Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κατακερματίζει το παγκόσμιο διαδίκτυο

Οι κινήσεις για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διασπούν περαιτέρω το παγκόσμιο Διαδίκτυο, παρόλο που συμβάλλουν στον περιορισμό του κύματος της προπαγάνδας.

H ιστοσελίδα Αxios δίνει απάντηση στο γιατί η πιο πάνω εξέλιξη έχει σημασία.

Ένα παγκόσμιο Διαδίκτυο όπου κάθε χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στα ίδια μηνύματα και υπηρεσίες θεωρείται από καιρό ως παγκόσμιο ιδανικό, αλλά καθώς η δημοκρατία παραπαίει και οι κυβερνήσεις περιορίζουν τη χρήση, φαίνεται να απομακρύνεται.

«Δεν έχουμε πλέον δωρεάν και

ανοιχτό Διαδίκτυο σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η Alina Polyakova, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου

Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μιλώντας σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα. «Απλώς δεν ζούμε σε αυτή την πραγματικότητα».

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση κατακερματισμού», δήλωσε ο Sean Heather, ανώτερος αντιπρόεδρος διεθνών ρυθμιστικών υποθέσεων και αντιμονοπωλιακών υποθέσεων στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. «Το ερώτημα είναι πόσο πιο κατακερματισμένοι θα γίνουμε;».

Η μεγάλη εικόνα

Οι πλατφόρμες αντιμετωπίζουν το αζημίωτο καθήκον της αφαίρεσης της παραπληροφόρησης από τους φιλορώσους παράγοντες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν αληθινές πληροφορίες και να μιλήσουν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στους ανθρώπους να δουν ζωντανά τη βαρβαρότητα της εισβολής — και επίσης να διαδώσουν παραπληροφόρηση και ξεκάθαρη προπαγάνδα.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι εταιρείες τεχνολογίας προσπάθησαν να περιορίσουν την εμβέλεια των επίσημων ρωσικών λογαριασμών, να προσθέσουν νέες ετικέτες και περιβάλλον σε αναρτήσεις, να διακόψουν τις αυθεντικές φιλορωσικές εκστρατείες ενημέρωσης και να περιορίσουν την αγορά διαφημίσεων.

«Βαλκανοποιημένο διαδίκτυο»

Τα στελέχη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους ενός βαλκανοποιημένου Διαδικτύου εδώ και χρόνια, καθώς πολλά κράτη- συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, του Καζακστάν, της Λευκορωσίας, της Αιθιοπίας και της Τουρκίας - έχουν περιορισμένη πρόσβαση.

Στην Κίνα, οι αμερικανικές εφαρμογές όπως το Facebook και το Twitter είναι αποκλεισμένες και η κυβέρνηση αποκλείει συστηματικά πληροφορίες που δεν θέλει να διαβάσουν οι πολίτες της.

Στην Ινδία, ζητήθηκε από το Twitter να αφαιρέσει δημοσιεύσεις που ασκούν κριτική στους πολιτικούς.

Στις εταιρείες έχουν επιβληθεί πρόστιμα επειδή δεν συμμορφώνονται με τους τοπικούς νόμους και οι τοπικοί υπάλληλοι έχουν απειληθεί.

Προπαγάνδα-αντίλογος

Οι τεχνολογικές πλατφόρμες έχουν ένα προφανές προσωπικό συμφέρον να κρατήσουν τις πόρτες της επιχείρησής τους ανοιχτές σε όλο τον κόσμο. Έχουν επίσης αρχίσει να παίρνουν πιο σοβαρά τους πολιτικούς τους ρόλους.

«Απλώς αποσύρονται αυτές οι εταιρείες και βασικά παραχωρούν το περιβάλλον πληροφοριών στο αυταρχικό κράτος; Είναι μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εταιρείες», είπε η Polyakova, η οποία πρόσθεσε ότι στη Ρωσία, το YouTube είναι ο μόνος τρόπος πρόσβασης σε μη κυβερνητικές ειδήσεις και πληροφορίες.

Ο επικεφαλής της παγκόσμιας πολιτικής της Meta, Nick Clegg, τόνισε τη σημασία της διατήρησης των υπηρεσιών της στη Ρωσία, λέγοντας στους δημοσιογράφους σε τηλεφώνημα την Τρίτη: «Στο τέλος της ημέρας, το πιο ισχυρό αντίδοτο στην προπαγάνδα δεν είναι μόνο ο περιορισμός της κυκλοφορίας της αλλά και η κυκλοφορία της απάντησης σε αυτήν...»

«Αυτό που υπονομεύει πραγματικά την προπαγάνδα είναι ο αντιλόγος. Είναι η ελεύθερη έκφραση, τελικά, που πρέπει να βοηθήσουμε να κερδίσουμε».

Σε δημοκρατίες όπως οι ΗΠΑ, είναι εύκολο να εστιάσουμε στις βλάβες των Big Tech και να αναζητήσουμε απαντήσεις από την κυβέρνηση, είπε στον Axios η Kate Klonick, επίκουρη καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο St. John's.

Αλλά «αυτό που βλέπουμε με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι μια επιστροφή σε μερικές από τις διαμορφωτικές ιδέες γύρω από τη δύναμη που φέρνει το Διαδίκτυο στα άτομα... σε πολλά μέρη εκτός των ΗΠΑ, οι πλατφόρμες ομιλίας στην πραγματικότητα επιτρέπουν τη δημοκρατία και είναι εργαλεία ενάντια αυταρχικά καθεστώτα».

Οι αυταρχικές χώρες προχωρούν με το δικό τους όραμα για το Διαδίκτυο καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη αναζητούν ευθυγράμμιση σχετικά με το απόρρητο, την τεχνητή νοημοσύνη, τον ανταγωνισμό, τον έλεγχο περιεχομένου και τους κανονισμούς για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η Ευρώπη έχει προχωρήσει επιθετικά σε τέτοιους κανόνες σε μια προσπάθεια να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη διακυβέρνηση της τεχνολογίας και του Διαδικτύου που προστατεύει το απόρρητο των χρηστών. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κινηθεί τόσο γρήγορα, ακόμη και όταν οι νομοθέτες έχουν δείξει επιθετικό ενδιαφέρον για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης και την προστασία του απορρήτου των χρηστών.  

 «Εάν υπάρχει μια ασημένια γραμμή, ελπίζουμε ότι η ενότητα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ και η απάντηση στη Ρωσία θα διοχετευθούν σε μεγαλύτερη συνεργασία και σε αυτή τη συγκεκριμένη ατζέντα», είπε η Polyakova.

Η ουσία

Η παγκόσμια προσπάθεια να περιοριστεί η ρωσική παραπληροφόρηση και να τιμωρηθεί η κυβέρνησή της στοχεύει στην ενίσχυση της δημοκρατίας, αλλά η αποκοπή χωρών από το δίκτυο μπορεί επίσης να βοηθήσει τους δικτάτορες να κερδίσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα