ΠΕΟ: Δεν δεσμεύεται από Ν/Σ για ρύθμιση γενικών αυξήσεων

Η ΠΕΟ, σε ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι δεν δεσμεύεται από τις ρυθμίσεις και τις πρόνοιες του κυβερνητικού νομοσχεδίου με βάση το οποίο εισάγεται μόνιμος μηχανισμός ρύθμισης του τρόπου παραχώρησης των γενικών αυξήσεων, των προσαυξήσεων και του τιμαριθμικού επιδόματος των εργοδοτουμένων στην κρατική υπηρεσία.

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση, αναφέρει η ΠΕΟ, αποτελούν επέμβαση στο σύστημα ελεύθερης συνομολόγησης

συλλογικών συμβάσεων και στην ουσία οδηγούν σε εκφυλισμό και ακύρωση του. “Με την απόφασή της η κυβέρνηση επεμβαίνει και στο νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας του συμβάλλεσθαι”, προσθέτει.

Σημειώνει ότι ο τρόπος διαμόρφωσης των μισθών, το ύψος των αυξήσεων και των άλλων ωφελημάτων πρέπει να συνεχίσουν να είναι θέμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και όπως είναι γνωστό σε όλους, πάντοτε βάση για τη ρύθμιση των όρων απασχόλησης είναι η κατάσταση και οι δείκτες της οικονομίας. Αυτό έγινε και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όπου συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστικού κινήματος, η μη παραχώρηση γενικών αυξήσεων και προσαυξήσεων, αναφέρει η ΠΕΟ.

Η ΠΕΟ με λύπη παρατηρεί ότι “η κυβέρνηση δεν φάνηκε συνεπής στη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε ό,τι αφορά το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό όπου μετά από διαβούλευση και συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων συμφωνήθηκε ότι τα θέματα που αφορούν το ύψος των αυξήσεων, προσαυξήσεων κ.λ.π. θα συνεχίζουν να ρυθμίζονται στα πλαίσια του θεσμοθετημένου οργάνου διαπραγμάτευσης, την Μικτή Επιτροπή Εργατικού Προσωπικού και περαιτέρω συμφωνήθηκε η συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης τετραετούς διάρκειας για το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό”.

Σε ό,τι αφορά την φόρμουλα παραχώρησης της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής όπου στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι θα είναι το ήμισυ του εκάστοτε τιμαριθμικού επιδόματος, η ΠΕΟ επαναλαμβάνει ότι δεν έχει ποτέ συμφωνήσει σε μια τέτοια ρύθμιση, ως εκ τούτου δεν δεσμεύεται από την απόφαση της κυβέρνησης.

Τέλος σημειώνει ότι θα ζητήσει από τη Βουλή, ενώπιον της οποίας θα τεθούν για συζήτηση τα κυβερνητικά νομοσχέδια, να ενεργήσει έτσι ώστε να μην προχωρήσει η διαδικασία υπόσκαψης και ανατροπής των θεσμοθετημένων διαδικασιών διαλόγου και συνομολόγησης συλλογικών συμβάσεων στην κρατική υπηρεσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα