηγεσία πρέπει να βρει νέο πλάνο διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η Τουρκία να στηρίξει την λύση δυο κρατών και ως εκ τούτου πρέπει να βρούμε ένα πλάνο β΄.

Αναφορικά με το τι θα πράξουν την δεύτερη Κυριακή ο κ. Χρίστου δήλωσε ότι θα αποστείλει ερωτηματολόγιο στους δυο εναπομείναντες και καταλλήλως θα αποφασίσουν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΔΔΟ είναι μια ρατσιστική λύση που θα διαχωρίσει τον λαό στη βάση της εθνότητας.

Από το 2004, υποστήριξε, ο λαός μας είπε ένα ξεκάθαρο «όχι» και η ηγεσία θα έπρεπε να το εκμεταλλευτεί διεθνώς.

Στο ερώτημα γιατί η Τουρκία δεν προχωρεί στην διχοτόμηση της Κύπρου ο κ. Χρίστου δήλωσε ότι η Δ.Δ.Ο είναι μορφή διχοτόμησης κι αυτό είναι που διαπραγματεύεται η Τουρκία συμφωνώντας με τον κ. Λιλλήκα ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι γεωστρατηγικό.

Αναφορικά με την Οικονομία και την Εσωτερική Διακυβέρνηση:

Νίκος Αναστασιάδης

Για το επίμαχο κούρεμα ή τέλος όπως το ονομάζουν επί των καταθέσεων ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε το παρέλαβε δηλώνοντας ότι το Εurogroup ήταν αποφασισμένο για bail – in καταλήγοντας στο τέλος στην συμφωνία για εφάπαξ φορολογία επί των καταθέσεων άνω των 20 χιλιάδων ευρώ.

Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι προστασία των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ τέθηκε σε ισχύ από την 1/1/2016.

Προχωρώντας ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι απορρίψαμε την πρόταση για εφάπαξ φορολόγηση με το πρώτο «όχι» της βουλής να οδηγεί στο κούρεμα.

Αναφορικά με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα νομοθετικά και άλλα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν απέκλεισαν την δημιουργία φορέα διαχείρισης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι παρά τα όσα έγιναν το 2013, ο σχεδιασμός στην οικονομία έφερε ξανά προοπτικές με τους διάφορους τομείς της να επανεκκινούν.

Σε σχέση με την κατηγορία για οικονομία της «αρπαχτής», ο Νίκος Αναστασιάδης, απέρριψε την τοποθέτηση αυτή, σημειώνοντας σειρά κινήτρων που έδωσε η Κύπρος στο τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της ναυτιλίας και των υπηρεσιών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στο τελικό του μήνυμα σημείωσε ότι τα τελευταία 5 χρόνια μέσα από τολμηρές αποφάσεις διασώσαμε μια χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

«Σας καλώ να αντιληφθείτε την πρόταση γιατί αποφάσισα να είναι η τελευταία 5ετία. Θέλω να δούμε όλα τα προβλήματα μέσα από την συναίνεση. Γι’ αυτό και η συναινετική πολιτική που ακολουθώ με τους φίλους ανθυποψηφίους μου», κατέληξε.

Νικόλας Παπαδόπουλος

Ο κ. Παπαδόπουλος ρωτήθηκε για την οικονομία σε συνάρτηση με το πόθεν έσχες του και την προσωπική του οικονομική διαχείριση για να απαντήσει ότι σε αυτές τις εκλογές είναι οι προτάσεις του επιτελείου του που πρέπει να αξιολογηθούν.

Όπως εξήγησε η δική του υποψηφιότητα έχει ολοκληρωμένες προτάσεις στην οικονομία που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας που είναι ο υψηλός ιδιωτικός δανεισμός και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να στρέψει τα πυρά του στον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος όπως υποστήριξε δηλώνει ότι δεν αφορά την κυβέρνηση του, το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Η μόνη κυβέρνηση που οδήγησε τον τόπο σε χρεοκοπία ήταν αυτή που συμμετείχε ο κ. Μαλάς δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, απορρίπτοντάς την αιχμή του ότι οι προτάσεις του θα οδηγήσουν στην χρεοκοπία.

Σε σχέση με τα όσα έγιναν πριν από το κούρεμα ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την πρόταση για κούρεμα κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ καλώντας τον Νίκο Αναστασιάδη να εξηγήσει ποιον εξυπηρετούσε η πρόταση του για το πρώτο κούρεμα.

Ερωτηθείς πως μπορούν να κουρευτούν δάνεια και τους κινδύνους της πρότασης αυτής ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να γίνει ο φορέας διαχείρισης των δανείων σημειώνοντας ότι αυτό εισηγείται η ΕκΤ αλλά και οι κυπριακές τράπεζες.

Ο ίδιος εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα συσταθεί αυτός ο φορέας και με σκοπό να ξεκαθαρίσει ποια δάνεια θα κουρευτούν.

Για τις κατηγορίες των μη κοστολογημένων προτάσεων, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ούτε κατά διάνοια δεν πρόκειται η κυβέρνησή του να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και ότι θα λειτουργήσει στη βάση των πλεονασμάτων.

«Η στήριξη των συνταξιούχων θα έχει ένα δημοσιονομικό κόστος, όπως είχε και τα λεφτά που χάρισε ο Πρόεδρος στα σωματεία», δήλωσε για να προσθέσει ότι η δική του κυβέρνηση θα επιλέξει να επικεντρωθεί στο δεύτερο και όχι στο πρώτο.

Ο κ. Παπαδόπουλος άσκησε κριτική στον κ. Μαλά για την μη προώθηση του ΓεΣΥ όντας υπουργός Υγείας αλλά και στην άρνηση του να διαχωρίσει την θέση του από την συμμετοχή του στην καταστροφική διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, στο καταληκτικό του μήνυμα, δήλωσε: «Τους τελευταίους μήνες συνομίλησα με χιλιάδες πολίτες και έζησα την ανησυχία για την καθημερινότητα, την πικρία για τις δεσμεύσεις που δεν έγιναν, είπε ο Ν. Παπαδόπουλος στο καταληκτικό του σχόλιο και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Θέλω και μπορώ να φέρω την αλλαγή. Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε πίσω την αξιοπιστία και την ελπίδα στον τόπο μας».

Σταύρος Μαλάς

Για την οικονομία και το γεγονός ότι ο ίδιος συμμετείχε σε μια διακυβέρνηση όταν η Κύπρος βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής, υπενθύμισε ότι ο ίδιος συμμετείχε σε αυτή 14 μήνες, ζητώντας παράλληλα να κριθεί για το πρόγραμμα του.

Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι σωστό «όταν δεν μπορεί κάποιος να δείρει τον γάιδαρο να δέρνει το σαμάρι».

Όπως πρόσθεσε, η απόφαση να μην συμμετέχουν στην κυβέρνηση του στελέχη πρώτης γραμμής του ΑΚΕΛ αυτή ήταν του ίδιου του κόμματος.

Ο κ. Μαλάς διερωτήθηκε πότε έγινε προπώληση αερίου στην Αίγυπτο όπως δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, καλώντας τον Προέδρο να ξεκαθαρίσει πότε έγινε αυτό.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να στρέψει τα πυρά του στον Νικόλα Παπαδόπουλο σε σχέση με την στήριξη που παρείχε στην οικονομία σε Αβέρωφ Νεοφύτου και κυβέρνηση.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα απαντήσει σε τυχόν πρόσκληση του ΕΛΑΜ για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Κληθείς να απαντήσει αν δυσφορεί όποτε γίνεται επίκληση στη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Χριστόφια ο κ. Μαλάς κάλεσε εκ νέου να κριθεί για το πρόγραμμα του και να μην παρελθοντολογούμε.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους ο κ. Μαλάς έκανε λόγο για οικονομικό μεσαίωνα και την ανάγκη επαναφοράς συλλογικών συμβάσεων και θεσμοθέτησης κατώτατου μισθού.

Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη επένδυσης στην καινοτομία και την νέα γενιά.

Ο κ. Μαλάς, καταλήγοντας, ζήτησε από τον κόσμο να αξιολογήσει την δική του υποψηφιότητα και να τον εμπιστευτεί.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Έχω προτάξει ενώπιον της κυπριακής κοινωνίας ένα συμβόλαιο. Για εθνικό θέμα και έχω προτείνει διαχείριση για να απαλλαγούμε από κατοχή. Να ζήσουμε συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας

Αφουγκράζομαι ανησυχίες για δεινά από οικονομική κρίση. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Προτείνω να μας κοιτάξετε στα μάτια και να μας αξιολογήσετε με ειλικρίνεια και να δώσετε την ψήφο σε αυτόν που πραγματικά εμπιστεύεστε».

Γιώργος Λιλλήκας

Σε σχέση με την θέση του για την προπώληση φυσικού αερίου κι αν αυτή ήταν μια ρεαλιστική λύση, ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε την θέση ότι ήταν άκρως ρεαλιστική και γι’ αυτό στήριξε την κυβέρνηση να το πράξει με την Αίγυπτο για τις δικές τις ανάγκες, πριν μερικά χρόνια.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι τότε είχε καταθέσει και μια σειρά άλλων προτάσεων για την οικονομία που αν τον άκουγαν δεν θα είχαμε κούρεμα καταθέσεων.

Ο κ. Λιλλήκας υποστήριξε ότι θα ήταν ορθότερο να κουρευόταν τα επιτόκια και όχι οι καταθέσεις και το ενεργητικό των επιχειρήσεων.

Πρόκληση επίσης χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις των τριών άλλων υποψηφίων στην οικονομία οι οποίοι ήταν μέρος της οικονομικής καταστροφής όπως ανέφερε.

Για τον Συνεργατισμό και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε όπως είμαστε προσεχτικοί στις όποιες δηλώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα.

Εξέφρασε την ίδια ώρα την ανάγκη για την δημιουργία ταμείου όπου θα μπορεί να εξαγοράζει από τις εμπορικές τράπεζες δάνεια ώστε να απαλλαγούν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια τόσο οι τράπεζες όσο και οι δανειολήπτες.

Κληθείς να απαντήσει αν συμφωνεί με την σύσταση «κακής» τράπεζας, ο ίδιος διαφώνησε.

Για τις γυναίκες και την συμμετοχή τους στην Πολιτεία ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ανάγκη για δημιουργία δομών και μέτρων που πρέπει να δημιουργηθούν για να προωθηθούν στους θεσμούς το κράτους.

Το όραμα του όπως εξήγησε είναι η δημιουργία ενός νέου μοντέλου κράτους χωρίς επιδόματα πείνας, δημοσιονομικά ελλείματα, με έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και περισσότερη συμμετοχή από τους πολίτες στις αποφάσεις του κράτους εξ ου και η πρόταση για το ανακλητό.

Στο καταληκτικό του μήνυμα ο Γ. Λιλλήκας δήλωσε: «Θα κρίνετε ποιον εμπιστεύεστε να διαχειριστεί το κυπριακό σ αυτή την κρίσιμη καμπή»

Ενώ κάλεσε τον λαό να ψηφίσει πίσω από παραβάν τον καλύτερο κι αυτόν που μπορεί να νικήσει στον δεύτερο γύρο τον Νίκο Αναστασιάδη.

Χρίστος Χρίστου

Για τον Αντετοκούμπο και σε σχέση με παλαιότερη δήλωσή του ότι ο ίδιος δεν θα τον πολιτογραφούσε ως Έλληνα, ο κ. Χρίστου εξέφρασε την διαφωνία του με την πολιτική παραχώρησης υπηκοοτήτων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι προσωπικό το θέμα.

Σε σχέση με την πολιτική των πολιτογραφήσεων ξένων υπηκόων στην Κύπρο λόγω των επενδύσεων σε ακίνητα που κάνουν στην Κύπρο, ο ίδιος εξήγησε ότι διαφωνεί καθότι δεν δίνουν θέσεις εργασίας καθώς επίσης και επειδή η βιομηχανία αυτή θα φτάσει σε κορεσμό.

Απαντώντας στον κ. Μαλά σε σχέση με την άρνησή του να αποδεχτεί ερωτηματολόγιο του ΕΛΑΜ για τον δεύτερο γύρο, ο κ. Χρίστου δήλωσε ότι το κόμμα που τον στηρίζει, δηλαδή το ΑΚΕΛ, δεν αρνείται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του κατακτητή, αλλά αρνείται να απαντήσει στο ΕΛΑΜ κατηγορώντας τον ότι με αυτή την στάση δεν λειτουργεί ως υποψήφιος Πρόεδρος όλων των Κυπρίων .

Ερωτηθείς αν κάποιος απαντήσει στο ερωτηματολόγιο του ΕΛΑΜ θετικά και το κόμμα βρει σύμφωνο τις απαντήσεις του υποψηφίου που θα περάσει στον δεύτερο γύρο τι θα πράξει, ο κ. Χρίστου ξεκαθάρισε ότι όλα θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Ξεκαθαρίζοντας πως αν κάποιος υποψήφιος θα θελήσει την στήριξη του ΕΛΑΜ στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να πει δημοσίως.

Σε σχέση με την συμμετοχή των γυναικών σε μια κυβέρνηση ο κ. Χρίστου δήλωσε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να ψήφιζε γυναίκα για πρόεδρο αν συμφωνούσε με τις θέσεις της.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ χαρακτήρισε προκλητικό το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα επιδόματα σε αλλοδαπούς από την στιγμή που υπάρχουν χαμηλά επιδόματα και μισθοί στους Κύπριους.

Ο ίδιος εξέφρασε την θέση όπως κατοχυρωθούν τα 1200 ευρώ ως κατώτατος μισθός.

Στο τελικό του μήνυμα ο κ. Χρίστου δήλωσε ότι οι τέσσερις ανθυποψήφιοι του προέρχονται από το ίδιο σύστημα και αν ο λαός θέλει πραγματική αλλαγή πρέπει να τον εμπιστευτούν.

«Στις 28 του μήνα οι συμπολίτες καλούνται να επιλέξουν Πρόεδρο. Και οι 4 είχαν ευκαιρία να κυβερνήσουν ή να συγκυβερνήσουν. Ακολουθούν ίδιες τακτικές. Αν πραγματικά πιστεύουν ότι χρειάζονται αλλαγή να στηρίξουν φωνή ΕΛΑΜ. Αν μας εμπιστευτούν δεν θα τους απογοητεύσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
νίκος αναστασιάδης, κουρεμα καταθεσεων, νέα, αοζ, ισχύ, αθηνα, οηε, λύση, στρατος, κυπρος, εκλογες, δημοψηφισμα 2015, τσιπρας, σιγμα, ελλαδα, ελαμ, κουρεμα, βουλη, χρεοκοπια, ΕΚΤ, τραπεζες, συμμετοχή, ακελ, αιγυπτος, ειλικρίνεια, επιδοματα, ηλεκτρονική, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κοινωνια, οικονομικη κριση, χωρες, ηλεκτρονική, το θεμα, αβερωφ, αιχμη, ακινητα, βημα, γυναικα, δανεια, δημοκρατια, εμπορικη, ηγεσια, θεμα, κυπρου, οηε, οικονομια, προγραμμα, χαρτες, ωρα, ακελ, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δηλωση, δηλωσεις, δικη, εγινε, εγγραφο, ευκαιρια, ευρω, ειλικρίνεια, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκμεταλλευση, ελαμ, ελπιδα, εμειναν, επρεπε, ερωτηματολογιο, εφαπαξ, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, η δικη, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κομμα, λεφτα, λυπη, λύση, λογο, ματια, μηνες, μισθος, μηδεν, μορφη, νεα γενια, νικο, ομαδα, οντας, οραμα, ουσιαστικα, ποθεν εσχες, πολιτεια, πορτες, προβληματα, σιγμα, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, τουρκια, ισχύ, φορολογια, φωνη, φορα, δικαιωματα, εφαρμογη, εμφαση, εθνικο, χωρα, κυριακη, μεινει, μπροστα, σωστο, θελω να, θεματα, θεσεις, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα