Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Σ’ ένα ιδεολογικό πλαίσιο αντιμετώπισης της «Οικολογικής Κρίσης», κανένας τρόπος δε θα ήταν μακροπρόσθεσμα αποτελεσματικός, αν δεν περνούσε απο το σχολικό πλαίσιο. Είναι η μοναδική κατεύθυνση που θα ευαισθητοποιούσε και θα ενεργοποιούσε δυναμικά και υπεύθυνα τους πολίτες για να προστατεύσουν το περιβάλλον τους. Γι’ αυτό η καθιέρωση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η ένταξή της στα σχολικά προγράμματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσής μας, προβάλλεται σαν εξαιρετικά επείγουσα και αναγκαία.

Είναι καιρός άλλωστε να συνειδητοποιήσουμε

ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βιώσιμες λύσεις για τα περιβαλλοντικά μας προβλήματα, αν η εκπαίδευσή μας σ’ όλα τα επίπεδα της δε δώσει δυνατότητες στους μαθητές να αντιληφθούν τις θεμελιακές αλληλοεξαρτήσεις ανάμεσα στον άνθρωπο και στο περιβάλλον του.

Εξάλλου, σήμερα οι πολίτες όλο και περισσότερο παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν το περιβάλλον είτε με την ψήφο τους, είτε με τη συμμετοχή τους στα κοινοτικά συμβούλια, είτε ασκώντας πιέσεις στην περιβαλλοντική πολιτική και νομοθεσία. Μια τέτοια όμως αποστολή απαιτεί περιβαλλοντικές γνώσεις και ενημέρωση πάνω στους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες αυτοί θα συμβάλλουν στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Βέβαια η αλλοίωση του περιβάλλοντος είναι φαινόμενο που συνοδεύει τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι συνέπεια της οικονομικής ανάπτυξης. Βασικός παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης είναι η βιομηχανία. Δεν είναι σωστό λοιπόν να καταφερόμαστε κατά της βιομηχανικής ανάπτυξης αδιάκριτα. Μπορούμε και επιβάλλεται να καταφερόμαστε κατά της κακής βιομηχανίας, της βιομηχανίας που ρυπαίνει και αλλοιώνει το περιβάλλον.

Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού υπάρχει σε όλες τις χώρες, περισσότερο όμως στις μη πολιτισμένες. Η γέννηση ενός ανθρώπου σε μια εκβιομηχανισμένη χώρα σημαίνει 25πλάσια επιβάρυνση του πλανήτη μας απο τη γέννηση ενός ανθρώπου σε μια μη αναπτυγμένη χώρα. Γιατί ο πολιτισμένος άνθρωπος είναι εκείνος που καταναλώνει πολλές πρώτς ύλες και πολλή ενέργεια, εκείνος είναι που τρώει περισσότερο απ’ ό,τι του χρειάζεται και εκείνος που ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, δηλητηριάζει τα νερά και παράγει βουνά απορριμάτων. Αλλά ο πολιτισμένος άνθρωπος είναι επίσης μορφωμένος και ενημερωμένος και μπορεί να καταλάβει τους κινδύνους των πράξεών του και να τους καταπολεμήσει με επιτυχία.

Υποψήφιος Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας Μέλος Κινήματος - Οικολογία, Μπροστά!

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα