Πενταράς για απεμπλουτισμένο ουράνιο: «Δεν ανατρέπει την ισορροπία ισχύος»

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο Υποστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς ο οποίος σχολίασε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ για αντιαρματικά βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο σε αποθήκες του κατοχικού στρατού.

Αρχικά ανέφερε ότι είναι πυρομαχικά αρμάτων και δεν είναι απαγορευμένα από το διεθνές δίκαιο. «Δεν είναι πυρηνικά όπλα. Είναι πυρομαχικά τα οποία όταν εκτοξεύονται, το βλήμα δεν έχει εκρηκτική ύλη μέσα».

Εξήγησε ότι τα βλήματα διαπερνούν το άρμα

και καταστρέφουν το προσωπικό, δημιουργεί έκρηξη στα βλήματα που έχει μέσα το άρμα με αποτέλεσμα την καταστροφή του άρματος.

Διαβάστε ακόμη: Αντιαρματικά βλήματα απεμπλουτισμένου ουράνιου στα κατεχόμενα (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπογράμμισε ότι σύμφωνα με μελέτες, το απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. «Από στατιστικά στοιχεία από τον πόλεμο του Ιράκ φάνηκε ότι μετά από 15-20 χρόνια υπήρξε αυξημένος αριθμός καρκίνων και αποδόθηκε στο απεμπλουτισμένο ουράνιο».

Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν 4.000 βλήματα. «Δημιουργεί ένα πλεονέκτημα στις κατοχικές δυνάμεις γιατί μπορούν να καταστρέψουν περισσότερα άρματα. Αυτό δεν ανατρέπει την ισορροπία ισχύος ή το ισοζύγιο δυνάμεων που έχουμε. Δεν ξέρω αν έχουμε και εμείς τέτοια πυρομαχικά».

Εξήγησε ότι το κυριότερο αντιαρματικό όπλο δεν είναι τα άρματα μάχης αλλά τα πυραυλικά αντιαρματικά συστήματα τα οποία η Εθνική Φρουρά διαθέτει και είναι καλύτερα από εκείνα του τουρκικού στρατού

Τέλος είπε ότι στην Εθνική Φρουρά εφαρμόζεται η αρχή για εφαρμογή ώστε να υποκατασταθεί η ποσότητα του αντιπάλου με τη δική μας ποιότητα σε προσωπικό και υλικό. «Σε προσωπικό έχουμε την ποιότητα, είχαμε για αρκετά χρόνια την ποιότητα του υλικού, είναι καιρός να αναπληρώσουμε τις απώλειες και η Εθνική Φρουρά μπορεί να προμηθευτεί αυτά τα υλικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πενταράς, Δεν,pentaras, den