Ποιες χώρες στηρίζουν την υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) με έδρα τη Χάγη θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη  την πρώτη του ακρόαση για την υπόθεση  γενοκτονίας που κατέθεσε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ εν μέσω εκκλήσεων πολλών χωρών για  κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η Νότια Αφρική κατέθεσε τη μήνυση στα τέλη Δεκεμβρίου, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία στον πόλεμό του στη Γάζα και επιδιώκοντας να σταματήσει η στρατιωτική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωών για περίπου 23.000 Παλαιστίνιους.

Η κατάθεση 84 σελίδων από τη Νότια Αφρική αναφέρει ότι το Ισραήλ

παραβίασε τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία του 1948, που καταρτίστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Νότια Αφρική έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία, η οποία δίνει στο ICJ - το ανώτατο νομικό όργανο του ΟΗΕ - τη δικαιοδοσία να αποφαίνεται για διαφορές σχετικά με τη συνθήκη.

Όλα τα κράτη που υπέγραψαν τη σύμβαση είναι υποχρεωμένα να μην διαπράξουν γενοκτονία και επίσης να την αποτρέψουν και να την τιμωρήσουν. Η συνθήκη ορίζει τη γενοκτονία ως «πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση να καταστρέψουν, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα».

Ακολουθεί ανάλυση του Al Jazeera για όσα γνωρίζουμε   σχετικά με τις χώρες που υποστηρίζουν τη Νότια Αφρική στην υπόθεσή της κατά του Ισραήλ και τις χώρες που αντιτίθενται στην υπόθεση στο παγκόσμιο δικαστήριο.

Ποιες χώρες καλωσόρισαν την υπόθεση του ICJ της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ;

Ο Οργανισμός Ισλαμικών Χωρών (OIC): Το μπλοκ των 57 μελών, το οποίο περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Πακιστάν και το Μαρόκο, εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την υπόθεση στις 30 Δεκεμβρίου.
 Μαλαισία: Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 2 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας χαιρέτισε την αίτηση της Νότιας Αφρικής. Επανέλαβε την έκκληση για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος «βασισμένο στα προ του 1967 σύνορα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
 Τουρκία: Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Oncu Keceli έκανε ανάρτηση στο X στις 3 Ιανουαρίου χαιρετίζοντας την κίνηση της Νότιας Αφρικής.
 Ιορδανία: Ο υπουργός Εξωτερικών Ayman Safadi είπε στις 4 Ιανουαρίου ότι το Αμμάν θα στηρίξει τη Νότια Αφρική.
 Βολιβία: Την Κυριακή, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας χαρακτήρισε την κίνηση της Νότιας Αφρικής ως ιστορική, καθιστώντας την πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υποστήριξε την υπόθεση του ICJ κατά του Ισραήλ.
 Μαλδίβες, Ναμίμπια και Πακιστάν: Οι τρεις χώρες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την υπόθεση γενοκτονίας που κατέθεσε η Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Τρίτη.
 Εκτός από χώρες, πολλές ομάδες υπεράσπισης και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης συμμετάσχει στο κάλεσμα της Νότιας Αφρικής. Αυτά περιλαμβάνουν το Terreiro Pindorama στη Βραζιλία, το Asociacion Nacional de Amistad Italia-Cuba στην Ιταλία και το Collectif Judeo Arabe et Citoyen pour la Palestine στη Γαλλία, σύμφωνα με το ανεξάρτητο δίκτυο Common Dreams.

Ποιες χώρες υπέβαλαν νωρίτερα αίτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο;

Η Βολιβία επεσήμανε επίσης ότι είχε υποβάλει νωρίτερα αίτημα στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) Καρίμ Χαν μαζί με τη Νότια Αφρική, το Μπαγκλαντές, τις Κομόρες και το Τζιμπουτί για να ερευνήσουν την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Ο Khan είπε ότι έλαβε το αίτημα στις 30 Νοεμβρίου.

Το ΔΠΔ και το ICJ μερικές φορές συγχέονται μεταξύ τους. Και τα δύο δικαστήρια βρίσκονται στη Χάγη της Ολλανδίας. Ενώ ο σκοπός του ICJ είναι η επίλυση συγκρούσεων μεταξύ κρατών, το ΔΠΔ διώκει άτομα για διάπραξη εγκλημάτων, σύμφωνα με την πλατφόρμα Pursuit του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Ενώ τα κράτη δεν μπορούν να μηνυθούν στο ΔΠΔ, ο εισαγγελέας μπορεί να ξεκινήσει έρευνα όπου πιθανώς διαπράχθηκαν εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας.

Ποιος δεν υποστηρίζει την υπόθεση του ICJ της Νότιας Αφρικής;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην υπόθεση της γενοκτονίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε την υποβολή της Νοτίου Αφρικής «ανάξια, αντιπαραγωγική και εντελώς χωρίς καμία βάση» κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου του Λευκού Οίκου στις 3 Ιανουαρίου.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ είπε στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Τρίτη ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο φρικτό και παράλογο» από τη μήνυση. Ο Χέρτζογκ ευχαρίστησε επίσης τον Μπλίνκεν για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ.

Οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν τηρήσει ως επί το πλείστον σιωπή για την υπόθεση του ICJ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αρνήθηκε να υποστηρίξει την υπόθεση, έχει κατηγορηθεί διπλοπροσωπία αφού υπέβαλε λεπτομερή νομικά έγγραφα στο ICJ πριν από περίπου ένα μήνα για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς ότι η Μιανμάρ διέπραξε γενοκτονία κατά της κοινότητας των Ροχίνγκια.

Keywords
Τυχαία Θέματα