Πώς οι εξελίξεις στο Κυπριακό αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας

Για άλλη μια φορά η τουρκική πίεση έφερε καρπούς.

Μπορεί η τριμερής συνάντηση Γκουτέρες – Αναστασιάδη – Ακιντζί να βρίσκεται προ των πυλών, ωστόσο, η αξία της πλέον δεν είναι η ίδια.

Κι αυτό διότι η συμφωνία για Όρους Αναφοράς δεν περνά απόλυτα από το τραπέζι της Τριμερούς αλλά ενδέχεται να μεταφερθεί στην άτυπη πενταμερή, όπου συμμετέχει προφανώς και η Τουρκία.

Ο πήχυς της Τριμερούς έχει κατέβει και πλέον δεν αναζητείται οριστική κατάληξη στους Όρους αλλά μια μίνιμουμ συναντίληψη όπως αυτή καταγράφηκε στην συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, καθώς επίσης και

τις πρώτες ώρες κατά την άφιξη της Λουτ στο νησί τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, οι εξελίξεις αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της Άγκυρας, καθότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να ενσωματώσει στους Όρους Αναφοράς το ενδεχόμενο άλλων επιλογών (μοντέλων λύσης του Κυπριακού), κάτι που σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΣΙΓΜΑ στη Νέα Υόρκη, Σωτήρη Παπαδόπουλο, δεν έχει απορριφθεί από κανέναν.

Μπορεί η Λευκωσία να λέει ότι αν οι Τούρκοι θέλουν να θέσουν κάτι άλλο στο τραπέζι τότε αυτό είναι εκτός συζήτησης, ωστόσο, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΣΙΓΜΑ στην Νέα Υόρκη, κανείς δεν μπορεί πει με βεβαιότητα ότι δεν θα συμβεί και δεν θα πιεστεί η Ε/κ πλευρά.

Εξάλλου, τις προθέσεις της η Άγκυρα τις έδειξε για άλλη μια φορά με την έκδοση πέντε NAVTEX, δεσμεύοντας παράτυπα περιοχές από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο και το θαλάσσιο οικόπεδο 7.

Η ανταπόκριση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον Σωτήρη Παπαδόπουλο:

Keywords
Τυχαία Θέματα