Πώς φτάσαμε στην αναβολή της τριμερούς Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

Αναλυτικά στους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ αποφάσισε να αναβάλει την τριμερή με Κύπρο και Ελλάδα, που ήταν προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, αναφέρεται δημοσίευμα τις ισραηλινής Ιστοσελίδας Ynet, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου έπρεπε να παραστεί σε ψηφοφορία της Κνεσέτ για τα ωράρια των καταστημάτων το Σάββατο.

Η αμφιλεγόμενη ψηφοφορία της Κνεσέτ είχε προγραμματιστεί, όπως αναφέρεται, για δεύτερη και τρίτη ανάγνωση τη Δευτέρα-Τρίτη, αλλά είχε αναβληθεί αργά τη Δευτέρα, όταν έγινε αντιληπτό ότι δεν υπήρχε πλειοψηφία για να εξασφαλιστεί η υπερψήφιση της νομοθεσίας.

Παρά την αρχική άρνηση των υπερορθόδοξων κομμάτων να καθυστερήσουν την ψηφοφορία, ο Πρόεδρος του συνασπισμού David Amsalem δεν είχε άλλη επιλογή από το να το κάνει, αφού κατέστη σαφές ότι οι αριθμοί δεν ήταν προς όφελός τους, μεταθέτοντας την ψήφο για άλλη μια εβδομάδα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η αντιπολίτευση συμπορεύθηκε με το κόμμα του συνασπισμού Yisrael Beytenu, αναφορικά με την άρνησή ενός βουλευτή να αποχωρήσει από την ψηφοφορία, λέγοντας ότι δεν θα εκτελέσει την παραδοσιακή χειρονομία, για να αντισταθμίσει την απουσία του βουλευτή του Likud Yehudah Glick, του οποίου η σύζυγος πέθανε ώρες νωρίτερα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Aryeh Deri, ο οποίος ηγείται του νομοσχεδίου, προσπάθησε μάλιστα να φέρει τον Glick από την κηδεία της συζύγου του να ψηφίσει το νομοσχέδιο, πριν αναβληθεί. Ακόμη και πριν από την απουσία του Glick, ο συνασπισμός αγωνίστηκε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία για την πρόταση.

Το νομοσχέδιο αποτέλεσε σημείο διένεξης μεταξύ της κυβέρνησης και των υπερορθόδοξων εταίρων του συνασπισμού, που είδαν τον Yaakov Litzman του Κόμματος της Ενωμένης Τόρα Ιουδαϊσμού να παραιτείται από τον υπουργό Υγείας τον περασμένο μήνα για την αντίθεσή του για εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Ο Νετανιάχου γρήγορα έφθασε σε συμφωνία με τα υπερορθόδοξα κόμματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση θα προτείνει νόμους που θα διατηρούν το status quo όσον αφορά την τήρηση του Σαββάτου στο Ισραήλ.

Το νομοσχέδιο, αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, θα παρέχει στο Υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ την εξουσία να εποπτεύει και να απορρίπτει τοπικές διαταγές αναφορικά με το εάν η επιχείρηση μπορεί να παραμείνει το Σάββατο, την εβραϊκή ημέρα ανάπαυσης, που ξεκινά από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Το μέτρο έλαβε χώρα αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επιβεβαίωσε το δικαίωμα του Τελ Αβίβ να επιτρέψει στις αγορές να παραμείνουν ανοιχτές το Σάββατο.

Από το σχετικό νομοσχέδιο εξαιρούνται εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καθώς και θέατρα, αίθουσες συναυλιών και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας.

Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν πως το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα δυνατό τεστ για τις αντοχές της Κυβέρνησης Νετανιάχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα