Ποιος είναι ο Κύπριος «υπερήρωας της τεχνητής νοημοσύνης» (vids)

Τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη ο Κύπριος «υπερήρωας της τεχνητής νοημοσύνης», Ντέμης Χασάμπης.

Ο Κύπριος μετρ της Τεχνητής Νοημοσύνης και βραβευμένος νευροεπιστήμονας τιμήθηκε για την προσφορά του για τον τομέα της Artificial Intelligence (AI).

Delighted and honoured to receive a Knighthood for services to AI. It’s been an incredible journey so far building

@GoogleDeepMind over the past 15 years, helping accelerate the field and grow the UK &global AI ecosystems. Thanks to everyone who helped make this dream possible!

— Demis Hassabis (@demishassabis) March 28, 2024

Ο Ντέμης Χασάμπης γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1976 στο Λονδίνο από ελληνοκύπριο πατέρα με καταγωγή από την Αμμόχωστο και μητέρα από τη Σιγκαπούρη. Ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά των δυο δασκάλων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 ο διαδικτυακός κολοσσός Google απέκτησε έναντι 450 εκατ. ευρώ το πρωτοποριακό βρετανικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, ιδιοκτησίας του Ντέμη Χασάμπη.

Ο Κύπριος πρωτοσυστήθηκε στον κόσμο ως σκακιστής και σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών, απασχολώντας τον κόσμο της τεχνολογίας με τα επιτεύγματα του ήδη από παιδί. Καθώς κάποτε ήταν παιδί-θαύμα στο σκάκι, φτάνοντας ακόμα και στο Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης για παιδιά κάτω των 14 ετών. Στη συνέχεια έγινε γνωστός ως προγραμματιστής και δημιουργός βιντεοπαιχνιδιών αργότερα ως αρχιτέκτονας ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης.

Με τη βοήθεια των δύο στενών του φίλων από το πανεπιστήμιο, τον Σέιν Λεγκ και τον Μουσταφά Σουλεϊμάν, ο Χασάμπης ίδρυσε το 2010 την DeepMind, όταν ακόμα η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν άγνωστη.

Διαβάστε επίσης: Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Κύπρου- Δείτε τη λίστα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιος, Κύπριος,poios, kyprios