Παρέμβαση Βουλευτή Λουκαΐδη για το Μεσανατολικό στην ΚΣΣΕ

Το θέμα της δυνατότητας πραγματοποίησης επίσκεψης εργασίας της Υπεπιτροπής για την Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) έθεσε την Παρασκευή ο Βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης που συμμετείχε σε συνεδρία της Υπεπιτροπής, αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Λουκαΐδης, στην τοποθέτησή του, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Κύπρος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους γειτονικούς

λαούς του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, σημείωσε ότι η εύφλεκτη κατάσταση στην Μέση Ανατολή επηρεάζει την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

«Σημείωσε ωστόσο την συνεχιζόμενη υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου όπως άλλωστε στοιχειοθετείται από την Ετήσια Έκθεση 2022 του Ύπατου Εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR)», προστίθεται. Αναφέρθηκε ειδικότερα, σημειώνεται, στην κλιμάκωση της βίας, στην ανέγερση 270 νέων εποικισμών κατά την υπό επισκόπηση περίοδο και στο διαχωριστικό τοίχος που δυσχεραίνει περαιτέρω την ελεύθερη διακίνηση του Παλαιστινιακού λαού. «Επισήμανε δε ότι οι συνέπειες της κατοχής και η συνεχιζόμενη διένεξη μεταξύ των πλευρών επηρεάζουν αρνητικά την προοπτική των δυο λαών», είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μόνο μια συνολική διευθέτηση του Μεσανατολικού ζητήματος μπορεί να διασφαλίσει την επικράτηση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας και ουσιαστικά οφέλη τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς, υποστήριξε, αναφέρεται.

Ο κ. Λουκαΐδης ρώτησε επίσης για τη δυνατότητα πραγματοποίησης επίσκεψης εργασίας της Υπεπιτροπής για την Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο της ΚΣΣΕ στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη το συντομότερο δυνατό, λαμβανομένου υπόψη ότι έχουν ματαιωθεί επί σειρά ετών επισκέψεις εργασίας στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου του Ισραήλ (Knesset) και του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, οι οποίοι ενημέρωσαν τα μέλη της Υπεπιτροπής για τις τελευταίες εξελίξεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα