Περίπου 3.200 νέα περιστατικά καρκίνου τον χρόνο στην Κύπρο

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ, ΕΞΗΓΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΤΗΝ Κύπρο, με βάση το αρχείο καρκίνου, έχουμε περίπου 3.200 νέα περιστατικά καρκίνου τον χρόνο, δήλωσε χθες ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος σημείωσε ότι σε όλο τον κόσμο 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο.

Σε χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, ο Υπουργός

Υγείας δήλωσε ότι από αυτούς τους θανάτους τα 4 εκατομμύρια είναι νέοι άνθρωποι, στα πιο εποικοδομητικά χρόνια της ζωής τους, για να προσθέσει ότι «η ασθένεια δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία, φύλο ή κοινωνική τάξη και χτυπά αδιάκριτα την πόρτα του καθενός μας, αφού στατιστικά ένας στους τέσσερεις Ευρωπαίους θα νοσήσει με κάποιο τύπο καρκίνου».

Γίνονται ενέργειες
Ο Υπουργός Υγείας προέβη σε εκτενή ενημέρωση για τις συντονισμένες προσπάθειες όλων να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν ολιστικά τον καρκίνο, σε όλα τα επίπεδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η γνώση αυτή αποτελεί την καλύτερη μορφή ευαισθητοποίησης.

Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, ο κ. Παμπορίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην εισαγωγή νομοθετικού πλαισίου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, αλλά και στην προσφορά από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, καθολικού εμβολιασμού κατά του ιού HPV σε κορίτσια συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Δευτερογενής πρόληψη
Όσον αφορά στη δευτερογενή πρόληψη, ο κ. Παμπορίδης είπε πως το ήδη υπάρχον Εθνικό Πρόγραμμα προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού αναβαθμίστηκε και μαστογράφοι νέας τεχνολογίας έχουν εμπλουτίσει τα Κέντρα μας.

Επίσης, είπε ότι ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου, που βασίζεται σε ένα συνδυασμό αίματος στα κόπρανα και κολονοσκόπησης, εισήχθη για τις γυναίκες και τους άνδρες 50- 69 ετών στην επαρχία της Λάρνακας, ενώ όσον αφορά στη θεραπεία, ανέφερε πως το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου αποτελεί κέντρο αριστείας και προσφέρει βέλτιστες υπηρεσίες στους ασθενείς με καρκίνο.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη είναι η δημιουργία ενός διεπιστημονικού Κέντρου Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που λειτουργεί σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Eusoma και διασφαλίζει στις ασθενείς μας μια ολιστική αντιμετώπιση», σημειώνοντας ότι «ο στόχος για δημιουργία ακτινοθεραπευτικής Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, που θα καλύπτει τους συνανθρώπους μας με καρκίνο των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου και θα αμβλύνει τα πολλαπλά κοινωνικά τους προβλήματα, έχει ήδη τροχοδρομηθεί».

Το συντομότερο στο Νοσοκομείο Λεμεσού
Σε ερώτηση πότε αναμένεται να λειτουργήσει η Ακτινοθεραπευτική Μονάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο Υπουργός Υγείας είπε: «το συντομότερο, δεδομένου ότι αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας με την Τράπεζα Κύπρου, έναν διαχρονικό εταίρο της Κύπρου, ο οποίος στηρίζει δεκαετίες τη μάχη κατά του καρκίνου».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ογκολογικό του Νοσοκομείου Λευκωσίας, το οποίο έχει πάρα πολλά προβλήματα συμπεριλαμβανομένης και της υποστελέχωσης και αν έχουν γίνει διαβήματα για την επίλυσή τους, ο κ. Παμπορίδης είπε πως «υπάρχει κάποιο πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο θα επιτρέψει την ομαλοποίηση των υποδομών σε όλη τη φαρέτρα του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ούτως ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο καρκινοπαθής, ο οποίος αναζητεί υπηρεσίες είτε από ιδιωτικά νοσοκομεία, είτε από το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου διά της ορθότερης εξυπηρέτησής του».

Keywords
Τυχαία Θέματα