Πώς αλλάζει τα δεδομένα η ανακήρυξη ΑΟΖ στη βόρεια Κύπρο

Κατόπιν προεδρικών οδηγιών γίνεται η κίνηση κήρυξης της ΑΟΖ στα βόρεια παράλια, ωστόσο θα υλοποιηθεί στη βάση προϋποθέσεων που επί του παρόντος δεν δημοσιοποιούνται.

Τη δήλωση Κασουλίδη για κατάθεση «αναλόγως των τουρκικών προκλήσεων» πιστοποίησε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λέγοντας πως «θα προχωρήσουμε αναλόγως των εξελίξεων», χωρίς να προσδιορίζει σε ποιες εξελίξεις αναφέρεται.

Από εκεί και πέρα δεν είναι κάτι που θα μείνει κρυφό καθώς άμα τη κατάθεση του εγγράφου θα δημοσιοποιηθεί στη σελίδα των

Ηνωμένων Εθνών που αφορά στη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ωστόσο, το μείζον ερώτημα δεν είναι πότε θα γίνει, αλλά γιατί θα γίνει.

Σε ό,τι αφορά τις στοχεύσεις της Λευκωσίας, όπως τις ξεδίπλωσε στο ΣΙΓΜΑ κυβερνητική πηγή:

- Είναι μια εξόχως πολιτική κίνηση συμβολισμού πλήρους ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, παρά το status quo

- Ισχυροποιεί τα επιχειρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει οποιασδήποτε παράνομης γεώτρησης της Τουρκίας στα Βόρεια παράλια, ενώ ενισχύει και την πίεση προς ξένες εταιρείες που δύναται να συνεργαστούν με την Άγκυρα σε παράνομες ενέργειες.

- Ακυρώνει επί του πρακτέου την παράνομη συμφωνία κατοχικού καθεστώτος Τουρκίας το 2011, για δήθεν ορισμό της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας και συνακόλουθα λειτουργεί προληπτικά σε περίπτωση λύσης του κυπριακού, για το τι θα ισχύει στο θέμα της ΑΟΖ, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω καλύπτεται και από σχετική σύγκλιση που περιλαμβάνεται στο τρίπτυχο συγκλίσεων που ετοιμάστηκε.

Επίσης, είναι πέραν από προφανές ότι μέσω της διαρροής της πληροφόρησης για την πρόθεση αυτή, η Λευκωσία κτυπάει καμπανάκι προς την Τουρκία που δείχνει έντονη νευρικότητα, μετά την έναρξη της γεώτρησης της ΕΝΙ.

Την ίδια ώρα σίγουρα υλοποίηση της απόφασης, που προεδρικές πηγές την θεωρούν δεδομένη, προφανώς και θα προκαλέσει τη μήνη της Άγκυρας και το ερώτημα είναι πως αυτό θα διαμορφώσει την εικόνα της επόμενης μέρας κυρίως σε ότι αφορά στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα