Παρεμβάσεις Συλλούρη στη Διάσκεψη CSPOC

Παρεμβάσεις σε θεματικές σχετικά με την ενδυνάμωση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και τη χρήση της τεχνολογίας για στήριξη των Μελών και των κοινοβουλευτικών λειτουργιών, έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, στο πλαίσιο της 24ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, στις Σεϋχέλλες.

Οι εργασίες της Διάσκεψης συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη μέρα και θα ολοκληρωθούν στις 13 Ιανουαρίου.

Στη θεματική για την κοινοβουλευτική διπλωματία, ο κ. Συλλούρης επεσήμανε τον πρωταρχικό ρόλο που

διαδραματίζουν οι Πρόεδροι Κοινοβουλίων τόσο στην περιφερειακή όσο και στην παγκόσμια κοινοβουλευτική διπλωματία, και τη σχέση, προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ κοινοβουλευτικής και εκτελεστικής εξουσίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες και τους στόχους που θέτουν οι Πρόεδροι, θεμελιώνεται και ενισχύεται η κοινοβουλευτική διπλωματία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στους κοινοβουλευτικούς οργανισμούς και παγκόσμια φόρα.

Επεσήμανε ότι οι Πρόεδροι Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες αν τύχουν του σωστού χειρισμού.

Ο κ. Συλλούρης προχώρησε με συγκεκριμένες αναφορές στα θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αμεσότερης ενημέρωσης των πολιτών, στις πρόσφατες τριμερείς συνεργασίες που έχει συνάψει η Κύπρος με γειτονικά κοινοβούλια, αλλά και στη σημασία της οικονομικής διπλωματίας, μεταξύ άλλων.

Σε σχέση με τη χρήση της τεχνολογίας, ο Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε τη λειτουργική πτυχή της τεχνολογίας σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές πρακτικές και εισηγήθηκε τη δημιουργία συνεργειών εντός των κοινοβουλίων-μελών της Κοινοπολιτείας μέσα από κοινό δίκτυο, όπου μπορούν να ανταλλάσσονται κοινοβουλευτικές πληροφορίες, πρακτικές και τρόποι λειτουργίας, ανεξαρτήτως των διαφορετικών πολιτικών συστημάτων των κοινοπολιτειακών κοινοβουλίων.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι σε αρχικό στάδιο μπορεί να συσταθεί επιτροπή για την τεχνολογία (e-committee), που να αποτελείται από εκπροσώπους μέλη κάθε περιφέρειας, οι οποίοι με συστάσεις τους να δημιουργήσουν τη βάση δεδομένων. Η εισήγηση έτυχε θερμής υποδοχής από το θεματικό εργαστήριο και αναμένεται να προωθηθεί.

Οι σημερινές εργασίες θα συνεχιστούν με τη συζήτηση των θεμάτων της προώθησης της κοινοβουλευτικής έρευνας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Κοινοβουλίων, όπως και θέματα ασφάλειας για τα Κοινοβούλια και τα μέλη τους.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής δεξίωσης που παρατέθηκε προς τιμή των συνέδρων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των Σεϋχελλών, ο κ. Συλλούρης συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό Τουρισμού των Σεϋχελλών, όπως και με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων της Μαλαισίας, των Βερμούδων, της Ινδίας, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα