Πως αντιλαμβάνονται τη διαδικασία εξόδου οι υπέρμαχοι Brexit

Με δεδομένη πλέον την παραίτηση Κάμερον, έχει εξαιρετική σημασία να δούμε πως αντιλαμβάνονται τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ οι υπέρμαχοι του Brexit.

Ακόμα και αν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Βρετανίας στα δυο χρόνια από το αίτημα της Βρετανίας για αποχώρηση, η Βρετανία θα πάψει να είναι μέλος της ΕΕ και δεν θα τη δεσμεύουν, οι συμφωνίες και οι συνθήκες της ΕΕ.

Αυτό υποστηρίζει βρετανική ομάδα δικηγόρων Lawyers for Britain, η οποία τάσσεται υπέρ της εξόδους του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ημερομηνία του επίσημου αιτήματος για έξοδο

Σύμφωνα

με την ίδια ομάδα, το άρθρο 50, δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο την ευχέρεια να αποφασίσει ποια θα είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα καταθέσει αίτημα αποχώρησης από την ΕΕ.

Η παραίτηση Κάμερον δεν είναι τυχαίο ότι τοποθετήθηκε σε χρονικό ορίζοντα τριών μηνών. Το δεδομένο αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με εσωκομματικές διαδικασίες. Είναι μια στρατηγική κίνηση εξαιρετικής σημασίας, καθώς κερδίζει χρόνο για προετοιμασία και προεργασία ενός πλάνου και χρονοδιαγράμματος, για τις κινήσεις που το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υλοποιήσει στην πορεία προς την έξοδο.

Σύμφωνα με την ομάδα νομικών, μια καλή ημερομηνία για να καταχωρηθεί το αίτημα εξόδου, είναι η 31 Δεκεμβρίου 2016. Ένα τέτοιο γεγονός θα οδηγούσε σε ολοκληρωτική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2019. Οι ημερομηνίες αυτές δεν είναι άσχετες με τον χρονοδιάγραμμα το οποίο ακολουθεί και ο προϋπολογισμός της ΕΕ για κάθε ημερολογιακό έτος. Να σημειώσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει ένα ποσό γύρω στα 17 δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ωστόσο οι αρχηγοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέταξαν ψήφισμα, το οποίο και θα προωθήσουν προς ψήφιση την Τρίτη στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα καθιστά ημέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων για έξοδο Ηνωμένου Βασιλείου, την ημέρα που ο Κάμερον θα ενημερώνει το Συμβούλιο για την έκβαση του δημοψηφίσματος.

Ενδεχόμενο παράτασης στις συνομιλίες

Το Ηνωμένο Βασίλειο σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να πάρει παράταση πέραν των δυο χρόνων διαπραγμάτευσης, γιατί αυτό θα το κρατούσε δέσμιο σε υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη συμμετοχή του στην ΕΕ και επιπρόσθετα μια μακρά περίοδος διαπραγματεύσεων δεν θα έδινε θετική εικόνα και προοπτική στη χώρα, ενόψει Brexit. Σύμφωνα με την ομάδα βρετανών νομικών Lawyers for Britain, μερικοί από τους βασικούς λόγους εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, είναι το να ξεφύγει η χώρα από τους περιορισμούς και τις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ.

Βάση στατιστικών στοιχείων που παραθέτουν οι Βρετανοί, οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το 2015, 134 δισεκατομμύρια στερλίνες, ενώ οι εξαγωγές χωρών της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 223 δισεκατομμύρια στερλίνες. Αυτό δείχνει ότι οι εξαγωγές από τις χώρες της ΕΕ προς ΗΒ είναι κατά πολύ περισσότερες.

Οι υπέρμαχοι της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, θεωρούν το στοιχείο αυτό ως ένα μοχλό πίεσης της χώρας τους έναντι στην ΕΕ, για να εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία καθώς η πίεση θα είναι περισσότερη στους εξαγωγείς των χωρών της ΕΕ.

Βασισμένοι λοιπόν στα δεδομένα και στοιχεία αυτά, οι υπέρμαχοι της εξόδου, θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα στο να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με την ΕΕ, ανεξάρτητα με το τι διαμηνύουν και αναφέρουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς εντυπωσιασμό ή καθησυχασμό των διεθνών αγορών.

Η ΕΕ με τη σειρά της θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά καθώς θα πάψει το City να είναι το χρηματοπιστωτικό κέντρο και πολλές εταιρείες θα μεταφερθούν σε Φρανκφούρτη και άλλους προορισμούς.

Το μόνο που θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο, είναι ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο, με έντονο παρασκήνιο, με σημαντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών, που γνώμονα θα πρέπει να έχουν την αμοιβαία συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος. Οποιαδήποτε άλλη έκβαση θα έχει υψηλό κόστος και για τις χώρε της ΕΕ αλλά και για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα