Παραμένει 'κατακερματισμένος' ο ενιαίος ευρωπαϊκός ουρανός

Ακόμα παραμένει κατακερματισμένος ο "ενιαίος ευρωπαϊκός ουρανός" λένε τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ, σε έκθεση που δημοσιεύουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα οι ελεγκτές αναφέρουν ότι η διαχείριση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου παραμένει κατακερματισμένη, παρά τη χρηματοδότηση ύψους 730 εκ. ευρώ ως σήμερα (πρόκειται να αυξηθεί σε 3,8 δις ευρώ έως το 2020).

Οι ελεγκτές επισκέφθηκαν κυβερνητικές

υπηρεσίες, παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας, και εθνικές εποπτικές αρχές σε πέντε κράτη μέλη (Ισπανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και βασικούς φορείς πολιτικής, επιχειρησιακής και βιομηχανικής πλευράς. Διαπίστωσαν ότι ο Κοινός Ευρωπαϊκός Ουρανός ήταν δικαιολογημένος ως επιδίωξη επειδή η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη παρεμποδίστηκε από τα εθνικά μονοπώλια και τον κατακερματισμό. Η πολιτική είναι συνεκτική και στοχεύει σε αυτές τις αδυναμίες. Ωστόσο, οι αλλαγές στα πρότυπα κυκλοφορίας σημαίνουν ότι οι στόχοι υψηλού επιπέδου που καθορίστηκαν εξαρχής έχουν καταστεί εν μέρει ανέφικτοι και εν μέρει άσχετοι.

"Οι αεροπορικές μεταφορές αποτελούν σημαντικό στοιχείο της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, προωθώντας την κινητικότητα των προσώπων και των αγαθών, προωθώντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη", δήλωσε ο George Pufan, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι υπεύθυνος για την έκθεση. "Ωστόσο, η ενιαία αγορά στην Ευρώπη σαφώς δεν απολαμβάνει ακόμα τα οφέλη ενός ενιαίου ουρανού".

Οι χρεώσεις πλοήγησης δεν μειώθηκαν σημαντικά και οι καθυστερήσεις στην εναέρια κυκλοφορία άρχισαν να αυξάνονται ξανά, λένε οι ελεγκτές. Τα σημερινά λειτουργικά τμήματα του εναέριου χώρου παρέχουν κατ `ουσίαν ένα φόρουμ για τη συνεργασία μεταξύ των γειτονικών φορέων, αλλά αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά όσον αφορά τον κατακερματισμό της διαχείρισης του εναέριου χώρου, της παροχής υπηρεσιών και των προμηθειών. Η εποπτεία των εθνικών εποπτικών αρχών παρεμποδίζεται από το γεγονός ότι δεν είναι πάντα πλήρως ανεξάρτητες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους, αναφέρουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα