Ποικίλες αντιδράσεις εντός-εκτός ΕΔΕΚ για απόρριψη ΔΔΟ

Ποικίλες αντιδράσεις –εντός και εκτός ΕΔΕΚ- προκαλεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ν’ αποκηρύξει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως μοντέλο λύσης του Κυπριακού.

Με ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο τέως Πρόεδρος της Κινήματος και

Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός.

«Επικίνδυνοι ακροβατισμοί. Μόνο σύγχυση προκαλούν. Πότε η ΕΔΕΚ ήταν εγκλωβισμένη στην ονοματολογία; Σταθερά πάντοτε επικεντρωμένη στο περιεχόμενο», αναφέρει το Tweet του τέως Προέδρου του κόμματος.

Δριμεία κριτική στην ηγεσία του κόμματος άσκησε από το «Μεσημέρι και Κάτι» ο πρώην Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους.

«Διαφώνησα τόσο για τον χρόνο που επελέγη να γίνει αυτή η συζήτηση, όσο και για την ουσία. Για τον χρόνο, τό θεωρώ άκαιρο και επικίνδυνο, γιατί πρέπει να σπρώξουμε όλοι στην επανεκκίνηση του διαλόγου που θα οδηγήσει σε λύση.

Και επί της ουσίας, διότι η ΕΔΕΚ ποτέ δεν έκανε σημαία της τη ΔΔΟ, αλλά πάντα μάς ενδιέφερε το περιεχόμενο λύσης του Κυπριακού, της πρότασης που θα τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Σίγμα ζήτησε την επίσημη απάντηση του κόμματος για τις επικρίσεις που ακούστηκαν από στελέχη του κόμματος.

«Την ιστορία τήν γράφουν οι παρόντες και όχι οι απόντες», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Aργά το βράδυ της Δευτέρας. ο Γιαννάκης Ομήρου σήκωσε το γάντι και πάλι μέσω Twitter, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Παρών στην ιστορία και στους αγώνες..."

Ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος Δημήτρης Παπαδάκης, μιλώντας στο Σίγμα και σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον Τύπο που τον φέρουν να διαφοροποιείται από την ηγεσία του κόμματος, θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

«Δεν διαφωνώ με το περιεχόμενο της απόφασης. Η διαφωνία μου εστιάζεται στο γεγονός ότι ως κόμμα ουδέποτε αποδεχθήκαμε τη Δ.Δ.Ο. και άρα δεν χρειαζόταν να πούμε ότι την αποκηρύττουμε. Επίσης, θεωρώ ότι δεν ήταν ο κατάλληλος πολιτικά χρόνος να γίνει μια τέτοια κίνηση», τόνισε.

Η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει την ουσία της απόφασης της Κ.Ε. της ΕΔΕΚ.

«Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την ΕΔΕΚ, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στελέχη του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ προειδοποιούν για τους κινδύνους που θεωρούν ότι ελλοχεύουν από τέτοιες ενέργειες.

«Πώς μπορεί ένα κόμμα που διαχρονικά συμφωνούσε με τις Συμφωνίες Κορυφής που μιλούσαν για ΔΔΟ, που υιοθετούσε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας… στο παρά πέντε, πριν την έναρξη συνομιλιών, να παίρνει τέτοια απόφαση; Λυπούμαι, αλλά δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα σε σχέση με τη χθεσινή απόφαση της ΕΔΕΚ», ήταν το σχόλιο του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ευγένιου Χαμπουλλά.

«Αυτή η προσέγγιση είναι καταστροφική για τη λύση του Κυπριακού που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση», υποστήριξε το Μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

Την απόφαση της ΕΔΕΚ χαιρετίζει η Συμμαχία Πολιτών.

«Ως Συμμαχία Πολιτών, πέραν της απόρριψης της ΔΔΟ, έχουμε υποβάλει τη δική μας θετική πρόταση λύσης την οποία καταθέσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο».

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ θα τεθεί ενώπιον του Πολιτικού Προγραμματικού Καταστατικού Συνεδρίου του κόμματος για έγκριση, απόρριψη ή διαφοροποίηση στις 14 Ιουνίου.

Η αναφορά στο Ανώτατο, του νόμου ρύθμισης λειτουργίας των καταστημάτων, είναι το επικρατέστερο ενδεχόμενο, μετά τη γνωμάτευση του γενικού Εισαγγελέα, που εντοπίζει συνταγματικούς λόγους που να το δικαιολογούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα