Πετρίδης: Η "μπάλα" της μεταρρύθμισης στα πόδια των κομμάτων

Στα πόδια των κομμάτων "έριξε την μπάλα", καθώς και τις ευθύνες, αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγες ημέρες μετά την καταψήφιση 5 εκ των 6 σχετικών νομοσχεδίων, ο κ. Πετρίδης, αφού προχώρησε στον απολογισμό του μεταρρυθμιστικού σχεδίου και αφού υπογράμμισε πολλάκις τη χαμένη ευκαιρία για το κράτος και τη χώρα, προέβη σε καταγραφή των σημαντικών σημείων όσων τελικά έμειναν στο συρτάρι.

Έτσι:

Το
κρατικό μισθολόγιο παραμένει διογκωμένο και μη βιώσιμο. Σε αυτό συνέβαλαν οι αυξήσεις και οι προσλήψεις που γίνονταν κατά το παρελθόν από όλες ανεξαιρέτως τις Κυβερνήσεις με πολιτικά κριτήρια και χωρίς καμία οικονομική λογική. Παραμένει το καθεστώς των αναξιοκρατικών διαδικασιών και των ρουσφετιών, το οποίο οδήγησε στη διαμόρφωση ενός σαθρού συστήματος πλουτοκρατίας, με παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης από τους πολίτες, λόγω των πολιτικών παρεμβάσεων με αναξιοκρατικούς διορισμούς και προαγωγές. Παραμένει το ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης, το οποίο βασίζεται στην προσωπική συνέντευξη, με απουσία αντικειμενικών κριτηρίων, το οποίο εξέθρεψε μια ασθενούσα νοοτροπία που θέλει τους πάντες να είναι “εξαίρετοι”. Συνέχεια δίνεται και στις κλειστές δομές, οι οποίες αποκόπτουν τη Δημόσια Υπηρεσία από την κοινωνία, κρατώντας εκτός μηχανισμού αξιόλογα στελέχη που βρίσκονται στην αγορά και τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν νέα πνοή με τις δεξιότητες, τις καινούργιες ιδέες και την εμπειρία της αγοράς. Η κινητικότητα των υπαλλήλων παραμένει περιορισμένη, έως ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα το προσωπικό να μην αξιοποιείται σωστά, σε ένα περιβάλλον μεταβαλλόμενων αναγκών.

Επιπλέον, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η όλη προσπάθειά του έγινε σε πνεύμα ενότητας, ενώ το ζήτημα αντιμετωπίστηκε ως μείζον θέμα εθνικής συνεννόησης, το οποίο εσκεμμένα κρατήθηκε εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης.

Όπως είπε, “το να μείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν δεν θα πρέπει να αποτελεί επιλογή για κανένα. Το να καταψηφίζουμε προτάσεις, χωρίς συγκεκριμένες αντιπροτάσεις, το μόνο που εξυπηρετεί είναι τη συντήρηση”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφορικά με το αν τα καταψηφισθέντα νομοσχέδια πρόκειται να επανέλθουν, ο Υφυπουργός απάντησε αρνητικά. Όπως είπε, πλέον δεν υφίστανται νομοσχέδια, πετώντας το “μπαλάκι” στα πολιτικά κόμματα και λέγοντας ότι αν υπάρξει διάθεση στο μέλλον από πλευράς τους, η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά είναι διατεθειμένοι να επανέλθουν. Προς το παρόν, δήλωσε, μόνο το ΔΗΚΟ έδειξε κάποια διάθεση.

Αναφορικά με την κωλυσιεργία που υπήρξε, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ένας λόγος που για 9 μήνες η Κυβέρνηση και ο ίδιος δεν είχαν κληθεί στη Βουλή, ήταν οι εκλογές. “Στην Κύπρο έχουμε συνεχώς εκλογές κι αυτό το σύστημα δημιουργεί στρεβλώσεις. Είναι ένα από τα κακά φαινόμενα του πολιτικού μας συστήματος”, είπε, διευκρινίζοντας ότι κάποιες ενστάσεις που ήγειρε η Νομική Υπηρεσία, ξεπεράστηκαν νομοτεχνικά εντός μερικών ημερών.

Τέλος, ερωτηθείς από το SigmaLive αν για την καταψήφιση των νομοσχεδίων απορρέουν ευθύνες από τον ίδιο αλλά και την Κυβέρνηση, ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι ο ίδιος δεν κατηγορεί κανένα, απλώς παραθέτει γεγονότα. “Η ευθύνη της Κυβέρνησης ήταν να καταθέσει την πρόταση της μεταρρύθμισης. Το έπραξε. Για κάποια πράγματα χρειάζεται και η συναίνεση της Εκτελεστικής και της Νομοθετικής Εξουσίας, που είναι δυο διακριτές εξουσίες. Τηρήσαμε το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας”, κατέληξε.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα