Πολύνεκρη επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στο νοτιοανατολικό Ιράν

Τουλάχιστον 11 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν στο νοτιοανατολικό Ιράν σε επίθεση που σημειώθηκε κατά αστυνομικού τμήματος στην επαρχία Σιστάν- Μπαλουτσιστάν.

Όπως δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Αλιρεζά Μαρχαματί μια ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στον αστυνομικό σταθμό της πόλης Ρασκ και άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών, οι οποίοι τελικά κατάφεραν να ελέγξουν την κατάσταση.

Ο Μαρχαματί πρόσθεσε ότι εκτός από τους αστυνομικούς σκοτώθηκαν και 2 από τους επιτιθέμενους, ένας τραυματίστηκε, ενώ οι υπόλοιποι διέφυγαν.

«Έχουν

ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και η κατάσταση στη Ρασκ είναι πλέον φυσιολογική» κατέληξε ο αντικυβερνήτης.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με σύντομη ανακοίνωση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram η αυτονομιστική σουνιτική οργάνωση Τζάις αλ Αντλ (Στρατός Δικαιοσύνης), που μάχεται το σιιτικό καθεστώς της Τεχεράνης και διεκδικεί περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες ζωής για τα μέλη της εθνοτικής μειονότητας των Βαλούχων.

Ιστορικό με απαγωγές και επιθέσεις
Η επαρχία του Σιστάν- Μπαλουτσιστάν είναι θέατρο συχνών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας από τη μία πλευρά και λαθρεμπόρων ναρκωτικών, ανταρτών της μειονότητας των Βαλούχων και ακραίων σουνιτικών ομάδων από την άλλη.

Συνορεύει με την επαρχία Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν, μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της γειτονικής χώρας, όπου δρουν ομάδες Ταλιμπάν και έχουν το ορμητήριό τους διάφορες αυτονομιστικές οργανώσεις.

Το Σιστάν- Μπαλουτσιστάν συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο φτωχών επαρχιών του Ιράν, με την πλειονότητα των κατοίκων να είναι σουνίτες, σε αντίθεση με τους περισσότερους Ιρανούς που είναι σιίτες.

Η οργάνωση Τζάις αλ Αντλ σχηματίστηκε το 2012 και είναι κυρίως γνωστή για την απαγωγή 12 Ιρανών αστυνομικών και στρατιωτών στην επαρχία Σιστάν- Μπαλουτσιστάν τον Οκτώβριο του 2018.

Τον Ιούλιο δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος της πόλης Ζαχεντάν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ίδια οργάνωση.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις κατά αστυνομικών και δυνάμεων ασφαλείας σε αυτήν την επαρχία, η οποία το Σεπτέμβριο του 2022 είχε συγκλονιστεί από το αιματοκύλισμα στις πολυπληθείς διαδηλώσεις που ξέσπασαν για το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι στα χέρια της αστυνομίας ήθους του Ιράν.

Πηγή: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα