Παραμένουν κενά στην καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων

Το Υπουργείο Εσωτερικών ευελπιστεί ότι το άνοιγμα του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Κύπρο, θα συνδράμει στις προσπάθειες της Κύπρου για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και προσβλέπει σε στενότερη μελλοντική συνεργασία.

Σε ομιλία του στο συνέδριο με θέμα: ‘Conference on Practices and Responses to Counter Trafficking in Human Beings’ που πραγματοποιείται στη Λευκωσία,

ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Νικολαΐδης ανέφερε ότι ο σκοπός του σημερινού συνεδρίου είναι η ανταλλαγή εμπειριών, τόσο για τη στήριξη των θυμάτων όσο και τη δίωξη των δραστών, η οποία θα συνδράμει στον εντοπισμό τρόπων βελτίωσης της συνεργασίας μας και της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων.

Η Κύπρος, συνέχισε, έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία έτη στην καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων γιατί η καταπολέμηση αυτού του πολύπλοκου και ευμετάβλητου φαινομένου είναι μια διαρκής διαδικασία αφού οι διακινητές εκμεταλλεύονται την φτώχεια, τον πόλεμο, τις φυσικές καταστροφές ή τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα καταγωγής των θυμάτων και, με ψευδείς υποσχέσεις, παραπλανούν τα θύματα και τα μεταφέρουν σε χώρες προορισμού, όπως η Κύπρος, με σκοπό να τα εκμεταλλευτούν.

Τα θύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με την εκμετάλλευση, τη βία και τον περιορισμό της ελευθερίας τους. Συχνά διαμένουν χωρίς νόμιμο καθεστώς παραμονής στις χώρες προορισμού, με αποτέλεσμα να διστάζουν να επικοινωνήσουν με τις αρχές και να εξαρτώνται ακόμα περισσότερο από το διακινητή τους.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω ότι η σχετική νομοθεσία στην Κύπρο είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και προσφέρει τα μέσα τόσο στις διωκτικές αρχές για καταστολή αυτού του εγκλήματος όσο και στις κρατικές υπηρεσίες για στήριξη των θυμάτων.

Ενδεικτικά ανέφερε μερικά από τα δικαιώματα που παρέχονται στα θύματα, όπως η προστασία από δίωξη για την αναγκαστική συμμετοχή τους σε ποινικές πράξεις, παροχή οικονομικής στήριξης, πρόσβαση σε ιατρική και ψυχολογική στήριξη, πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.

Παρά τα πιο πάνω, και παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, επεσήμανε, είναι γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα κενά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως ο Εθνικός Συντονιστής κατά της εμπορίας προσώπων, αναγνωρίζει την προσφορά των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν και συμπληρώσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Δημοκρατία”.

Καλωσόρισε το άνοιγμα του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Κύπρο, ενός Οργανισμού που λειτουργεί από το 1951 και του οποίου η εμπειρία στον τομέα της μετανάστευσης και της εμπορίας προσώπων είναι γνωστή. “Το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένει ότι η εξέλιξη αυτή θα συνδράμει τις προσπάθειές μας για καταπολέμηση αυτού του φαινομένου και προσβλέπει σε στενότερη μελλοντική συνεργασία. Η διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου είναι έμπρακτο παράδειγμα της συνεργασίας αυτής”, επεσήμανε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα