ΠΕΟ: Η Βουλή να απορρίψει τους κανονισμούς για τα ωράρια

Για προφανή στόχο εξυπηρέτησης των συμφερόντων μιας πολύ μικρής μερίδας μεγάλων καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο κάνει λόγο η ΠΕΟ με τις αλλαγές που προτείνει η Υπουργός Εργασίας σε ό,τι αφορά το ωράριο των καταστημάτων.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ αναφέρει ότι οι αλλαγές της Υπουργού, είναι στην κατεύθυνση

της παγίωσης της φιλελευθεροποίησης του ωραρίου, με την κατάργηση της ημιαργίας της Τετάρτης και της κυριακάτικης αργίας.

Η συντεχνία κάνει λόγο για προφανή στόχο εξυπηρέτησης των συμφερόντων μιας πολύ μικρής μερίδας μεγάλων καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο και καλεί τη Βουλή να απορρίψει τους προτεινόμενους κανονισμούς και να επανέλθει η ρύθμιση του ζητήματος για τις τουριστικές περιοχές στα πλαίσια των κριτηρίων που προνοεί η νομοθεσία.Η ΠΕΟ, σχολιάζοντας τους κανονισμούς που παρουσίασε το Υπουργείο Εργασίας ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για ρύθμιση του θέματος, διαπιστώνει ότι “οι κανονισμοί στην ουσία στοχεύουν να νομιμοποιήσουν την υφιστάμενη απαράδεκτη πρακτική, αφού μετατρέπουν ολόκληρη την Κύπρο σε τουριστική περιοχή”. Όπως αναφέρει, ενώ στο νόμο παραμένει η ρύθμιση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων που προβλέπουν ότι την Κυριακή και την Τετάρτη το απόγευμα τα καταστήματα είναι κλειστά, άρα και μέρα ανάπαυσης για τους εργαζόμενους, στην πράξη με τους κανονισμούς που κατάθεσε αυτή η ρύθμιση καταργείται και τόσο η Κυριακή όσο και η Τετάρτη το απόγευμα γίνονται εργάσιμες μέρες.Επίσης η ΠΕΟ αναφέρει πως στην υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπονται ρητά τα κριτήρια πότε μια περιοχή και για ποια περίοδο μπορεί να θεωρηθεί σαν τουριστική και κατά συνέπεια να παραμένουν τις Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα. Το ίδιο ισχύει και για τις ειδικές περιόδους γιορτών όπου τα καταστήματα μπορούν να εργάζονται ειδικό ωράριο συμπεριλαμβανομένου των Κυριακών. “Αυτά τα κριτήρια ουσιαστικά καταργούνται με τους κανονισμούς που κατέθεσε η Υπουργός, με βάση τους οποίους η Κύπρος βαφτίζεται όλη τουριστική περιοχή” αναφέρει η ΠΕΟ.Προσθέτει, τέλος, πως “σε ό,τι αφορά τον επαναλαμβανόμενο ισχυρισμό ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δημιουργούνται θέσεις εργασίας αυτός είναι παραπλανητικός και επίπλαστος. Το νέο ωράριο εκείνο που ουσιαστικά επέφερε είναι ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο, μετατρέποντας τους εργαζόμενους πλήρης απασχόλησης σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και κατανέμοντας τις ώρες που αφαιρέθηκαν σε εργασία μερικών ωρών για κάποιους άλλους εργαζόμενους κυρίως το Σαββατοκύριακο. Η απασχόληση δεν αυξήθηκε πραγματικά αλλά μοιράστηκε συμπιέζοντας μισθούς και ωφελήματα” αναφέρει.

ΠΗΓΗ - ΠΕΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα