Πόσες φορές να τα πει η Τουρκία…

Καμιά αλλαγή στην τουρκική πολιτική. Το οικόπεδο 6 της Κυπριακής Δημοκρατίας, που περιλαμβάνεται στον τρίτο κύκλο αδειοδότησης, εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και η Άγκυρα κατηγορεί τη Λευκωσία ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και ότι συμπεριφέρεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης. Επιμένει, δηλαδή, να θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα. Και επιβεβαιώνει ότι ο τουρκικός στόχος είναι η τριχοτόμηση της κυπριακής ΑΟΖ. Απειλεί,

μάλιστα, ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την υπεράσπιση και των δικών της δικαιωμάτων, αλλά και εκείνων των Τουρκοκυπρίων. Είναι, μάλιστα, πρόδηλο ότι εάν τα ζητήματα της ΑΟΖ και του φυσικού αερίου δεν επιλυθούν προ της λύσης, θα ανοίξει μετά τη διευθέτηση το νέο κυπριακό πρόβλημα.

Η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ έχουν παγιδευτεί σε μια διαδικασία χωρίς σχέδιο Β. Και παίζουν με την πλάτη στον τοίχο. Αυτό ήταν σαφές και στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη Σύνοδο για το προσφυγικό. Αντί να πιέζεται η Τουρκία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τα συμφωνηθέντα καθορίζουν, ασκούνταν πιέσεις επί του Προέδρου να άρει τα βέτο. Και, τελικώς, η Κυβέρνηση εξέφραζε ικανοποίηση επειδή θα ανοίξει μόνο το κεφάλαιο 33 για τον προϋπολογισμό! Και το κλίμα στις Βρυξέλλες οφείλεται στον αέρα που έδωσε η Κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ΑΚΕΛ, στον Έιντε να δημιουργεί κλίμα στην Ε.Ε. και να πείθει τους πάντες ότι το Κυπριακό είναι λυμένο και ότι τα δημοψηφίσματα θα πραγματοποιούνταν στις 26 Μαρτίου!

Η ορθότητα των όσων γράφουμε, αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος έσπευσε πριν από ένα μήνα στις Βρυξέλλες να ενημερώσει ποια είναι η πραγματική κατάσταση στο Κυπριακό, η οποία δεν ανταποκρίνεται στα όσα λέει ο κ. Έιντε, ενώ, ταυτοχρόνως, η Λευκωσία παρενέβη για να μην κληθεί ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των Ην. Εθνών στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει ο Πρόεδρος του Σώματος, Έλμα Μπροκ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οι επιλογές και η πολιτική της Λευκωσίας και δη τα ελλείμματά της, την καθιστούν ουραγό των γεγονότων. Και ότι ο κ. Έιντε είναι αναξιόπιστος διαμεσολαβητής. Παραπληροφορεί. Πώς, λοιπόν, μπορεί ένας αναξιόπιστος διαμεσολαβητής να συνεχίσει μια διαδικασία βουτηγμένη στις ψευδαισθήσεις, τις οποίες διαλύει καθημερινά ο κ. Ακιντζί με τις δηλώσεις του, που αποκαλύπτουν ότι το κοινό όραμα θα πρέπει να στηριχθεί στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πρωτογενές δίκαιο, δηλαδή στην παρθενογένεση, καθώς και στην πλειοψηφία επί του εδάφους και του πληθυσμού στον βορρά και στην αφαίρεση του δικαιώματος της ψήφου, για να είναι το κατεχόμενο σήμερα τμήμα της Κύπρου εσαεί τουρκικό;

Κύριε Πρόεδρε, ποτέ δεν είναι αργά για να δείτε την πραγματικότητα. Γράφουμε με καλή πρόθεση. Η λογική επιβάλλει να αποφύγετε νέους εγκλωβισμούς και να απεγκλωβιστείτε από τους υφιστάμενους για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα. Η Τουρκία τα λέει και τα ξαναλέει. Πόσες φορές πρέπει να τα πει για να γίνει κατανοητή; Δεν θέλει λύση, αλλά διάλυση και τουρκοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα