Πετρίδης: Σοκαριστικοί κάποιοι δείκτες των επιδόσεων μας

Σοκαριστικούς χαρακτήρισε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης κάποιους από τους επιμέρους δείκτες για τις επιδόσεις της Κύπρου στην έκθεση του επιχειρείν της Παγκόσμιας Τράπεζας (Doing Business Report 2016), στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έκθεσης που πραγματοποίησε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).

Στην

έκθεση η Κύπρος έκανε μεν πρόοδο 13 θέσεων και αξιολογήθηκε ανάμεσα στις δέκα οικονομίες με την πιο αξιοσημείωτη βελτίωση επιδόσεων, αλλά υπάρχουν επιμέρους ζητήματα για τα οποία η Κύπρος κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η Κύπρος κατατάσσεται στην τελευταία θέση όσον αφορά τις οικοδομικές άδειες, αφού απαιτείται συνολικός χρόνος (για εκπλήρωση 8 διαδικασιών) 617 ημερών. Στην εγγραφή ακίνητης περιουσίας η χώρα μας βρίσκεται στην 92η θέση. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Κύπρος και στην εκτέλεση συμβολαίων, αφού ο μέσος όρος που απαιτείται αξιολογήθηκε στις 1.100 μέρες. «Όταν το Δεκέμβρη είδα τους δείκτες το θεώρησα απαράδεκτο. Έχω ζητήσει από την ομάδα και έκανε επαφές και ετοίμασε μια έκθεση και εγώ θα σας καλέσω όλους για να καταρτίσουμε ένα σχέδιο δράσης», ανέφερε ο κ. Πετρίδης, ο οποίος προΐσταται της Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Προεδρίας.

«Πολλοί από τους δείκτες είναι σοκαριστικοί. Μπορείς να ανεβήκαμε 15 θέσεις, πιστεύω ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να βελτιωθούν τα πράγματα όταν υπάρχει ιδιοκτησία. Το κάθε Υπουργείο και το κάθε τμήμα, έπρεπε το ίδιο να παίρνει αυτούς τους δείκτες και θα θέτει ένα σχέδιο δράσης (για αντιμετώπισή τους)», τόνισε ο κ. Πετρίδης. Ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε πως τα αποτελέσματα της έκθεσης είναι συγκριτικά, για να προσθέσει όμως ότι δεν είναι η καλύτερη οδός η Κύπρος να συγκρίνεται με τις χώρες του ΟΟΣΑ.

«Για να βάλουμε τον πήχη ψηλά πρέπει να συγκρινόμαστε με τις χώρες της ΕΕ, όπου είμαστε 25οι από 28 χώρες. Αν συγκρινόμαστε με τις χώρες της Αφρικής βεβαίως φαινόμαστε καλοί». Πρόσθεσε δε πως ο CIPA εδώ και 7 χρόνια να προσελκύσει όλα τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες του κράτους να συνεργαστούν για τη βελτίωση των δεικτών. «Μόνο από την Προεδρία βρήκαμε ανταπόκριση», είπε.

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο κ. Πετρίδης αναγνώρισε πως όντως έχει επιτευχθεί μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο και σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. «Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι και από τώρα και στο εξής, το 2016 και το 2017, όταν μιλάμε για το πώς θα έρθει η ανάπτυξη δεν είναι ούτε με ένα μαγικό ραβδί, που θα έρθει η ανάπτυξη και ούτε θα ανοίξει ένα σύννεφο και θα βρέξει λεφτά», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει να βελτιώσουμε αυτούς τους δείκτες, θα πρέπει να πάρουμε όλους τους υποδείκτες να τους μελετήσουμε, όλα τα τμήματα του δημοσίου για να μπορέσουμε να είμαστε μια πολύ ανταγωνιστική χώρα γιατί, όταν ένα επενδυτής θέλει να αποφασίσει πού θα επενδύσει, ακριβώς αυτούς τους δείκτες είναι που μελετά. Λέγοντας ότι μέχρι τώρα έγιναν σημαντικά πράγματα σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, σημαντικά πράγματα και τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως «έχουμε σταθεί στα πόδια μας, το μέλλον το βιώσιμο και η ετυμολογία της βιώσιμης ανάπτυξης εξαρτάται από το ευ επιχειρείν και στην ανταγωνιστικότητα». «Ναι έχουμε κάνει πρόοδο δεν είμαστε ευχαριστημένοι θα προχωρήσουμε και είναι αυτή είναι η προτεραιότητα της Προεδρίας, η ανάπτυξη», είπε.

Χαρτογράφηση του ταξιδιού του επενδυτή

Όπως είπε, η Προεδρία ήδη έκανε κάποιες επαφές με τα Υπουργεία και έχει επιλεγεί αρμόδιο άτομο από κάθε Υπουργείου για την χαρτογράφηση του ταξιδιού του επενδυτή, δηλαδή καταγραφή της κάθε απαιτούμενης ενέργειας και διαδικασίας από κάθε Υπουργείο, προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες,

Στα παραδοτέα το One Stop Shop

Ερωτηθείς, ο κ. Πετρίδης είπε πως η σύσταση της μονοθυριδικής εξυπηρέτησης (one stop shop) προϋποθέσει την απλοποίηση όλων των διαδικασιών. «Αυτή τη στιγμή και τους επόμενους μήνες θα είναι ένα από τα παραδοτέα αυτής της Κυβέρνησης», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Αγκαστινιώτης είπε πως η Κύπρος έχει βελτιωθεί συγκριτικά με πέρσι, για να προσθέσει πως έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε. «Η σύγκριση με 190 χώρες δεν είναι το ουσιαστικό. Το ουσιαστικό είναι πώς συγκρινόμαστε με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και εκεί οι επιδόσεις μας δεν είναι καλές», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι η ευχάριστη νότα είναι ότι ο CΙPA έχει μια στενή συνεργασία με το γραφείο Προεδρίας υπό τον Υφυπουργό, συντονιζόμαστε καλύτερα, ενημερώνουμε καλύτερα τα τμήματα και κάνουμε τις αναγκαίες ενέργειες για να μπορούμε να πάμε καλύτερα».

Έφορος Εταιρειών: Στόχος η εγγραφή εταιρείας σε 1-2 ημέρες

υρά δέχθηκε και το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών για καθυστερήσεις στον τομέα της εγγραφής ονόματος εταιρείας, που ξεπερνά τις 8 ημέρες, όπως υποστήριξαν δικηγόροι που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Απαντώντας ο Έφορος Σπύρος Κόκκινος είπε πως το 33% των εγγράφων αναφορικά με την εγγραφή ονόματος έχουν ουσιαστικά λάθη, που αποδίδονται στους δικηγόρους, προσθέτοντας πως οι οκτώ ημέρες για την εγγραφή ονόματος δεν είναι ο μέσος όρος. Όπως είπε στόχος είναι να εγγράφονται εταιρείες σε διάστημα μίας ή δύο ημερών. «Βελτιωνόμαστε. Πριν μερικά χρόνια η κατάθεση εγγράφων ηλεκτρονικά θεωρείτο όνειρο θερινής νυκτός», είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Μάρτιο ή μέχρι το καλοκαίρι «θα υπάρχει τρομερή βελτίωση, αλλά δώστε μας όπλα και δεν εννοώ κόσμος δώστε μας τεχνολογία», τόνισε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα