Παραμένει στον πάγο το μνημόνιο–εξηγήσεις αναμένει η τρόικα

Αβεβαιότητα για τη μνημονιακή πορεία της Κύπρου φέρνει η επόμενη μέρα της απόρριψης από τη Βουλή της αναπομπής του προέδρου για την αναστολή της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων. Οι δανειστές αναμένουν τα επόμενα βήματα των κυπριακών Αρχών, την ώρα που επικρέμαται ληξιπρόθεσμο χρέος 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την αντίδραση των δανειστών προκάλεσε, όπως άλλωστε αναμενόταν, η απόρριψη από

τη Βουλή της αναπομπής του προέδρου στο νόμο που ψήφισε το σώμα και αναστέλλει την εφαρμογή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

«Οι επιπλέον νομοθεσίες, που ψήφισε η κυπριακή Βουλή για το θέμα των εκποιήσεων, δεν είναι συμβατές με τις απαιτήσεις του μνημονίου», δήλωσε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, Εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών θεμάτων της Κομισιόν, προσθέτοντας πως «στην επόμενη συνεδρία του Eurogroup θα ενημερωθούν οι αρμόδιοι υπουργοί για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής. Η Κομισιόν παραμένει σε επαφή με τις κυπριακές Αρχές και αναμένει τα επόμενα βήματα».

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα. Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους:

Αφενός το θέμα των εκποιήσεων και αφετέρου οι εξελίξεις στην Ελλάδα, επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση των κυπριακών ομολόγων με λήξη το 2020.Το γεγονός αυτό δυσκολεύει το εγχείρημα της νέας εξόδου της Κύπρου στις διεθνείς αγορές αφού αυξάνεται το επιτόκιο που είναι διατεθειμένοι να δανείσουν οι επενδυτές. Το 2015 η Κύπρος καλείται ν' αναχρηματοδοτήσει χρέος περίπου €2,9 δισ. το οποίο λήγει καθώς και επιπλέον οποιοδήποτε τυχόν έλλειμμα προκύψει στα δημοσιονομικά

Τη Δευτέρα, οι επιτροπές οικονομικών και εσωτερικών της Βουλής θα ασχοληθούν με τα τέσσερα από τα πέντε νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Το πέμπτο και σημαντικότερο νομοσχέδιο υπολείπεται των σχολίων των δανειστών, προτού τεθεί αρχικά ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και ακολούθως να αποσταλεί στη Βουλή.

Η κυβέρνηση ρίχνει ανήσυχα βλέμματα στις δηλώσεις κομμάτων που επιθυμούν την επιμήκυνση της παράτασης εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων, δοθέντος ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας κρίνεται ανέφικτο να ενεργοποιηθεί με το τέλος Ιανουαρίου οπότε και εκπνέει η αναστολή του νόμου που ψήφισε η Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα