ΠΚΚ: Να μετακινηθού οι βιομηχανίες υψηλού κινδύνου από κατοικημένες περιοχές

Ανακοίνωση εξέδωσε η Περιβαλλοντική κίνηση Κύπρου με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε εργοστάσιο στο Γέρι.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση και προειδοποίηση για τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων γειτονικών περιοχών έχει προκαλέσει η πρόσφατη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικών στο Γέρι. Το μαύρο σύννεφο καπνού που είχε σκεπάσει τον ουρανό της περιοχής για πολλές ώρες, και τα σωματίδια που εξακολουθούν να αιωρούνται στην περιοχή εξαιτίας

της φύσης των υλικών που κάηκαν, επηρέασαν για αρκετές μέρες την ποιότητα του αέρα και άρα την υγεία όσων εισέπνευσαν αυτόν το αέρα. Η ίδια η πυρκαγιά ευτυχώς δεν προκάλεσε ανθρώπινα θύματα, κάτι όμως που θα μπορούσε να έχει συμβεί, ενώ αγνοείται αριθμός από γατάκια και σκύλος που ζούσαν στο εργοστάσιο.

Η πυρκαγιά σε εργοστάσιο της περιοχής, που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει,- και αν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα μάλλον δε θάναι ούτε η τελευταία -, δείχνει με έντονο τρόπο, γιατί τέτοιου είδους βιομηχανίες δεν πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου καλεί τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τους λόγους πρόκλησης της πυρκαγιάς ώστε να ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για μη επανάληψη παρόμοιου συμβάντος στο μέλλον. Ένα ερώτημα είναι αν προβλέπεται και αν υπάρχει αυτόματο ή έστω αποτελεσματικό σύστημα ή σχέδιο πυρόσβεσης σε χώρους αποθήκευσης τόσο μεγάλων ποσοτήτων εύφλεκτων ή εύκολα καιόμενων υλικών.

Η συγκέντρωση ρυπογόνων βιομηχανιών (περιλαμβανομένων των βιομηχανιών ανακύκλωσης ή και φύλαξης ανακυκλώσιμων ή και άλλων υλικών και των βιομηχανιών παραγωγής ασφάλτου και άλλων παρόμοιων), κοντά σε κατοικημένες περιοχές, όχι μόνο πρέπει να σταματήσει αλλά είναι υποχρέωση του κράτους, να απομακρύνει όσες υπάρχουν από περιοχές που γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές και με χωροταξικό σχεδιασμό να εξευρεθούν κατάλληλοι χώροι για αυτές τις βιομηχανίες.

Καλούμε την κυβέρνηση να εισακούσει τις προτροπές των επιστημονικών φορέων της χώρας (Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου, Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου, Σύλλογος Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων και Παγκύπρια Ένωση Επιστημόνων Χημικών), οι οποίοι προειδοποιούν ότι η λειτουργία ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, σε περιοχές που γειτνιάζουν με κοινότητες, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων.

Η υγεία των ανθρώπων και η προστασία του περιβάλλοντος είναι πάνω από τα οικονομικά συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε στρατηγικό σχεδιασμό χωροθέτησης περιοχών για εγκατάσταση μονάδων βαριάς

βιομηχανίας με τρόπο που να διασφαλίζεται αποτελεσματικά η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκείται πιο λεπτομερής και συχνός προληπτικός έλεγχος για την ασφάλεια και πρόληψη πυρκαγιών σε τέτοιου είδους βιομηχανίες, γιατί καλύτερο είναι να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις και σε περίπτωση απώλειας ζωών δεν μπορείς ούτε να θεραπεύσεις. Το καμπανάκι κτύπησε για άλλη μια φορά και το κράτος οφείλει να κάνει ότι πρέπει για την προστασία των πολιτών και της υγείας τους, του περιβάλλοντος και των περιουσιών.

Διαβάστε επίσης: Γέρι: Καίγονται ακόμα υλικά στο εργοστάσιο - «Θα πάρει αρκετό χρόνο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα