Πέφτουν οι τιμές φαρμάκων-Μηχανογράφηση αναμένει ο Ελεγκτής

Φθηνότερα κατά 9% θα είναι από την Τετάρτη, πάνω από 700 φάρμακα. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται, εξάλλου, η μηχανογράφηση του τομέα καθορισμού και υπολογισμού των τιμών.

Σε μείωση των τιμών των φαρμάκων προχωρούν οι αρμόδιες αρχές από την ερχόμενη Τετάρτη. Οι τιμές θα τύχουν μείωσης ως αποτέλεσμα της ετήσιας επικαιροποίησης, στο πλαίσιο της οποίας υιοθετούνται οι τελευταίες εν ισχύ τιμές αναφοράς του καλαθιού χωρών που χρησιμοποιεί η Κύπρος. Σύμφωνα με δημοσίευμα

της εφημερίδας «Αλήθεια», συνολιά 704 φάρμακα θα πωλούνται μειωμένα κατά μέσο όρο 9%.

Μεταξύ άλλων, η μείωση αφορά σε αντιπαρκινσονικά, αντιψυχωσικά, αντιυπερτασικά, και αντιβιοτικά. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο Λειτουργός Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Πάνος Μυτίδης, η επικαιροποίηση γίνεται σε 2,674 φάρμακα, καθώς τα υπόλοιπα εξαιρούνται επειδή, είτε έχουν χοντρική τιμή ίση, ή, μικρότερη των 10 ευρώ, είτε αφορούν σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο κατάλογος των 704 σκευασμάτων με τις νέες τιμές θα αναρτηθεί την Τετάρτη, 15 Μαρτίου, στην ιστοσελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, σε τελικό στάδιο βρίσκεται η μηχανογράφηση του τομεά καθορισμού και υπολογισμού των τιμών φαρμάκων. Ο Λειτουργός των φαρμακευτικών υπηρεσιών εκτίμησε πως τους επόμενους δύο με τρεις μήνες η μηχανογράφηση θα είναι πλήρως παραγωγική. Την εξέλιξη αυτή αναμένει και η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία στην τελευταία ετήσια έκθεσή της καλούσε σε ολοκλήρωση της το διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν. Η Υπηρεσία είχε, εξάλλου, εισηγηθεί στο Υπουργείο Υγείας, όπως προχωρήσει η μηχανογράφηση, ώστε να είναι εφικτή η επικαιροποίηση των τιμών σε μικρότερα χρονικά διαστήματα.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στο SigmaLive, ο Διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου της Υπηρεσίας, Ανδρέας Χασαπόπουλος, μίλησε για ροκάνισμα χρόνου από πλευράς Φαρμακευτικών Υπηρεσιών λέγοντας, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες επιβραδύνουν τους ρυθμούς. Ο κ.Χασαπόπουλος ανέφερε πως, ήδη, έχει σταλεί σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας χωρίς όμως να πάρει απάντηση. Μεταξύ άλλων η Υπηρεσία αναφέρει στην επιστολή πως η μόνη ενέργεια που έγινε ήταν η ανάθεση μελέτης για τιμολόγηση φαρμάκων σε καθηγητές του London school of economics η οποία και εισηγείται εφαρμογή μέτρων πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα