Πώς σχολιάζουν την έκθεση Γκουτέρες 3 υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών σχολίασαν στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ τρεις υποψήφιοι Ευρωβουλευτές.

Ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστόφορου ανέφερε ότι η έκθεση ήταν στα πλαίσια του αναμενόμενου, δεδομένου ότι ανέκαθεν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τηρεί ίσες αποστάσεις, αποφεύγοντας την επίρριψη ευθυνών. Το σημαντικό, ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου,

είναι το γεγονός ότι ο Γ.Γ. αφήνει ανοικτό το παράθυρο ώστε να συνεχίσει η διαδικασία για εξεύρεση λύσης. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εμπλέκει στη διαδικασία την Ε.Ε. Την ίδια ώρα, ο κ. Χριστοφόρου χαρακτήρισε την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ε.Ε. ως το συγκριτικό πλεονέκτημα προς την επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ε.Ε. θα αναλάβει αποφασιστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη και υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, Ελένη Θεοχάρους, άσκησε κριτική στην μη ουσιαστική εμπλοκή της Ε.Ε. σε σχέση με το Κυπριακό. Σε σχέση με την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η κυρία Θεοχάρους σημείωσε ότι αποτελεί μια προσπάθεια να ικανοποιήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Επίσης, η κυρία Θεοχάρους έκανε λόγο για υποκρισία εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών. Η ίδια έδωσε ως παράδειγμα το γεγονός ότι στην έκθεση γίνεται αναφορά σε αποφυγή των εντάσεων εντός τη ΑΟΖ, διερωτώμενη ποιος είναι αυτός που βγαίνει με τα πολεμικά πλοία και προκαλεί αυτές τις εντάσεις.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Χρήστος Ιακώβου σημείωσε ότι, αν όντως ισχύουν τα όσα έχουν κυκλοφορήσει σε σχέση με την έκθεση, τότε αναιρείται το επιχείρημα του Προέδρου Αναστασιάδη ότι, πηγαίνοντας στις συνομιλίες, θα κατάφερνε να εξέθετε την Τουρκία. Η τακτική των ίσων αποστάσεων των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε, ευνοεί την Τουρκία στα κεφάλαια εδαφικό και ασφάλεια. Παράλληλα, ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε ότι οι εκθέσεις των Η.Ε. γενικότερα έχουν ως στόχο τη συντήρηση μιας διαδικασίας για να μην επέλθει η κατάρρευση, ώστε στο μέλλον να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα