Πονοκέφαλος στα παιδιά: Aιτίες και διάγνωση

Ο κεφαλόπονος είναι ένα συχνό σύμπτωμα για τους μεγάλους, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι ταλαιπωρεί και πολλά από τα παιδιά μας.

Περίπου το 80% των παιδιών μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο κεφαλόπονου, ενώ το 20% έχει κεφαλόπονο μια φορά το μήνα. Ο κεφαλόπονος που φεύγει μετά τη χορήγηση κάποιου παυσίπονου δεν ανησυχεί τους γονείς. Όταν όμως επιμένει τότε ανησυχείτε και τρέχετε αμέσως στο παιδίατρο και καλά κάνετε.

Μάλιστα το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό σας είναι "μήπως το παιδί μου έχει όγκο στον εγκέφαλο;".

Ποιες είναι οι αιτίες του πονοκεφάλου;

Τα αίτια του πονοκεφάλου μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τέσσερις κατηγορίες.

Α. Στην κατηγορία αυτή είναι τα παιδιά, των οποίων ο πονοκέφαλος οφείλεται σε λοιμώξεις όπως η ιγμορίτιδα, η αμυγδαλίτιδα και το κοινό κρυολόγημα. Τα παιδιά αυτά δεν παραπονέθηκαν ποτέ στο παρελθόν για πονοκεφάλους και ξαφνικά παρουσιάζουν το σύμπτωμα αυτό που συνοδεύεται βέβαια και με άλλα συμπτώματα (ρινίτιδα, πυρετό κτλ).

Β. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα παιδιά που πάσχουν από ημικρανίες. Ο πονοκέφαλος στα παιδιά αυτά εμφανίζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και διαρκεί συνήθως μερικές ώρες.

Γ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα παιδιά που πάσχουν από κεφαλαλγία τάσεως. Ο πονοκέφαλος είναι χρόνιος και εμφανίζεται πάντα με την ίδια ένταση. Μπορεί να είναι μια φορά την βδομάδα ή μέχρι και μια φορά την ημέρα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα