Περισσότερη Ευρώπη το ζητούμενο για τη ναυτιλία

Περισσότερη Ευρώπη με θέσπιση συστήματος κοινών κανόνων και πλήρη εφαρμογή της Κοινής Αγοράς στα θέματα ναυτιλίας ζητούν οι οργανώσεις πλοιοκτητών και ναυτιλίας, όπως προκύπτει και από τις συζητήσεις σήμερα στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Συνεδρίου “Maritime Cyprus 2015” που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

«Για όσο στην Ευρώπη η μεταφορά προϊόντων μέσω της ναυτιλίας δεν είναι μια διαδικασία όσο απλή όσο η μεταφορά με ένα φορτηγό, δεν θα έχουμε υλοποιήσει πλήρως την Κοινή Αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών

της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Τόμας Ρίντερ στη συζήτηση με θέμα «Ρυθμιστές και Βιομηχανία (Regulators vs Industry)», συντονιστής στην οποία ήταν ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Κότζι Σεκιμίζου (Koji Sekimizu) είπε ότι η διακυβέρνηση της διεθνούς ναυτιλίας ήταν, είναι και πάντα θα είναι ένα θέμα πολιτικής. «Η πολιτική έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της διεθνούς ναυτιλίας» σημείωσε.

Ανέφερε δε πως όλα τα κράτη μέλη του ΙΜΟ έχουν ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της διεθνούς ναυτιλίας, καθώς το σύστημα διακυβέρνησης της ναυτιλίας είναι ένα παγκόσμιο σύστημα. Τόνισε παράλληλα πως η καθολικότητα είναι μια αξία που τόσο ο ΙΜΟ όσο και η ναυτιλιακή βιομηχανία έχουν προωθήσει εδώ και πεντέμισι δεκαετίες.

Σημείωσε ακόμη πως ο ΙΜΟ προχωρεί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διεθνών κανόνων, έχοντας θεσπίσει προς την κατεύθυνση αυτή μια σημαντική νομοθεσία η οποία αφορά τον έλεγχο εφαρμογής των κανόνων από τα κράτη μέλη. «Ακριβώς θα ελέγξουμε την απόδοση τόσο των κρατών σημαίας όσο και των κρατών με λιμάνια» ανέφερε.

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το παγκόσμιο αυτό σύστημα δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις και τη ναυτιλιακή βιομηχανία μαζί με τον ΙΜΟ» πρόσθεσε, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό το σύστημα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τη βιώσιμη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο Βοηθός Διοικητής Πολιτικής Πρόληψης της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Ναύαρχος Πολ Τόμας (Paul Tomas) σημείωσε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΚΟ αλλά και των πολιτικών όπως επίσης και των εν ακτή εμπλεκόμενων στον τομέα, πρέπει να εργαστούν από κοινού για να δημιουργήσουν ένα σύστημα διακυβέρνησης το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει μελλοντικά η ναυτιλία.

«Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της φήμης που έχει η βιομηχανία σε σχέση με την έλλειψη νομοθεσιών» ανέφερε, «όπως επίσης και οι προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την ανάγκη ενίσχυσης της αποδοτικότητας των συστημάτων, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα πλοία αλλά και τα λιμάνια, και σίγουρα η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Όπως εξήγησε, όλες αυτές οι προκλήσεις απαιτούν όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι, εργαστούν από κοινού για να δημιουργήσουν συστήματα και διακυβέρνηση που θα επιτρέψουν στη βιομηχανία να ευημερήσει. «Εγώ δεν το βλέπω ως σχέση ανταγωνιστική (τη σχέση δηλαδή μεταξύ των ρυθμιστών και της βιομηχανίας) αλλά βλέπω ότι ο κάθε εμπλεκόμενος έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει» τόνισε.

Από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Κέριν Όρσελ (Kerin Orsel) δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση εκφράζοντας την ίδια ώρα το θαυμασμό της.

Σημείωσε ότι η σχέση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου με το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό στηρίζεται στη συνεργασία και πρόσθεσε ότι «είμαστε όλοι δεσμευμένοι στο να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τη προστασία της ναυτιλίας και του περιβάλλοντος».

Είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη θέλει να αποκτήσει φωνή θεσπίζοντας κανόνες και κανονισμούς με αποτέλεσμα να βρίσκεται μπροστά από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Ο Πρόεδρος τέλος της Ένωσης Πλοιοκτητών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Τόμας Ρίντερ (Thomas Rehder) εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σχέση μεταξύ ρυθμιστών και βιομηχανίας δεν είναι ανταγωνιστική και αμφιλεγόμενη αλλά, όπως είπε, συμπληρωματική. «Και πρέπει να είναι συμπληρωματική καθώς η ευρωπαϊκή ναυτιλία από τη μια ηγείται της παγκόσμιας αγοράς, με πάνω από 40% του παγκόσμιας ναυτιλίας να ελέγχεται από την Ευρώπη, όμως από την άλλη τα ευρωπαϊκά πλοία περνούν το 90% του χρόνου τους σε μη ευρωπαϊκά ύδατα» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ατζέντα της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι η Επιτροπή Γιούνκερ αντιλαμβάνεται το ρόλο της ως κυρίως πολιτικό έχοντας σε αυτό το πλαίσιο θέσει μια σειρά από στόχους, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, η εισαγωγή της ψηφιακής ατζέντας και η πλήρης υλοποίηση της Κοινής Αγοράς.

Και όλα αυτά, όπως εξήγησε, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας στην παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Ρίντερ υπέδειξε ότι όλοι αυτοί οι στόχοι αφορούν τη ναυτιλία, αλλά και πως «η ολοκλήρωση της Κοινής Αγοράς είναι ένα σημαντικό ευρωπαϊκό θέμα».

Όταν εξετάζει κάποιος την Κοινή Αγορά, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από αυτό που έχει να κάνει με τις ακτοπλοϊκές μεταφορές. «Όταν ένα φορτηγό χρησιμοποιείται για να μεταφέρει εμπορεύματα στην Ευρώπη χρειάζεται μόνο ένα έγγραφο, όμως όταν η μεταφορά γίνεται ακτοπλοϊκά τότε υπάρχουν περίπου 90 έγγραφα αιτήματα που θα πρέπει να ικανοποιήσει και την ίδια ώρα θα πρέπει να περάσει από τις διάφορες νομοθεσίες που έχουν τα κράτη μέλη, αντί να έχει να κάνει με ένα μόνο σε κανονισμών της ΕΕ» ανέφερε.

Και κατέληξε επισημαίνοντας πως για όσο στην Ευρώπη η μεταφορά προϊόντων μέσω της ναυτιλίας δεν είναι μια διαδικασία όσο απλή όσο η μεταφορά με ένα φορτηγό, δεν θα έχουμε υλοποιήσει πλήρως την Κοινή Αγορά.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα