Πληρώσαμε πάλι τα λάθη μας

ΚΥΠΡΟΣ
Η Εθνική μας ομάδα ηττήθηκε από τη Βοσνία με 2-0, παραμένοντας χωρίς βαθμό στον όμιλό της

ΒΟΣΝΙΑ
Τζέκο 70', 80'

Η Εθνική μας ομάδα προσπάθησε, πάλεψε, διεκδίκησε το βαθμολογικό κέρδος στη Ζένιτσα, ωστόσο, πλήρωσε για μια ακόμη φορά τα λάθη της δεχόμενη την ήττα από τη Βοσνία με 1-0. Σκόρερ για τους γηπεδούχους ο Τζέκο στο 70', ο οποίος εκμεταλλευόμενος το λάθος του Αλεξάνδρου σκόραρε, ενώ ο ίδιος ποδοσφαιριστής έκανε και το 2-0.

Για την Εθνική μας ομάδα αυτή ήταν η τρίτη ήττα σε τρεις αγώνες στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αρνητικό στοιχείο

το γεγονός αυτό, όπως κι ότι σε ακόμη έναν αγώνα δεν καταφέραμε να στείλουμε την μπάλα στα αντίπαλα δίκτυα, ενώ έχουμε δεχθεί επτά τέρματα.

Με εκπλήξεις η 11άδα
Ο προπονητής της Εθνικής μας ομάδας Χριστάκης Χριστοφόρου επεφύλαξε εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα καθώς, σε σχέση με τον αγώνα με την Ελλάδα, προχώρησε σε τέσσερεις αλλαγές. Πλήρης ανανεωμένη η επιθετική τριπλέτα για την Εθνική μας ομάδα. Συγκεκριμένα άφησε εκτός τους Χαραλάμπους, Εφραίμ, Χαραλαμπίδη και Μυτίδη. Τη θέση τους πήραν οι Αλεξάνδρου, Χριστοφή, Μακρής και Σωτηρίου.

Έτσι η Εθνική μας ομάδα ξεκίνησε τον αγώνα σε σχηματισμό 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ο Παναγή. Στο δεξί άκρο της άμυνας ο Δημητρίου, αριστερά ο Αλεξάνδρου. Στο κέντρο της άμυνας οι Λαΐφης και Τζούνιορ. Δυο αμυντικά χαφ οι Αρτυματάς και Λαμπάν. Επιτελικός μέσος ο Κάστανος. Δεξιά στο φτερό ο Μακρής και αριστερά ο Χριστοφή. Στην κορυφή της επίθεσης ο Σωτηρίου.

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης η Βοσνία πήρε τα ηνία του αγώνα. Ήλεγχε και τις τρεις γραμμές, είχε σωστή αμυντική λειτουργία και με την μπάλα στα πόδια είχε καλή ανάπτυξη δημιουργώντας και χάνοντας 2-3 ευκαιρίες, με κυριότερη αυτήν του Πιάνιτς στο 5'.

Με το πέρασμα των δέκα λεπτών, η Εθνική μας ισορρόπησε το παιχνίδι. Προσπάθησε να δημιουργήσει απειλές στην εστία του Μπέγκοβιτς, χωρίς, ωστόσο, να τα καταφέρει.

Οι Βόσνιοι ανέβασαν την πίεση στην εστία της Εθνικής μας. Ο τρόπος παιχνιδιού τους προβλεπτός αλλά πολύ επικίνδυνος. Οι μπαλιές των Πιάνιτς και Λούλιτς είχαν ως στόχο το κεφάλι του πανύψηλου Τζούριτς, ο οποίος ουκ ολίγες φορές νίκησε στον αέρα το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της ομάδας μας, χωρίς, όμως, να μπορεί ευτυχώς να στείλει την μπάλα στα δίκτυα.

Η Εθνική μας ομάδα στο 37' έχασε την κλασική ευκαιρία με τον Χριστοφή όταν το σουτ που δοκίμασε δύσκολα απομάκρυνε την μπάλα σε κόρνερ.

Το τέλος του α' ημιχρόνου βρήκε την Εθνική μας να διατηρήσει το μηδέν στην άμυνα. Πέρασε κάποια διαστήματα αρκετά δύσκολα λόγω των ευκαιριών της Βοσνίας, ενώ δημιούργησε δυο ευκαιρίες στην αντίπαλη εστία.

Στην επανάληψη και μετά τα πρώτα δέκα λεπτά οι Βόσνιοι πίεσαν ασφυκτικά την περιοχή μας, αλλά ευτυχώς τις ευκαιρίες που βρήκαν δεν τις έκαναν τέρμα. Από την άλλη η Εθνική μας συνέχισε την υπερπροσπάθεια, με στόχο τη σωστή αμυντική λειτουργία και να χτυπήσει στην αντεπίθεση.

Πάλι με λάθος
Όπως και στον αγώνα με την Ελλάδα, έτσι και χθες πληρώσαμε τα λάθη μας. Στο 70' ο Τζέκο άνοιξε το σκορ για τη Βοσνία εκμεταλλευόμενος το μοναδικό λάθος του Αλεξάνδρου στον αγώνα. Κακή επιλογή από τον διεθνή ποδοσφαιριστή και φυσικά ο Τζέκο δεν συγχωρεί τέτοια λάθη. Κρίμα γιατί μέχρις εκείνο το σημείο δείχναμε πολύ καλά στοιχεία στο παιχνίδι.

Ο ίδιος ποδοσφαιριστής σφράγισε τη νίκη της Βοσνίας στο 80' πετυχαίνοντας το 2-0. Πλέον η Βοσνία βρίσκεται στους έξι βαθμούς, ενώ η Εθνική μας παραμένει χωρίς βαθμό στον όμιλο.

Κίτρινες: Τζούριτς, Μεντούνγιανιν / Σωτηρίου, Παναγή
Κόκκινες:
Διαιτητής: Χαβιέρ Εστράδα (Ισπανία)

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Μπέγκοβιτς, Σπάχιτς, Κολάτσινακ (64' Χάροβιτς), Βράνιες, Μεντούνγιανιν, Πιάνιτς, Σούνιτς, Τζούριτς, Βίσκα (78' Σούσιτς), Λούλιτς, Τζέκοβιτς
Κύπρος: Παναγή, Δημητρίου, Λαΐφης, Ντόσα, Αλεξάνδρου, Λαμπάν, Αρτυματάς (85' Μυτίδης), Κάστανος, Χριστοφή (77' Χαραλαμπίδης), Μακρής (72' Εφραίμ), Σωτηρίου.

Το φιλμ
5' Η πρώτη καλή προσπάθεια στον αγώνα σημειώθηκε από τη Βοσνία. Ο Πιάνιτς από το ύψος του πέναλτι έπιασε το σουτ στην κίνηση, με την μπάλα να καταλήγει λίγο έξω.
14' Καλή προσπάθεια για την Εθνική μας. Ο Δημητρίου βρήκε ωραία τον Χριστοφή, αυτός μπήκε στην περιοχή, όμως, προτίμησε να πασάρει αντί να σουτάρει με αποτέλεσμα η μπάλα να φύγει παράλληλα.
23' Νέα προσπάθεια για τη Βοσνία. Ο Βίσκα από διαγώνια θέση και εντός περιοχής δοκίμασε το σουτ στην κλειστή γωνιά του Παναγή, ο οποίος έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ.
35' Νέα ευκαιρία για τη Βοσνία. Ο Τζούνιορ ολιγώρησε να απομακρύνει την μπάλα με τον Τζέκο να κάνει το σουτ, αλλά να καταλήγει έξω.
37' Πολύ καλή προσπάθεια για την Εθνική μας. Ο Κάστανος βρήκε με ωραίο τρόπο τον Χριστοφή. Αυτός έκανε το διαγώνιο σουτ, με τον Μπέγκοβιτς δύσκολα να διώχνει σε κόρνερ.
48' Πολύ καλή προϋπόθεση για την Εθνική. Ο Χριστοφή από δεξιά έκανε τη σέντρα, όμως την τελευταία στιγμή αμυντικός της Βοσνίας έδιωξε την μπάλα πριν αυτή καταλήξει στον Μακρή, ο οποίος θα μπορούσε να σκοράρει.
53' Τεράστια ευκαιρία για τη Βοσνία. Ο Λούλιτς έκανε τη σέντρα με τον Τζέκο να κάνει την κεφαλιά αφύλακτος, εκμεταλλευόμενος την άστοχη έξοδο του Παναγή, ωστόσο, η μπάλα κατέληξε λίγο έξω.
57' Κλασική ευκαιρία για τη Βοσνία. Ο Τζέκο δοκίμασε να κρεμάσει τον Παναγή, με τον διεθνή τερματόφυλακά μας δύσκολα να απομακρύνει τον κίνδυνο.
65' Σουτ του Πιάνιτς με τον Παναγή δύσκολα να απομακρύνει και τον Λαΐφη πάνω στη γραμμή με υπερπροσπάθεια να διώχνει την μπάλα.
70' 1-0. Από λάθος του Αλεξάνδρου η Βοσνία άνοιξε το σκορ. Στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα την έστρωσε στον Πιάνιτς. Αυτός αμέσως βρήκε τον Τζέκο κι αυτός με σουτ έκανε το 1-0.
80' 2-0. Σέντρα από τα δεξιά με τον Τζέκο να πιάνει την κεφαλιά και, παρά την προσπάθεια του Παναγή, την μπάλα να περνά τη γραμμή.

Πρώτη φορά αρχηγός
Ο Δημήτρης Χριστοφή επέστρεψε ξανά στο αρχικό σχήμα αγώνα της Εθνικής μας ομάδας και σίγουρα θα το θυμάται για μια ζωή. Αυτό γιατί για πρώτη φορά στην καριέρα του με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, στην 40ή συμμετοχή του με την Εθνική. Επέστρεψε στην 11άδα μετά τον Ιούνιο του 2015 και την εκτός έδρας νίκης επί της Ανδόρας με 3-1.

Συμπαίκτες και αντίπαλοι
Για ακόμη έναν αγώνα, ο νεαρός διεθνής άσος της Εθνικής μας Γρηγόρης Κάστανος βρέθηκε στο αρχικό σχήμα. Δικαίως με την απόδοσή του στην αναμέτρηση με την Ελλάδα. Ωστόσο, η χθεσινή αναμέτρηση είχε μια ιδιαιτερότητα για τον ίδιο, καθώς αντίπαλός του ήταν ο συμπαίκτης του στη Γιουβέντους Μίραλεμ Πιάνιτς.

30 Κύπριοι στην κερκίδα
Αν και η Βοσνία ως χώρα δεν είναι ελκυστικός προορισμός, η αγάπη για την Εθνική ομάδα δεν είναι θέμα προορισμού. Χθες το βράδυ στη Ζένιτσα βρέθηκαν περίπου 30 φίλοι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στηρίζοντας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο του διεθνή μας.

Υπό συνεχή βροχή
Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές για ποδοσφαιρικό αγώνα. Συνεχής βροχή και χαμηλή θερμοκρασία επικρατούσε χθες βράδυ στη Ζένιτσα. Ήταν ο δεύτερος αγώνας που οι διεθνείς αγωνίστηκαν σε όλη τη διάρκεια ενός αγώνα ή μέρος αυτού με τέτοιες καιρικές συνθήκες.

23άδα του εξωτερικού
Εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο για την Εθνική ομάδα της Βοσνίας. Οι 23 ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν χθες στην αποστολή της αναμέτρησης αγωνίζονται σε διάφορα πρωταθλήματα της Ευρώπης και κανείς στο πρωτάθλημα της Βοσνίας. Μόνο και μόνο αυτό το στοιχείο δείχνει την ποιότητα που διαθέτει η Βοσνία.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. Βέλγιο 9 13-0
2. Ελλάδα 9 8-1
3. Βοσνία 6 7-4
4. Εσθονία 3 4-7
5. Κύπρος 0 0-7
6. Γιβραλτάρ 0 1-14

Εξάρα το Βέλγιο
Ένα εύκολο βράδυ πέρασε στο Γιβραλτάρ το φαβορί του ομίλου της Εθνικής, Βέλγιο. Οι αστέρες του Βελγίου άνοιξαν το σκορ μόλις στο... 6ο δευτερόλεπτο με τον Κριστιάν Μπεντέκε να κάνει ρεκόρ! Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, αφού πέτυχαν άλλα πέντε γκολ (χατ-τρικ ο Μπεντέκε) για το τελικό 6-0.

Το Βέλγιο παρέμεινε στην πρώτη θέση μετά και την τρίτη αγωνιστική, έχοντας το απόλυτο και με συνολικό απολογισμό τερμάτων 13-0!

Χριστοφόρου: «Δεν υπάρχει απογοήτευση»
Ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών, μετά το τέλος του αγώνα, ανέφερε τα εξής στις δηλώσεις του. «Είναι το τρίτο κατά σειρά δύσκολο παιχνίδι. Ίσως να δικαιούμασταν κάτι περισσότερο. Νιώθω απογοητευμένος για τους ποδοσφαιριστές, που κατέβαλαν φοβερή προσπάθεια. Πρέπει να κοιτάξουμε τον επόμενο αγώνα με το Γιβραλτάρ και τα τρία επόμενα παιχνίδια. Δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το βαθμολογικό κέρδος.

Έχουμε αρκετά θετικά. Είχαμε έξι ποδοσφαιριστές κάτω των 22 στην εντεκάδα. Αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση για το μέλλον της ομάδας. Οι μεγάλοι και οι έμπειροι δίνουν μεγάλες βοήθειες και έχουμε μια καλή ομάδα που θα μπορεί να διεκδικεί καλό αποτέλεσμα από τον οποιονδήποτε. Δεν υπάρχει απογοήτευση, γιατί είδατε ότι μπήκαν νέα στοιχεία και αρκετή αυτοπεποίθηση στην κυκλοφορία. Επιβάλλεται να μαζέψουμε βαθμούς και να σκοράρουμε. Κάναμε ευκαιρίες, αλλά δεν είχαμε την τύχη με το μέρος μας».

Παναγή: «Το παλέψαμε»
Ο τερματοφύλακας της Εθνικής μας ομάδας, μετά το τέλος του αγώνα, τόνισε: «Ξέραμε από την αρχή ότι θα είναι δύσκολο το παιχνίδι. Είναι μια δύσκολη έδρα και ξέραμε ότι θα δεχθούμε πίεση. Το παλέψαμε μέχρι το τέλος. Όλοι οι παίκτες δώσαμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι το τελευταίο λεπτό».

Keywords
Τυχαία Θέματα