Ποινές και κατάσχεση σκύλων προνοεί νέο νομοσχέδιο

Αύξηση στις ποινές και στα εξώδικα πρόστιμα, κατάσχεση σκύλων αν δεν υπάρχει συμμόρφωση από τους ιδιοκτήτες και μείωση της γραφειοκρατίας προνοεί η νέα νομοθεσία Περί Σκύλων σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα φαινόμενα εγκατάλειψης, παραμέλησης και κακοποίησης σκύλων που παρατηρούνται σήμερα. Το νομοσχέδιο περί Σκύλων, το οποίο συζητήθηκε σήμερα στη σκιά του περιστατικού του θανάτου σκύλου σε ταράτσα, προνοεί επίσης τη δημιουργία καταφυγίων από τις Τοπικές Αρχές.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής

Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος της και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου είπε αρχικά πως σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών έφερε στη Βουλή το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου με όλες τις παρατηρήσεις που είχαν γίνει. Όπως είπε, το νομοσχέδιο σύρεται και φέρεται εδώ και χρόνια και αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Λέγοντας πως η Νομική Υπηρεσία δεν παραβρέθηκε στη σημερινή συνεδρία λόγω κωλύματος, τόνισε την ανάγκη η Βουλή να αποκτήσει τη δική της Νομική Υπηρεσία.

Ο κ. Αδάμου είπε πως σύμφωνα με τη διαδικασία το Νομοσχέδιο Περί Σκύλων θα οδηγηθεί στο Υπουργικό για να εγκριθούν οι αλλαγές και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Βουλή όπου ο ίδιος προτίθεται να το θέσει για συζήτηση στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής μετά το άνοιγμα της το καλοκαίρι, προκειμένου να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη.

“Είναι ένα νομοσχέδιο που συμπληρώνει πολλά κενά από αυτά που υπάρχουν σήμερα”, είπε, σημειώνοντας πως με αυτό απαγορεύεται μεταξύ άλλων να διατηρεί κανείς σκύλους σε μπαλκόνια και ταράτσες, με αφορμή το περιστατικό με το θάνατο του σκύλου σε ταράτσα πολυκατοικίας. Τόνισε, εξάλλου, πως το συγκεκριμένο περιστατικό καλύπτεται και από το Νόμο για την Ευημερία των Ζώων και συνεπώς μπορούν να επέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο καθορίζει ποινές, εξώδικα πρόστιμα τα οποία είναι αυξημένα σε σύγκριση με τώρα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αποτρεπτικές οι ποινές, είπε πως είναι αποτρεπτικές, σημειώνοντας ωστόσο πως πρέπει να δούμε το Νομοσχέδιο στην ολότητά του.

Όσον αφορά τους ελέγχους, ο κ. Αδάμου είπε πως μέχρι τώρα έπρεπε να γίνει καταγγελία στην Αστυνομία, η οποία ειδοποιούσε την Τοπική Αρχή που με τη σειρά της οδηγούσε τον κατηγορούμενο ενώπιον του Δικαστηρίου. Όλη αυτή η διαδικασία, όπως είπε, μπορούσε να διαρκέσει και δύο χρόνια. “Αυτή τη γραφειοκρατία θέλουμε να εξαλείψουμε και με αυτό το Νομοσχέδιο καθιστούνται υπεύθυνοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες, που είναι υποχρεωμένοι να έχουν δικά τους καταφύγια και μάλιστα με πολύ περιοριστικούς όρους για τους κατόχους σκύλους”, είπε.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όταν γίνεται μια καταγγελία για την κατοχή κάποιου ζώου σε κακές συνθήκες, ο ιδιοκτήτης θα λάβει προειδοποίηση από την τοπική Αρχή και αν σε 2 εβδομάδες δεν αποκατασταθεί η τάξη και η νομιμότητα, ο σκύλος κατάσχεται και οδηγείται στα καταφύγια που είναι υποχρεωμένα να διατηρούν οι τοπικές Αρχές.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αδάμου είπε πως σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ο ιδιοκτήτης μονοκατοικίας ή ισόγειας κατοικίας μπορεί να διατηρεί 2 σκύλους, και ένα σκύλο ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος. Απ' εκεί και πέρα, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να διατηρεί περισσότερους σκύλους θα πρέπει αιτιολογήσει το αίτημα του στην Τοπική Αρχή. Επίσης, ο Νόμος προνοεί ότι οι ιδιοκτήτες περισσότερων σκύλων σήμερα, θα μπορούν να τους διατηρήσουν μέχρι του θανάτου τους.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στις δικές του δηλώσεις είπε είναι ένα δύσκολο θέμα και η προσπάθεια στην Επιτροπή είναι να βρεθούν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να υπάρξει ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από την ισχύουσα νομοθεσία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα απαγορευμένα είδη σκύλων, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως ο έλεγχος στο τελωνείο όταν εισάγεται μια ράτσα σκύλων που απαγορεύεται από το Νόμο είναι ένα θέμα το οποίο έθεσε ο ίδιος και θα πρέπει να δούμε πώς θα βρεθεί η λύση. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στο τελωνείο δεν υπάρχει άτομο που να μπορεί να αναγνωρίζει τις απαγορευμένες ράτσες και συνεπώς δημιουργείται πρόβλημα.

Όσον αφορά το περιστατικό με το θάνατο του σκύλου σε ταράτσα και το κατά πόσον προνοείται κάτι αποτρεπτικό στη νομοθεσία, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως υπάρχουν απαγορεύσεις και πρόνοιες που απαγορεύουν στους ιδιοκτήτες να αφήνουν τα ζώα τους στην ταράτσα ή στα μπαλκόνια τους κλειδωμένα. Το ύψος των ποινών, πρόσθεσε, θα συζητηθεί στη συνέχεια της εξέτασης του νομοσχεδίου, το οποίο ωστόσο δεν προβλέπει τη δημιουργία Αστυνομίας των ζώων. Την εφαρμογή της νομοθεσίας, όπως είπε, αναλαμβάνει να επιβάλουν οι Τοπικές Αρχές.

Σε σχέση με τα θέματα οχληρίας, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως στο Νομοσχέδιο υπάρχει αναφορά στο θέμα της οχληρίας, η οποία και πάλιν είναι ευθύνη της Τοπικής Αρχής. “Το νομοσχέδιο είναι στην αρχή του, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση άρθρο κατά άρθρο, επομένως θα δούμε πώς διαφοροποιήσουμε ή πώς θα σχηματιστούν οι αναφορές για την οχληρία γιατί σωστά υπάρχει πολλής κόσμος που κάνει παράπονα”, είπε.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε τέλος ότι από το Νομοσχέδιο έχουν αφαιρεθεί οι πρόνοιες που έχουν να κάνουν με τους κυνηγούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα