Πιθανή η διαφυγή Γκιουλέν σε Αίγυπτο - Θα αξιολογηθεί αίτημα

Η Αίγυπτος θα αξιολογήσει τυχόν αίτημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν να ζητήσει καταφύγιο στη χώρα έπειτα από το πραξικόπημα στην Τουρκία όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στο μεταξύ πληροφορίες του Ανατολού αναφέρουν ότι οι γκιουλενιστές άρχισαν ήδη να οργανώνονται στην Αίγυπτο πραγματοποιώντας

μάλιστα και μυστική συνάντηση.

Η εφημερίδα Μιλλιέτ γράφει ότι οι δηλώσεις του Αιγύπτιου πρωθυπουργού έγιναν στο επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ. "Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα αίτημα. Αλλά αν υπάρξει θα το αξιολογήσουμε", φέρεται να δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας σε ερώτηση εάν ο Γκιουλέν ζήτησε καταφύγιο στην Αίγυπτο.

Σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι ανάμεσα στις χώρες που μπορεί να διαφύγει ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι και η Αίγυπτος ενώ είπε ότι μπορεί να διαφύγει και στην Αυστραλία, το Μεξικό, τον Καναδά ή την Νότιο Αφρική.

Την περασμένη βδομάδα και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ όταν κλήθηκε να σχολιάσει εκκλήσεις του αιγυπτιακού τύπου προς τον Γκιουλέν να πάει στην Αίγυπτο σχολίασε ότι "Πραγματικά του ταιριάζει". Πηγές της εφημερίδας Μιλλιέτ αναφέρουν ότι στις 15 Αυγούστου κλιμάκιο δύο Υπουργών αποτελούμενο από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Δικαιοσύνης θα πάνε στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν την έκδοση Γκιουλέν. Ο ίδιος ο Φετουλάχ Γκιουλεν σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times την περασμένη βδομάδα ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην τον εκδώσουν.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το ημιεπίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού η οργάνωση Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO όπως αποκαλείται πλέον στην Τουρκία) άρχισε τώρα να οργανώνεται στην Αίγυπτο και σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το Κάιρο ως αρχηγείο τους.

Οι πληροφορίες του Ανατολού αναφέρουν ότι ήδη έκαναν μια μυστική συνάντηση στην Αίγυπτο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η οργάνωση Γκιουλέν δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο από τη δεκαετία του 1990 και διατηρεί τέσσερις φοιτητικές εστίες, ένα ινστιτούτο γλωσσών και ένα εκδοτικό οίκο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα