Περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις ζητεί ο Πουτζντεμόν

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, στην επιστολή του προς στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, τού προτείνει περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις.

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας στην επιστολή με την οποία απαντά στο σχετικό ερώτημα που του έθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Οι επιλογές Μαδρίτης στο τραπέζι

Δύο επιλογές εξετάζει η ισπανική κυβέρνηση για να χειριστεί την κατάσταση στην Καταλονία, αν η περιφέρεια επιμείνει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Η

Μαδρίτη θα ορίσει είτε υπηρεσιακή κυβέρνηση είτε κυβέρνηση ενότητας, αποτελούμενη από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, γράφει η El Mundo, χωρίς να διευκρινίζει την πηγή των πληροφοριών της. Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές, σε 3-6 μήνες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Η αντικατάσταση της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας προκύπτει από την εφαρμογή των ειδικών εξουσιών που δίνει στη Μαδρίτη το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος.

Αυτή την εβδομάδα, η Καταλονία έχει δύο ευκαιρίες να κάνει πίσω. Ο Μαριάνο Ραχόι έχει δώσει τελεσίγραφο στην περιφέρεια να ξεκαθαρίσει έως τη Δευτέρα αν έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία της. Σε περίπτωση που η απάντηση είναι καταφατική, υπάρχει δεύτερη προθεσμία, για «συμμόρφωση» της Καταλονίας, η οποία εκπνέει την Πέμπτη.

H επιστολή

«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», γράφει ο Κάρλες Πουτζντεμόν,προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, αφού έχει προηγουμένως αναφερθεί στην «αναστολή της εντολής» που του ανέθεσαν οι Καταλανοί, οι οποίοι κατά την άποψή του ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν απαντά με αυτόν τον τρόπο στην ερώτηση που του είχε θέσει η ισπανική κυβέρνηση σχετικά με το αν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή όχι.

Πηγή: AΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα