Παραπληγικοί: Λάθη σε ανακοίνωση Αρχής Προωθησης Δικαιωμάτων

Επιστολή προς την Ανεξάρτητη Αρχή Προώθησης Δικαιωμάτων ΑμεΑ, η οποία κοινοποιείται στην Υπουργό Εργασίας, τον Γ.Δ. του Υπουργείου, τον Πρόεδρο της Βουλής καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας, αποστέλλει η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, με αφορμή ανακοίνωση της Αρχής "με λανθασμένο περιεχόμενο και ελλείψεις".

Στην επιστολή αναφέρεται πως εκδόθηκε ανακοίνωση από την Αρχή για

τις καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ για την Κύπρο, στην οποία και γινόταν αναφορά πως "επίκεντρο της κριτικής της Επιτροπής, βρίσκεται η μη υιοθέτηση της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας, η ανεπαρκής εφαρμογή από το δημόσιο τομέα της νομοθεσίας για διαβούλευση με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥ.Σ.Ο.Α.) και του άρθρου 4(3) της Σύμβασης, για πλήρη συμμετοχή των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν".

"Εμείς δεν έχουμε εντοπίσει τέτοια αναφορά και φαίνεται να έχετε κάνει λάθος στη μετάφραση. Η επιτροπή στην έκθεση της βλέπουμε να τονίζει την έλλειψη συνεργασίας με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ΑμεΑ στη χώρα μας. Η αναφορά στο νόμο για διαβούλευση με την ΚΥΣΟΑ γίνεται σαν θετική παρατήρηση για τη χώρα μας όμως αμέσως μετά σημειώνει σαν αρνητικό την ελλιπή στήριξη και συνεργασία με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ΑμεΑ στη χώρα μας (σημείο 7). Στο σημείο Α.8 βλέπουμε να τονίζει έντονα την ανάγκη αύξησης της στήριξης και συνεργασίας με όλες τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ΑμεΑ στη χώρα μας", αναφέρει η Οργάνωση.

Στην επιστολή παραθέτει και στα αγγλικά την αναφορά της Επιτροπής και σημειώνει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό "να καταγράφονται και να δημοσιεύονται ορθά τα δεδομένα και συστάσεις τέτοιων εκθέσεων ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα που αφορά το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες να εκπροσωπούνται επαρκώς από τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις".

Η Οργάνωση αναφέρει ακόμη πως στην ανακοίνωση της Αρχής εντοπίζονται σημαντικές ελλείψεις όπως για παράδειγμα η μη αναφορά στις συστάσεις για δράσεις ειδικά για γυναίκες και παιδιά με αναπηρίες, η ανάγκη ενσωμάτωσης της διάστασης προστασίας λόγω φύλου στις πολιτικές και νομοθεσίες και η ανάγκη περισσότερων δράσεων διαφώτισης για θέματα αναπηρίας και για την αξιοπρεπή θέση που πρέπει να απολαμβάνει η εικόνα των ατόμων με αναπηρίες σαν φορείς δικαιωμάτων.

Στην ανακοίνωση η Οργάνωση υποβάλλει επίσης αίτημα για συνάντηση με τη νέα Επίτροπο Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.

Εξάλλου, σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Ανδρέα Φακοντή η Οργάνωση αναφέρει ότι στην έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στη χώρα μας, η συγκεκριμένη επιτροπή εντοπίζει πολλά κενά και συστήνει όπως η Κύπρος εφαρμόσει το άρθρο 4.3 της σχετικής σύμβασης για διαβούλευση και συνεργασία με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες.

"Αναμένουμε σαν εκπρόσωποι μας και αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την κοινωνική πρόνοια να εφαρμόσετε αυτή την εισήγηση και δικαίωμα με στόχο όπως έχουμε επαναλάβει στο παρελθόν την εξυπηρέτηση και προστασία των δικαιωμάτων μας με τον καλύτερο τρόπο και τον σχεδιασμό των καλύτερα δυνατόν πολιτικών πρόνοιας για τα άτομα με αναπηρίες", αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα