Πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία στην Ελληνική Τράπεζα

Πραγματοποιήθηκε η 24ωρη προειδοποιητική απεργία των υπαλλήλων, μελών της ΕΤΥΚ στην Ελληνική Τράπεζα, ως μέτρο αντίδρασης στην μεταφορά 130 υπαλλήλων στη νέα εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων, APS.

Ελληνική και ΕΤΥΚ θα προσέλθουν τη Δευτέρα το πρωί στο Υπουργείο Εργασίας για διαμεσολάβηση.

Η ΟΕΒ

εκφράζει την απαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου για την απεργία λέγοντας ότι η στάση της ΕΤΥΚ αναβιώνει συμπεριφορές άλλων εποχών:

- Η Ελληνική έχει δώσει στους εργαζόμενους όλες τις πιθανές και απίθανες διασφαλίσεις:

- Εγγυάται γραπτώς την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων της Τράπεζας επί των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στην νέα εταιρεία, συλλογικές συμβάσεις παρούσες και μέλλουσες.

- Διασφαλίζει τη διατήρηση της κάλυψης τους από τα υφιστάμενα ταμεία προνοίας και υγείας.

- Εγγυάται τη διατήρηση του συνεχούς της απασχόλησης για όλους τους σκοπούς, περιλαμβανομένων και των προοπτικών ανέλιξης.

- Δίδει μονομερές δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο που επιθυμεί να επιστρέψει στην Τράπεζα, να το πράξει.

- Έχει καλέσει την ΕΤΥΚ να καταθέσει οποιαδήποτε άλλη εισήγηση θεωρεί αναγκαία για πλήρη εξουδετέρωση των ανησυχιών των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στην νέα εταιρεία.

Η ΕΤΥΚ απάντησε λέγοντας πως φαίνεται ότι η ΟΕΒ δεν γνωρίζει ότι το μέλος της (Ελληνική Τράπεζα) αρνείται να εγγυηθεί την ισχύ των μελλοντικών συμβάσεων, τη διατήρηση της κάλυψης του προσωπικού από το ΤΥΕΤΥΚ και το υφιστάμενο Ταμείο Προνοίας, και αρνείται να διασφαλίσει την προοπτική ανέλιξης του προσωπικού που θα «αποσπασθεί».

Η απεργία δεν είναι αυτοσκοπός, λέει ο ΓΓ της ΕΤΥΚ

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγίδης ανέφερε ότι η απεργία δεν ήταν αυτοσκοπός και ότι έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθεί, ενώ τόνισε ότι είναι ένα θέμα που συζητείται από την αρχή του χρόνου.

Όσον αφορά στο γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας έκρινε την απεργία ως «καταχρηστική», ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι η απεργία πραγματοποιείται βάσει της νομοθεσίας και σημείωσε ότι το Υπουργείο δεν έχει δείξει ανάλογη ευαισθησία τις συμβάσεις που εξόφθαλμα παραβιάζει η τράπεζα.

Σχετικά με το γεγονός ότι η όλη συζήτηση διεξάγεται με αφορμή το σημαντικότατο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Παναγίδης είπε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα μελετάται από την αρχή από την ΕΤΥΚ, λέγοντας ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Τράπεζα και την εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων APS παραμένει ακόμα άγνωστο.

«Η διαφωνία μας είναι στην κατοχύρωση αυτών των ανθρώπων από τους οποίους η τράπεζα ζητά να διαχειριστούν τα δάνεια. Ενδιαφερόμαστε για τους ανθρώπους και πρέπει να βρούμε μια λύση μαζί με την τράπεζα», είπε, διευκρινίζοντας ότι αρχικά είχε επιτευχθεί συμφωνία, ωστόσο η τράπεζα υπαναχώρησε των δεσμεύσεών της.

Ερωτηθείς αν η συντεχνία ένιωσε ότι κάποιος πήγε να πλήξει το οκτάωρο των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίας ή το μισθό τους, ο κ. Παναγίδης απάντησε ότι παραβιάζεται το ιερό δικαίωμα της εργασίας και κάλεσε την τράπεζα να επιστρέψουν στην συμφωνία που είχε συναφθεί.

«Η Τράπεζα ξέρει από τις αρχές του χρόνου ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και δεν κάνει τίποτα για να το λύσει», είπε.

Στην ερώτηση αν υπήρξαν εγκύκλιοι που να κατοχυρώνουν τους εργαζόμενους, απάντησε αρνητικά, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες απεργίες στο μέλλον.

«Εφόσον οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά στην στάση εργασίας, πράγματι ανησυχούν. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το πάρει και η διοίκηση της τράπεζας», ενώ στην παρατήρηση ότι η ΕΤΥΚ δεν αφήνει τη διοίκηση να δώσει σωστά τις εξηγήσεις στους εργαζόμενους, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Κλείνοντας, είπε ότι η λύση θα βρεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ από την άλλη η ΕΤΥΚ έχει την υποχρέωση να κατοχυρώσει σε πρώτη φάση 130 οικογένειες και 1.500 στη συνέχεια, οι οποίες εξαρτώνται από τον μισθό των εργαζόμενων, οι οποίοι θα κληθούν να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για το καλό της τράπεζας και της κοινωνίας.

«Αν η άποψη που επικρατεί είναι ότι το δικαίωμα της απεργίας, όταν αυτό εξασκείται με φειδώ και υπευθυνότητα, είναι παρωχημένο, τότε θα πάμε στον Μεσαίωνα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα