Προεδρία: Το πρώτο "stress test" της νέας Βουλής

Το πρώτο τεστ αντοχής, το οποίο θα κληθούν να δώσουν τα κόμματα είναι αυτό της προεδρίας της Βουλής. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με τα εν τη Βουλή κόμματα να μετρούν τα κουκιά τους και να σχεδιάζουν τις πιθανές συμμαχίες, οι οποίες θα τους φέρουν σε ακτίνα συνεργασίας για τον νέο πρόεδρο της Βουλής.

Στα

ονόματα που ακούγονται συγκαταλέγονται η Ελένη Θεοχάρους, αλλά κι' αυτό του Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος φαίνεται να αντικρίζεται ευνοϊκά και από την Πινδάρου. Κομβική θα είναι η στάση, την οποία θα κρατήσει ο ΔΗΣΥ, ο οποίος θα επιδιώξει πάση θυσία να σχηματίσει σταθερές για κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην αντίπερα όχθη στο ΑΚΕΛ, κατατίθεται το όνομα του Άντρου Κυπριανού, αν και βαρύνουσας σημασίας θα είναι η στάση του ΔΗΚΟ, το οποίο "κλείδωσε" χθες τον ρυθμιστικό του ρόλο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ δεν απέκλεισε, αλλά ούτε και έδειξε θερμό ενδιαφέρον για την προεδρία της Βουλής. Διακρίνεται μια διάθεση συνεργασιών με άλλες δυνάμεις, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να κυβερνηθεί η χώρα με την ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων.

Ο ΔΗΣΥ θα χρησιμοποιήσει την Προεδρία της Βουλής για να διασφαλίσει έστω συμμαχίες για διαμόρφωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Πάντως το πρωί πραγματοποιήθηκε συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου με ηχηρές απουσίες όπως αυτη του Πρόδρομου Προδρόμου και του Σωτήρη Σαμψών. Αύριο συνέρχεται για πρώτη φορά η νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα βρίσκει το ΑΚΕΛ σε βαθύ προβληματισμό, χωρίς να σημαίνει ότι απομακρύνεται από το ενδιαφέρον για την προεδρία της Βουλής. Πιθανή ανάδειξη του Άντρου Κυπριανού στο πηδάλιο της Βουλής ενδεχομένως να ανοίξει και ανώδυνα το θέμα της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, για την οποία ψίθυροι φέρουν στελέχη να θέτουν θέμα.

Βαρύνουσας σημασίας, είναι ο λόγος του ΔΗΚΟ, αφού είναι το μόνο κόμμα που διατηρεί τις έδρες του στο Κοινοβούλιο χωρίς μεταβολή και θα είναι ο ρυθμιστής κυρίως στην ψήφιση των νομοσχεδίων.

Το κόμμα προσανατολίζεται στα σενάρια συνεργασίας, καθώς είναι δεδομένη η δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι τον ίδιο προσωπικά δεν τον ενδιαφέρει η προεδρία της Βουλής. Σε μια παράλληλη εξέλιξη και ο Γιώργος Λιλλήκας αφήνει ανοικτό το ενδιαφέρον του.

Από χθες βράδυ με την εξασφάλιση των τριών εδρών στο Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών έσπευσε να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα χρειάζεται συμμάχους για να περνούν τα νομοσχέδια από τη Βουλή.

Είναι ένα θέμα το οποίο θα τεθεί στα συλλογικά όργανα όλων των κομμάτων, τα οποία και θα τοποθετηθούν επίσημα. Οι ανατροπές βέβαια, δεν αποκλείονται αν θυμηθούμε τι έγινε το 2011, όταν το αποτέλεσμα ανατράπηκε την υστάτη και στη μία ψήφο του Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος διαμόρφωσε το αποτέλεσμα και ανέδειξε στην προεδρία του Σώματος το Γιαννάκη Ομήρου.

Στις 2 Ιουνίου οι 56 Βουλευτές θα δώσουν τη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαβεβαίωση, θα συσταθούν σε σώμα και θα επιλέξουν το νέο Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα