Πισσαρίδης: Πιστεύω ότι η Ευρωζώνη θα διαλυθεί

Λάβρος κατά των πολιτικών που ακολουθεί η ευρωζώνη, εμφανίστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο ΟΠΕΚ και το ΚΕΒΕ με θέμα «Η Ευρώπη μετά το Brexit», ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Η πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν βοηθά χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία. «Οι νότιες χώρες το ξέρουμε, ότι καμιά δεν βοηθήθηκε. Η πολιτική αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας και μόνο. Πιστεύαμε ως τώρα (ότι βοηθούσε) και χώρες όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία, αλλά αυτές είναι πλέον οι τρεις πιο ευρωσκεπτικιστικές χώρες. Επομένως, θα γίνει μια ευρωζώνη με δορυφόρους της Γερμανίας που θα κάνουν ό,τι τους λέει».

Όπως εκτιμά ο κ. Πισσαρίδης, ο ευρωσκεπτικισμός θα επεκταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η Γερμανία συνεχίσει αυτή την πολιτική και μόνο τότε Μέρκελ και Σόμπλε θα αναγκαστούν να σκεφτούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν την ίδια πολιτική.

«Δεν μπορεί να συνεχίσει η κατάσταση ως έχει σήμερα. Αν δεν φτιάξουν μια νέα πολιτική αντιμετώπισης του εθνικού χρέους της κάθε χώρας, η ευρωζώνη πιστεύω θα διαλυθεί», πρόσθεσε.

Το παράδειγμα Τσίπρα στο.. Brexit

Η εκτίμησή του, είναι ότι οι επιπτώσεις για την Ευρώπη εξαιτίας του Brexit, μπορεί να είναι άσχημες, αλλά εξαρτάται πώς θα το χειριστούν. Ο κ. Πισσαρίδης εκτιμά ότι η έως τώρα αντιμετώπιση της ΕΕ είναι ορθή.

Η Κομισιόν, ανέφερε, επιθυμεί να κρατήσει μια σκληρή στάση για να αποφευχθεί κάτι ανάλογο από χώρες όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία ή η Δανία. «Επειδή όμως το 35% των εισαγωγών της Βρετανίας προέρχεται από την ΕΕ και κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι μεγάλοι επιχειρηματίες στην Ευρώπη δεν θα υποστηρίξουν τη σκληρή αυτή στάση». Κατά τον κ . Πισσαρίδη, οι επιχειρηματίες, θα επιθυμούν την επίτευξη μιας συμφωνίας ΕΕ- Βρετανίας στη βάση των όσων ισχύουν σήμερα, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται οι εμπορικές σχέσεις.

«Πιστεύω πως θα υπάρξει αντιπαράθεση εντός ΕΕ, μεταξύ επιχειρηματικού κόσμου και Κομισιόν. Το ποιος θα κερδίσει σε αυτή τη διαμάχη, θα είναι πολύ ενδιαφέρον…», εκτίμησε.

Στο ερώτημα αν τελικά θα συμβεί Brexit ή όχι, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται οι Βρετανοί να συνεχίσουν να ζητούν αναβολή για επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης έως ότου ετοιμαστεί κάποιο προσχέδιο της συμφωνίας. Έπειτα, πρόσθεσε, ενδεχομένως να ακολουθηθεί το «παράδειγμα Τσίπρα» στην Ελλάδα.

«Αυτό προκαλεί εντύπωση σε πολλούς, πρόκειται για το ίδιο που έχει κάνει ο Τσίπρας στην Ελλάδα. Κέρδισε τις πρώτες εκλογές, κέρδισε το δημοψήφισμα εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέγραψε μια συμφωνία που λέει “δεν συμφωνούμε, αλλά επειδή ως τώρα ψηφίζαμε εναντίον αυτής της συμφωνίας, θα κάνουμε εκλογές. Αν ψηφιστεί “ναι”, θα μείνω πρωθυπουργός μέχρι το τέλος αυτού του προγράμματος”. Έτσι κι έγινε».

«Έτσι, οι Βρετανοί, έχοντας αυτό μπροστά τους, ενδεχομένως να ζητήσουν να γίνει νέο δημοψήφισμα ή εκλογές», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα