Πώς η ΜΙΤ βοήθησε παλαιστίνιο χάκερ που «τρύπησε » το Iron Dome από Μοσάντ

Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) έσωσε τον Omar A. από πιθανό θάνατο ή απαγωγή σε μια διεθνή επιχείρηση και του πρόσφερε προστασία καθώς ο διάσημος Παλαιστίνιος χάκερ έγινε στόχος της ισραηλινής Μοσάντ στην Τουρκία και τη Μαλαισία. Σύμφωνα με την Sabah, ο νεαρός άνδρας που πιστώθηκε με την εισβολή παρεμβολή στο σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ αναζητούνταν από το Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά από τρία χρόνια έρευνας, οι ισραηλινές μυστικές

υπηρεσίες εντόπισαν ότι ο  Omar A ήταν αυτός που επηρέασε το Iron Dome το 2015 και το 2016 και βοήθησε ουσιαστικά τις Ταξιαρχίες Al-Qassam, τη στρατιωτική πτέρυγα της  Χαμάς, να εξαπολύσουν επιθέσεις με ρουκέτες προς το Ισραήλ. Ο Ομάρ, απόφοιτος προγραμματισμού υπολογιστών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, ήταν ο αρχιτέκτονας ενός λογισμικού hacking για το Υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας που μπορεί να διεισδύσει σε κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν σε Android. Αυτό τον έβαλε στη λίστα της Μοσάντ ως πιθανό στόχο. Προσπαθώντας να τον δελεάσουν, του πρόσφεραν δουλειά μέσω μιας νορβηγικής εταιρείας λογισμικού το 2019, αλλά ο Ομάρ, υποψιάστηκε την ανάμειξη του Ισραήλ, απέρριψε την πρόταση.

Ο νεαρός μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη το 2020, αλλά η Μοσάντ τον κυνηγούσε και στην Τουρκία. Η MIT γνώριζε επίσης την κατοικία του στην Τουρκία λόγω του παρελθόντος του ως χάκερ. Τον Απρίλιο του 2021, ένας πράκτορας με το όνομα Raed Ghazal επικοινώνησε μαζί του, ισχυριζόμενος ότι είναι ο διευθυντής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γαλλικής εταιρείας Think Hire, και πάλι, προσφέροντας δουλειά στον Omar. Ο Ghazal «πήρε συνέντευξη» από τον Omar δύο φορές στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να τον πείσει να γίνει μέλος της εταιρείας. Μετά τον Γκαζάλ, ο Ομάρ Σαλαμπί, ένας άλλος πράκτορας της Μοσάντ, επικοινώνησε μαζί του για λογαριασμό της γαλλικής «εταιρείας». Πρόσφερε στον Omar 10.000 $ για λογισμικό κωδικοποίησης για αυτούς.

Ο Ομάρ έκανε τη δουλειά και πληρώθηκε από τη γαλλική εταιρεία. Τον Ιούνιο του 2022, ένας άλλος πράκτορας της Μοσάντ που χρησιμοποιεί το όνομα Nikola Radonij επικοινώνησε με τον Omar, προσφέροντάς του δουλειά είτε στη Βραζιλία είτε στην Κωνσταντινούπολη. Συνοδευόταν από άλλα τρία άτομα που εργάζονταν για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και υποδυόταν μια ομάδα «προγραμματιστών»

Προσπάθησαν να πείσουν τον Omar να συμμετάσχει στην ομάδα για ένα διαδικτυακό έργο. Ο Radonij προσπάθησε να τον πείσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό για ένα έργο, καθώς η Μοσάντ σκόπευε να πάει τον Ομάρ στο Τελ Αβίβ για ανάκριση. Συμφωνα με την Sabah, o Ομάρ ήταν έτοιμος να δεχτεί την προσφορά, αλλά η MIT επικοινώνησε μαζί του και τον προειδοποίησε ενάντια στο σχέδιο.

Αλλά οι πράκτορες της Μοσάντ δεν τα παράτησαν. Ο Omar A. αποφάσισε να κάνει διακοπές στη Μαλαισία τον Σεπτέμβριο του 2022. Το τμήμα αντικατασκοπείας της MIT της Κωνσταντινούπολης παρενέβη ξανά και εγκατέστησε λογισμικό παρακολούθησης στο κινητό του αφού τον προειδοποίησε για πιθανή απαγωγή ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό. Πράγματι, ο Omar A. απήχθη μέρες αργότερα στην Κουάλα Λουμπούρ και μεταφέρθηκε σε μια απομακρυσμένη καμπίνα περίπου 50 χιλιόμετρα (31,06 μίλια) από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας. «Εκεί, ανακρίθηκε και βασανίστηκε από υπόπτους που εργάζονταν για τη Μοσάντ. Μέλη της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ συμμετείχαν στην ανάκριση μέσω βιντεοκλήσης», σημειώνεται.

Ανακρίθηκε σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για να διεισδύσει στο Iron Dome και στο λογισμικό χάκερ με βάση το Android που ανέπτυξε. Όταν η MIT ενημερώθηκε για την απαγωγή, Τούρκοι αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τις αρχές της Μαλαισίας και μέσω λογισμικού παρακολούθησης, τις βοήθησαν να εντοπίσουν την τοποθεσία όπου κρατήθηκε ο Omar A.. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μαλαισίας εισέβαλαν στο σπίτι και έσωσαν τον Omar A. Έντεκα ύποπτοι συνελήφθησαν σε σχέση με την απαγωγή του.

Ο Ομάρ Α. επέστρεψε στην Τουρκία και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σπίτι που του παρείχε η ΜΙΤ. Η οργάνωση συντόνισε επίσης τη σύλληψη του Foad Osama Hijazi με την αντιτρομοκρατική αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη. Ο Hijazi ήταν ένας από τους πράκτορες της Μοσάντ που συνεργάστηκαν με τον Nikola Radonij.

Το 2018, ο Fadi al-Batsh, ένας ερευνητής μηχανικός που πιστεύεται ότι συνδέεται με τη Χαμάς, δολοφονήθηκε κοντά στο σπίτι του στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας από δύο ένοπλους που τράπηκαν σε φυγή.

Ενώ η οικογένειά του έχει κατηγορήσει την ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ ότι διεξήγαγε τη δολοφονία, ο τότε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Avigdor Lieberman αρνήθηκε την ανάμειξη του Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα