Με την πλάτη στον τοίχο το Κατάρ

Σαν βόμβα έσκασε τις πρώτες πρωινές ώρες η ανακοίνωση του αποκλεισμού του Κατάρ από τον αραβικό στρατιωτικό συνασπισμό εξαιτίας της "υποστήριξής του στην τρομοκρατία".

Το μέτρο αυτό αποφασίσθηκε ενώ η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, χώρες που είναι όλες μέλη του συνασπισμού, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ.

Η κίνηση αυτή που αναμφισβήτητα είναι συντονισμένη αποτελεί τη δραματική κλιμάκωση μιας διένεξης

που ήταν σε εξέλιξη "πίσω από τα φώτα" αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα. Σύμφωνα με τις χώρες που διακόπτουν την διπλωματική τους σχέση με το Κατάρ, η Ντόχα υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν.

Εξάλλου, τα τρία κράτη του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ και έδωσαν στους επισκέπτες από το Κατάρ περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Η είδηση επιβεβαιώθηκε μετά από λίγη μόλις ώρα, όταν η εταιρεία Etihad Airways ανακοίνωσε την διακοπή των πτήσεών της στο Κατάρ. Aκολούθησε παρόμοια ανακοίνωση από την Emirates.

Άμεση ήταν η απάντηση της Qatar Airways η οποία ανακοίνωσε την ακύρωση πτήσεων προς Σαουδική Αραβία.

Κατηγορίες περί τρομοκρατίας

Σε ό,τι αφορά την αιτιολόγηση των χωρών που "μπλοκάρουν" το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία το κατηγόρησε ότι υποστηρίζει μαχητικές οργανώσεις και διαδίδει τη βίαιη ιδεολογία τους, μια προφανής αναφορά στο κρατικό δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ αλ Τζαζίρα.

«Το Κατάρ εναγκαλίζεται πολλές τρομοκρατικές και σεχταριστικές οργανώσεις που έχουν στόχο να διαταράξουν τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και της αλ-Κάιντα, και προωθεί διαρκώς το μήνυμα και τις μηχανορραφίες αυτών των οργανώσεων μέσω των μέσων ενημέρωσής του», μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Στη δήλωση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατηγορείται επίσης το Κατάρ ότι υποστηρίζει υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητικούς σιίτες στην ανατολική σαουδαραβική επαρχία Κατίφ και στο Μπαχρέιν.

Λύπη από Κατάρ- "Δεν έχουν βάση οι ισχυρισμοί"

Το Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του για τη συντονισμένη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να διακόψουν σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Jazeera TV που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

«Τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα και βασίζονται σε ισχυρισμούς και κατηγορίες που δεν έχουν πραγματική βάση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, σύμφωνα με το Jazeera TV.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι αποφάσεις αυτές «δεν θα επηρεάσουν την ομαλή διαβίωση πολιτών και κατοίκων».

Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν «σε συντονισμό με την Αίγυπτο» και έχουν έναν «ξεκάθαρο στόχο: να τεθεί υπό κηδεμονία το κράτος του Κατάρ, πράγμα που σηματοδοτεί μια προσβολή της κυριαρχίας του» και είναι «εντελώς απαράδεκτο», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας «τη βαθιά λύπη και την έκπληξή του» καταγγέλλοντας «μια εχθρική εκστρατεία, βασισμένη σε ψεύδη (...) που μαρτυρεί προμελέτη για να προκληθεί βλάβη στο κράτος» του Κατάρ.

Οικονομικό "ντόμινο"

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι το νέο αυτό μέτωπο που ανοίχθηκε ανάμεσα με χώρες του περσικού κόλπου θα επιφέρει δραματικές οικονομικές επιπτώσεις. Ήδη, αύξηση κατά περισσότερο από 1% σημείωσαν σήμερα οι αγορές πετρελαίου. Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ είχε αυξηθεί κατά 70 σεντς (1,4%) στα 50,65 δολάρια το βαρέλι στις 06:45 ώρα Κύπρου.

Το αμερικανικό West Texas Intermediate βρισκόταν στα 48,34 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο κατά 68 σεντς (1,4%).

Πάντως, οι εξελίξεις αυτές έρχονται περίπου δύο εβδομάδες μετά την περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε Αραβικές χώρες (όπου έκλεισε συμφωνία 110 δισ. δολαρίων για εξοπλιστικά με τη Σαουδική Αραβία) και μόλις δύο μέρες μετά την επίθεση στο Λονδίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα