Πέφτει χρήμα σταδιακά στην πραγματική οικονομία

Στα €357 εκατομμύρια διαμορφώνονται τα καθαρά δάνεια που δόθηκαν στην αγορά για το πρώτο εννιάμηνο του 2016, σημειώνοντας αύξηση κατά 34,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαγράφεται η ζήτηση εκ μέρους τόσο επιχειρήσεων όσο και νοικοκυριών για νέα δάνεια.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες φαίνεται

ότι καταβάλλουν προσπάθεια να αυξήσουν το χρήμα που διαθέτουν στην αγορά, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ξεπεραστεί η προκυκλικότητα που χαρακτηρίζει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από το 2013.

Σημαντικό μπορεί να θεωρηθεί και το γεγονός ότι το δανειακό κόστος έχει αρχίσει και παίρνει την κατιούσα, καθώς όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία, τα δανειακά επιτόκια σημειώνουν ιστορικά χαμηλά, εν μέσω ενός σταδιακά βελτιούμενου οικονομικού περιβάλλοντος.

Πού παρατηρείται βελτίωση

Οι τομείς στους οποίους παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για νέα δάνεια, αφορούν τόσο την αγορά κατοικίας όσο και τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση που παρατηρείται στα καταναλωτικά δάνεια, καθώς αυτή αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη ροή του χρήματος στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών από τους ιδιώτες καταναλωτές, ανεβάζοντας το πολύτιμο μέγεθος της «ζήτησης».

Συγκεκριμένα, τα νέα επιχειρηματικά δάνεια παρουσιάζουν αύξηση κατά 32%, ενώ διαμορφώνονται στα περίπου €1.650 εκ., την ώρα που την αντίστοιχη περίοδο πέρσι ήταν €1.248 εκ. Όσον αφορά στις (πολύτιμες για το τραπεζικό σύστημα) αναδιαρθρώσεις, αυτές ανήλθαν στα €679 εκ., σε σχέση με τα €420 εκ. την ίδια περίοδο πέρσι, καταγράφοντας οριακή αύξηση.

Αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια, αυτά αυξήθηκαν κατά 38%, φτάνοντας στα €623 εκ. από €452 εκ. το 2015, ενώ από το σύνολό τους, τα €260 εκ. αφορούν αναδιαρθρώσεις.

Τέλος, τα καταναλωτικά δάνεια φέτος σημείωσαν αύξηση κατά 25%, φτάνοντας στα €101 εκ. από €81 εκ. για το εννιάμηνο του 2015, ενώ οι αναδιαρθρώσεις τους ανέρχονται στα €24 εκ., από €23 εκ. πέρσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα