Περιορισμοί για μεταβατική περίοδο στην απόκτηστη περιουσίας

Κλείδωσε η νομιμοποίηση αριθμού εποίκων στη βάση της φόρμουλας 4 προς 1 για το θέμα της ιθαγένειας που είχε προταθεί και στο Σχέδιο Ανάν.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «Ο μάξιμουμ αριθμός των εποίκων που ενδεχόμενα να είναι σε μικτούς γάμους ή να είναι παιδιά από μικτούς γάμους, δεν υπερβαίνει τις 90 χιλιάδες.Είναι η ίδια αναλογία με το σχέδιο που είχε προταθεί και απερρίφθη»

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε

ότι η εφαρμογή του δικαιώματος εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας, είναι ήδη συμφωνημένη.

Ωστόσο άφησε ανοικτό το ζήτημα των περιορισμών που θα υπάρξουν. «Δεν έχουμε μπει σε αυτή τη λεπτομέρεια. Υπάρχει μια συναντίληψη ότι για απόκτηση, παραδείγματος χάρη, περιουσίας ενδεχόμενα για μια μεταβατική περίοδο να υπάρχει ένας περιορισμός στην έκταση του υποστατικού, της κατοικίας, της περιουσίας, των επαγγελματικών υποστατικών που μπορεί να αποκτήσει κάποιος.Αλλά πάντοτε είναι μια μεταβατική περίοδος μέχρις ότου και η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία φτάσει στα επίπεδα της ελληνοκυπριακής πολιτείας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε και το ζήτημα των ποσοστώσεων που θα υπάρχουν στα θέματα των δικαιούχων να ασκούν το δικαίωμα ψήφου σε τοπικές εκλογές.

«Αυτή η ρύθμιση γίνεται και σε δικές μας δημοτικές εκλογές, όπως παραδείγματος χάρη, στην Πέγεια, όπου η νομοθεσία επιτρέπει να τεθούν κάποιοι περιορισμοί ώστε να διασφαλίζεται πως οι τοπικές κοινωνίες έχουν τον πρώτο λόγο, χωρίς να σημαίνει ότι αποκλείονται οι άλλοι, οι οποίοι θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικής» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ακιντζί ότι έχει επιφυλάξεις κατά πόσο οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και αν κατανοούν τον όρο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος είπε βεβαίως αντιλαμβανόμαστε την ομοσπονδία και ζήτησε να αντιληφθούν και οι άλλοι ότι κάποιες προτάσεις δεν συνάδουν με την ομοσπονδία όταν εισάγουν συστατικά στοιχεία της συνομοσπονδίας. Και είναι και πολλά άλλα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα