Πώς ο Πούτιν θα βγει πιο ισχυρός από τις κυρώσεις

Το γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν θα δώσει έμφαση στην εγχώρια οικονομία δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Εδώ και καιρό ο Ρώσος ηγέτης κάνει προσπάθειες ώστε να ανακάμψει η οικονομία της χώρας του μετά και την πτώση του ρουβλιού. Η συνταγή πέτυχε: Aπό τις αρχές του Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου 2015, το ρωσικό ρούβλι ενισχύθηκε κατά 22,3%.

Η πρόθεσή του κ.Πούτιν για εσωτερική ανάπτυξη αποκαλύπτεται όλο και πιο περισσότερο μέσα από δημόσιες δηλώσεις. Διαφάνηκε δε και από τις απαντήσεις που έδωσε στους πολίτες της

Ρωσίας κατά την καθιερωμένη ετήσια τηλεοπτική συνέντευξή του που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Απαντώντας «ζωντανά» σε ερωτήσεις που δέχεται τηλεφωνικά από πολίτες όλης της χώρας ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ρωσικής οικονομίας.

Ερωτηθείς για την ανάκαμψη του ρουβλίου ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά «Περάσαμε το ζενίθ των δυσκολιών».

Τροχιά σύγκρουσης

Ο Ρώσος Πρόεδρος ρωτήθηκε και για το θέμα των κυρώσεων. «Μια άρση των κυρώσεων δεν είναι πιθανή διότι πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα», ήταν η (προειδοποιητική) απάντησή του. Ο ίδιος δεν έμεινε μέχρι εκεί, αφού κατήγγειλε μια στρατηγική που έχει στόχο να «περιορίσει την ανάπτυξη της χώρας».

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι ο κ.Πούτιν βλέπει σκοπιμότητα πίσω από τις κυρώσεις. Άλλωστε και στο παρελθόν, ο Ρώσος Πρόεδρος έδειξε την έντονη ενόχλησή του απέναντι στην στάση των Ευρωπαίων και των Αμερικανών: Τον περασμένο Σεπτέμβριο κατήγγειλε ότι οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της εμπλοκής της στην κρίση στην Ουκρανία παραβιάζουν τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η τροχιά σύγκρουση με τους ηγέτες της δύσης έγινε ακόμη πιο εμφανής κατά την περίοδο της Συνόδου του G20.

«Οι κυρώσεις αντίκεινται στις αρχές αλλά και στη δράση της G20. Στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο ενάντια στις αρχές και στην δραστηριότητα της G20, αλλά βρίσκονται και απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Διότι οι κυρώσεις μπορούν να αποφασιστούν μόνον μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Επιπλέον όλων αυτών οι κυρώσεις είναι αντίθετες και με τις επιταγές του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου» είχε πει τότε.

Ευκαιρία και όχι (μόνο) πλήγμα

Η στρατηγική ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς έγινε ξεκάθαρη κατα τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν είπε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Ρωσία στην ανάπτυξη εγχώριων τεχνολογιών. «Θα μπορούσε πιθανόν τελικά να μας ωφελήσει. Οι υπάρχουσες συνθήκες έχουν προφανώς ένα συν: η Ρωσία έχει αποκτήσει μια νέα ώθηση προς την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Όταν ένας πολίτης τηλεφώνησε για να υπενθυμίσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως είχε δηλώσει ότι η οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη σε δύο χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε: «Ίσως και νωρίτερα από δύο χρόνια. Με αυτά που βλέπουμε τώρα, την ενίσχυση του ρουβλίου και την ανάπτυξη στις αγορές. Πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα. Αλλά κάπου στα δύο χρόνια». Ακολούθως, δήλωσε ότι τα εισαγόμενα προϊόντα πρέπει να αντικατασταθούν με εγχώρια και επικαλέστηκε τον τομέα της γεωργίας: «Τον εξυγιάναμε», είπε.

Παρά το γεγονός, ότι η ρωσική κυβέρνηση ενδέχεται να εξαιρέσει την Κύπρο και την Ελλάδα, από τον κατάλογο των δυτικών χωρών από τις οποίες έχουν απαγορευθεί οι εισαγωγές τροφίμων, η απόφαση της Μόσχας να δώσει ώθηση στην εγχώρια οικονομία είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα. Κι αυτό γιατί αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταφέρει να αποκτήσει ακόμη πιο μεγάλη αυτονομία σε οικονομικό επίπεδο τότε η οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές.

Στο βίντεο αυτούσια η συνέντευξη Πούτιν.

Tweet to @donnakaparti !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Ποια η άποψή σας για την στάση του Πούτιν απέναντι στις κυρώσεις; Πείτε μας στο live commenting.

Keywords
Τυχαία Θέματα