Προεδρικές 2018: "Κλείδωσε" υποψηφιότητα Μαλά για το ΑΚΕΛ

Βγήκε τελικά "άσπρος καπνός" από την Εζεκία Παπαϊωάννου, όσο αφορά στο όνομα του υποψηφίου το οποίο προκρίνει η Κεντρική Επιτροπή ενόψει Προεδρικών Εκλογών.

Ο Σταύρος Μαλάς είναι τελικά ο εκλεκτός του κόμματος για τις Προεδρικές εκλογές. Μια επιλογή η οποία υποστηρίχθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Με ποσοστό που αγγίζει το 75% ανάμεσα στα περίπου 80 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ήταν παρόντα και ψήφισαν, ο Σταύρος Μαλάς είναι ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ,

ο οποίος θα τεθεί ενώπιον των ομάδων βάσης αλλά μετέπειτα και της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης για τη θέση του υποψηφίου ενόψει Προεδρικών Εκλογών. Το όνομα του Αχιλλέα Δημητριάδη ήταν το δεύτερο που τέθηκε ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής προς ψήφιση.

Σύμφωνα με πηγές τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν και να προτείνουν άτομα για υποψηφιότητα. Ακούστηκαν διάφορα ονόματα μεταξύ των οποίων αυτά του Στέφανου Στεφάνου, του Άντρου Κυπριανού και άλλων.

Ακολούθως έγινε ψηφοφορία κατά πόσο η Κεντρική Επιτροπή ευνοεί κομματική ή μη κομματική υποψηφιότητα και το αποτέλεσμα ήταν υπέρ της μη κομματικής υποψηφιότητας.

Αφού η απόφαση της Κ.Ε ήταν υπέρ μια μη κομματικής υποψηφιότητας, όπως είχε γίνει άλλωστε και σε προηγούμενη αντίστοιχη ψηφοφορία, τέθηκαν προς ψήφιση δυο επιλογές: Αυτή του Σταύρου Μαλά και αυτή του Αχιλλέα Δημητριάδη, με τον πρώτο να επικρατεί με ποσοστό 75%.

Ο Σταύρος Μαλάς αναμένεται να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος και να υποστηριχθεί από το ΑΚΕΛ, ενώ προηγουμένως θα έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης μεταξύ τους. Η πρώτη συνάντηση ΑΚΕΛ-Μαλά θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όπου θα ξεκινήσει και μια ουσιαστική ζύμωση σε σχέση με τις προγραμματικές θέσεις του Σταύρου Μαλά.

Οι ομάδες βάσης αλλά και η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς ακόμα, ωστόσο δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από το Σεπτέμβριο.

Επίσημη ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει:

"Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ σε σημερινή της συνεδρία αποφάσισε όπως εισέλθει σε διάλογο με τον κ. Σταύρο Μαλά, για να διερευνήσει τις δυνατότητες προγραμματικής συνεργασίας μαζί του ενόψει των Προεδρικών Εκλογών.

Η Κεντρική Επιτροπή εξουσιοδότησε την Κεντρική Γραμματεία του Κόμματος να προωθήσει την υλοποίηση της απόφασης".

Η πρώτη αντίδραση Σταύρου Μαλά

"Μπροστά στην ανάγκη για μια προοδευτική αλλαγή, για ένα μέλλον που θα ανοίγει ορίζοντες και θα δίνει ελπίδα στη νέα γενιά, για μια νέα πολιτική πρόταση μακριά από φθαρμένες συνταγές, ακρότητες, επικίνδυνα πειράματα και ακροβατισμούς, θα καταθέσω τη δική μου πρόταση, τις δικές μου σκέψεις και το δικό μου πλαίσιο. Στόχος η επίτευξη προγραμματικής σύγκλισης με το ΑΚΕΛ το οποίο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, αλλά και η διεύρυνση του διαλόγου με όλη την κοινωνία. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!", είναι τα πρώτα λόγια του Σταύρου Μαλά μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Ο Σταύρος Μαλάς

Ο Σταύρος Μαλάς ήταν ο υποψήφιος τον οποίο αποφάσισε και στήριξε το ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013, όπου αναμετρήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη στο δεύτερο γύρο των εκλογών και εξασφάλισε ποσοστό 42,52%. Στον πρώτο γύρο των εκλογών είχε εξασφαλίσει Α' Γυρος 26,91%.

Το όνομα του Σταύρου Μαλά βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι καθώς, όπως αναφέρουν μέλη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, αποτελεί μια πολύ αξιόλογη και αξιόπιστη επιλογή που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Ο Δρ Σταύρος Μαλάς γεννήθηκε στον Άγιο Σέργιο της Αμμοχώστου και είναι 50 ετών.

Με την Τουρκική εισβολή προσφυγοποιήθηκε και μετέβη με την οικογένεια του στην Πάφο,

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College of London), αποκτώντας διαδοχικά πτυχίο και διδακτορικό στη Γενετική, με σειρά υποτροφιών.

Ακολούθως, εργάστηκε ως ερευνητής για επτά χρόνια στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Imperial College of London.

Το 2001 επέστρεψε στην Κύπρο και ίδρυσε ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Από το 2002, διετέλεσε εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου σε πολλές επιτροπές κατάρτισης πολιτικής στον τομέα των βιοϊατρικών ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2006 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για την καλύτερη επίδοση σε εξασφάλιση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων έρευνας από το πρόγραμμα «Συνεργασία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2008 εξελέγη πρώτος Πρόεδρος των εκπροσώπων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή κοινοπραξία Innovative Medicines Initiative.

Διετέλεσε σύμβουλος χρηματοδοτικών οργανισμών σε θέματα αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων και δημοσίευσε ερευνητικές μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Μέχρι το διορισμό του ως Υπουργός Υγείας, ήταν ακαδημαϊκός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών από υποψηφίους διδάκτορες.

Τον Αύγουστο του 2011 διορίστηκε Υπουργός Υγείας.

Από το 1994 είναι νυμφευμένος με την εκπαιδευτικό Ζαχαρούλα Μαλά με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα