Πράσινες δεξιότητες για ένα βιώσιμο μέλλον, το μήνυμα της Ημέρας Νεολαίας 2023

Στροφή προς ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον κόσμο, μέσω της ανάπτυξης πράσινων δεξιοτήτων, είναι το θέμα της φετινής παγκόσιμας ημέρας νεολαίας, που καθιερώθηκε να γιορτάζεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 12 Αυγούστου κάθε χρόνο.

Όπως αναφέρει ο οργανισμός Youth Dynamics, η ημέρα αυτή επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μία γιορτή καθώς εκφράζει τον σημαντικό ρόλο και έργο τους στην

κοινωνία. Ταυτόχρονα είναι μια ημέρα επίδειξης των ιδεών, των σκέψεων και των οραμάτων τους με σκοπό την αλλαγή και την πρόοδο.

Κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου φοιτητικές νεολαίες, σύλλογοι νέων, οργανώσεις νεολαίας και μαθητές συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις ευαισθητοποίησης δείχνοντας πως είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και έχουν τη δική τους φωνή, την οποία οι ενήλικες οφείλουν να ακούν και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Σαν νέοι δεν θα μπορούσαν να μην έχουν ένα σήμα κατατεθέν για όποιον θέλει να ενημερώνεται για την παγκόσμια ημέρα νεολαίας. Αυτό είναι το hashtag #youthday!

Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Νεολαίας είναι "Πράσινες Δεξιότητες Για Τη Νεολαία: Για Έναν Βιώσιμο Κόσμο". "Είναι εδώ για να μας υπενθυμίσει ότι βιώνουμε μια κλιματική κρίση και ότι οι νέοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ένα βιώσιμο μέλλον", αναφέρει η Youth Dynamics, σημειώνοντας ότι η Διεθνής Ημέρα Νεολαίας 2023 έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη συνεργασία ανάμεσα στους νέους και τους τοπικούς, εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε αυτοί να γίνουν πιο συμπεριληπτικοί, για να ισχυροποιήσουν την ικανότητα των νέων να αναλαμβάνουν δράση και να επιτυγχάνουν στόχους διεθνώς για αναχαίτηση της κλιματικής αλλαγής και προστασία του περιβάλλοντος, καθώς, όπως αναφέρουν, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή, είναι η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντικές καταστροφές, οι οποίες απαιτούν οργανωμένη διεθνή δράση, αποτελεσματική συνεργασία και συμμετοχή των νέων από όλες τις χώρες.

Ενώ οι πράσινες δεξιότητες αφορούν άτομα όλων των ηλικιών, έχουν αυξημένη σημασία για τις νέες γενιές, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζει η Youth Dynamics. Οι πράσινες δεξιότητες είναι γνώσεις, ικανότητες, αξίες και στάσεις που απαιτούνται για τη διαβίωση, την ανάπτυξη και την υποστήριξη μιας βιώσιμης και αποδοτικής ως προς τους πόρους κοινωνία. Αυτές περιλαμβάνουν τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες που επιτρέπουν την αποτελεσματική χρήση πράσινων τεχνολογιών και διαδικασιών σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, καθώς και δεξιότητες που αντλούν από ένα φάσμα γνώσεων, αξιών και στάσεων για να διευκολύνουν τη λήψη περιβαλλοντικά βιώσιμων αποφάσεων στο εργασιακό περιβάλλον και στην καθημερινή ζωή.

Σε μια χρονιά, η οποία έχει ανακηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων η θεματική της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας τονίζει τη σημαντικότητα της συλλογικής προσπάθειας, επισημαίνοντας ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης, ο κόσμος πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό όλων των γενεών. "Το 2023 ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων αναδεικνύει τη σημασία της ευρωπαϊκής νεολαίας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου πιο πράσινου μέλλοντος", προσθέτει.

Η νέα γενιά κρατά το κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη, αναφέρει η οργάνωση, προσθέτοντας ότι όταν οι νέοι περνούν χρόνο κοντά στη φύση, μαθαίνουν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και αντιλαμβάνονται τη ζωτική σημασία της ανάληψης δράσεων για την προστασία του.

Η Youth Dynamics αποτελεί μια ενεργή οργάνωση νεολαίας που δραστηριοποιείται σε θέματα περιβάλλοντος. Ανάμεσα στις δραστηριότητες της οργάνωση περιλαμβάνονται δεντροφυτεύσεις, εκστρατείες καθαριότητας και ανακύκλωσης, δημιουργία πάρκων, ενημερωτικές διαλέξεις, μουσικές βραδιές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλα. Επίσης τα τελευταία χρόνια η Youth Dynamics διοργανώνει διάφορα Ευρωπαικά  προγράμματα νεολαίας ενώ συμμετέχει σε διάφορες ανταλλαγές νέων και εκπαιδευτικά σεμινάρια στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την οργάνωση, οι ανταλλαγές αυτές που καλλιεργούν την ενεργό συμμετοχή των νέων, τη συνεργασία και τη μη τυπική εκπαίδευση, χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “ERASMUS+” της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως στόχο την κινητικότητα των Νέων σε όλη την Ευρώπη.

Επίσης, η Youth Dynamics σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτοβουλίες που δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη των οικολογικών δεξιοτήτων των νέων. "Συνεργαζόμαστε με σχολεία και οργανισμούς για να προσφέρουμε εκπαιδευτικές και βιωματικές ευκαιρίες μάθησης στη φύση. Οι δράσεις μας προάγουν τη αγάπη και τον σεβασμό προς το δάσος και γενικά προς τη φύση και το πράσινο καθώς επίσης και στη συλλογή και διάδοση γνώσεων και πληροφοριών σε σχέση με τα δάση, τη δενδροκομία και τη φύση γενικότερα. Πιστεύουμε ότι, υποστηρίζοντας τους νέους στην ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων, επενδύουμε στο μέλλον όλων μας!", αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

H Youth Dynamics θα συμμετέχει το Σαββατο 12 Αυγούστου στους εορτασμούς που θα γίνουν για την Παγκόσμια ημέρα Νεολαίας στην πλατεία του Καουρα στον Αγρό.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα