Πολιτικά παιχνίδια με φόντο το προσφυγικό

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, την ώρα που η ροή των μεταναστών στον Πειραιά συνεχίζεται.

Δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 1.018 μετανάστες και πρόσφυγες κατέπλευσαν χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη" κατέπλευσε στις 10:25 το βράδυ μεταφέροντας 325 άτομα από τη Μυτιλήνη και 276 από τη Χίο και το

επιβατηγό οχηματαγωγό "Εξπρές Πήγασος" στις 11:15 το βράδυ με 417 άτομα από Αγ.Κήρυκο Βαθύ.

Στο λιμάνι του Πειραιά έχει προγραμματιστεί να καταπλεύσει σήμερα στις 23:50 το βράδυ επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει από Χίο,Μυτιλήνη και Σάμο.

Πολιτικά παιχνίδια

Στο πολιτικό σκηνικό, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, μία μόλις μέρα από την Σύνοδο Κορυφής με θέμα το προσφυγικό.

Την ώρα που το ζήτημα προσλαμβάνει τραγικές διαστάσεις, η Τουρκία επαναφέρει, κατά την πάγιά της τακτική, το θέμα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Τις απαιτήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο ΝΑΤΟ φέρνει στο φως η αθηναϊκή εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τουρκία ζητά, μεταξύ άλλων, οι θαλάσσιες δραστηριότητες να μεταφερθούν μακριά από τις «προβληματικές περιοχές» του Αιγαίου, προκειμένου να μην προκύψουν εντάσεις, όπως αναφέρει, να είναι σεβαστές οι περιοχές, που έχει δηλώσει στο Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, στην περίπτωση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, ενώ καλεί τη Συμμαχία να μην «υιοθετεί ισχυρισμούς» της Αθήνας σχετικά με τον ελληνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλιών. Παράλληλα, η Άγκυρα ζητά να μη γίνονται ελλιμενισμοί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία θεωρεί αποστρατικοποιημένα.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα Καγκελάριος σε συνέντευξή της στην Bild υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει κατάλυμα σε 50.000 πρόσφυγες την ώρα που ο ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Κλείνουν τον βαλκανικό διάδρομο;

Αίσθηση προκαλεί, εξάλλου, δημοσίευμα αυστριακής εφημερίδας η οποία υποστηρίζει ότι έχει πρόσβαση στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το οποίο οι Ευρωπαίοι θα κλείσουν τον βαλκανικό διάδρομο για πρόσφυγες και μετανάστες και θα το ανακοινώσουν στην αυριανή Σύνοδο. Η οδός των δυτικών Βαλκανίων θα κλείσει άμεσα θα αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα. Βάση των σχεδιασμών θα δοθεί στην Ελλάδα η απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη για τον αριθμό των μεταναστών, που θα εγκλωβιστούν στη χώρα. Από την Τουρκία θα ζητηθεί η άμεση και εποικοδομητική συμμετοχή της στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στο Αιγαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα