Πριγκόζιν: Η σορός του αναγνωρίστηκε από το κομμένο του δάχτυλο

Ενώ πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης διερωτώνται εάν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροσκάφος που συνετρίβη, ρωσικό κανάλι στο Telegram μετέδωσε ότι η σορός του αρχηγού της Βάγκνερ αναγνωρίστηκε από το κομμένο δάχτυλό του.

ΗΠΑ και Ρωσία βρέθηκαν να συμφωνούν ότι ο πόλεμαρχος της Αγίας Πετρούπολης σκοτώθηκε κατά τη συντριβή βορειοδυτικά της Μόσχας την Τετάρτη το βράδυ. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει ακόμη κάποιο οριστικό αποδεικτικό στοιχείο ότι ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας

μισθοφόρων Wagner επέβαινε στο αεροπλάνο που συνετρίβη, αλλά είναι “πολύ πιθανόν” να είναι νεκρός».

Στο διαδίκτυο πληθαίνουν τα βίντεο της συντριβής αλλά και η θεωρία ότι ένα δεύτερο αεροπλάνο βρισκόταν κοντά και τελικά προσγειώθηκε στο Βνούκοβο της Μόσχας. Δύο ώρες αφότου το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πτήσης πέρασαν ια να επιβεβαιωθεί η συντριβή από την ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορίας της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο δεν επιβεβαίωσε επισήμως τις ταυτότητες των 10 πτωμάτων

Το Κρεμλίνο διέψευσε ότι έδωσε εντολή να σκοτωθεί ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οριστικά τον θάνατό του, επικαλούμενο την ανάγκη αναμονής των αποτελεσμάτων εξετάσεων και της έρευνας.

“Τώρα γίνονται πολλές εικασίες γύρω από την συντριβή του αεροπλάνου αυτού και τους τραγικούς θανάτους των επιβατών του αεροπλάνου, συμπεριλαμβανομένου του Γεβγκένι Πριγκόζιν. Βεβαίως στη Δύση όλες αυτές οι εικασίες παρουσιάζονται από μια πολύ καλά γνωστή γωνία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ σημείωσε εξάλλου ότι είναι αδύνατο να πει αν ο Πούτιν θα παραστεί στην κηδεία του Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει “πολύ γεμάτο πρόγραμμα”. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν πρόσθεσε επίσης ότι η Wagner Group δεν έχει επίσημη νομική υπόσταση, αλλά χαρακτήρισε ηρωϊκή τη συνεισφορά της στην ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Ρωσικά δίκτυα κυκλοφορούν στο μεταξύ εικόνες με φερόμενα ίχνη αντιαεροπορικού πυραύλου στα συντρίμμια του αεροσκάφους, εκδοχή που απέρριψε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά από τον Οκτώβριο του 2019, που αναφέρθηκε συντριβή αεροσκάφους με επιβάτη τον επικεφαλής των μισθοφόρων της Βάγκνερ.

Την προηγούμενη φορά αεροπλάνο συνετρίβη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και χωρίς σημάδια ζωής από τον ίδιο τον Πριγκόζιν, αφέθηκε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν νεκρό.

Στους δύο μήνες που μεσολάβησαν από την ανταρσία μέχρι τη συντριβή ο Πριγκόζιν κυκλοφορούσε ελεύθερος μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας και αφρικανικών κρατών. Ο συμβιβασμός με τον Πούτιν για να σταματήσει την πορεία προς τη Μόσχα και οι εγγυήσεις ότι δεν θα του ασκηθεί ποινική δίωξη είχαν ξαφνιάσει πολλούς για την επιείκεια του Ρώσου Προέδρου, έγραψε η Politico.

«Δολοφονία με εκκωφαντικό μήνυμα στις ρωσικές ελίτ»

Ο Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αφεντούλης Λαγγίδης και ο νομικός και διεθνολόγος Ιωάννης Φλωράτος, συνδέουν τον θάνατο Πριγκόζιν με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου.

«Σας θυμίζω ότι έχουμε φτάσει ενάμιση χρόνο που δεν έχει τερματιστεί ο πόλεμος ενώ η Βάγκνερ είχε αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα και δημοφιλία, αφού πήρε τα εύσημα ακόμη και για την κατάληψη της στρατηγικής πόλης Μπαχμούτ. Από την άλλη, υπάρχει και η εκδοχή ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχασε έναν από τους πλέον πιστούς συμμάχους του, τόνισαν οι αναλυτές, μιλώντας και για «χαριστική βολή.»

Πηγή: Ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα