Πόσα πληρώνονται οι δήμαρχοι της Κύπρου;

Σχεδόν τα €2 εκ. αγγίζει η συνολική μισθοδοσία των 39 Δημάρχων της Κύπρου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Ελεγκτή, με κάποιους Δήμους να πληρώνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την "πολυπόθητη" καρέκλα, δίνοντας έτσι στην κούρσα των δημοτικών εκλογών, ένα επιπλέον κίνητρο.

Συγκεκριμένα, για το 2014, το συνολικό ποσό που κατέληξε στους δημάρχους όλων των ελεύθερων Δήμων, ανέρχεται στα €1.871.413.

Τα ποσά που καταλήγουν στις τσέπες των δημάρχων, αφορούν στην αντιμισθία, την αποζημίωση, έξοδα

παραστάσεως, καθώς και τις συντάξεις.
Όσον αφορά στα δημοτικά συμβούλια, τα χρήματα που καταβάλλονται ως "πληρωμές" στα 462 μέλη τους, συνολικά για την Κύπρο, ξεπέρασαν τα €3,2 εκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», στην κορυφή της λίστας με τους πιο ακριβοπληρωμένους δημάρχους φιγουράρει ο Δήμαρχος Λεμεσού με έσοδα που ανέρχονται στα €70.635, ενώ ακολουθεί ο Δήμαρχος Στροβόλου με €70.412.

Αναφορικά με τη Λευκωσία, ο Δήμαρχος της πόλης πληρώνεται με €65.907, ενώ ο Δήμαρχος Πάφου €65.129 και ο Δήμαρχος Λάρνακας ακολουθεί με €62.656.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μισθοδοσία των δημάρχων διέπεται και από ορισμένα παράδοξα, όπως το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Πέγειας, του τρίτου μικρότερου Δήμου στην Κύπρο, εισπράττει περί τα €59.437, ενώ η θέση του Δημάρχου στην Πόλη Χρυσοχούς, πληρώνει €56.330.

Σε Δήμους αρκετά μεγαλύτερους, όπως της Λακατάμιας, του Αγίου Δομετίου, της Μέσα Γειτονιάς και άλλων, οι δήμαρχοι πληρώνονται με κάτι περισσότερο από €56.000.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και τα όσα προβλέπει ο νόμος, η αποζημίωση και τα έξοδα παραστάσεως του αντιδημάρχου και των δημοτικών συμβούλων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% των αντίστοιχων ποσών που εισπράττει ο δήμαρχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα