Παραίτηση πολλών μποφόρ

ΕΔΕΚ: Στελέχη θέλουν σύγκληση έκτακτου εκλογικού συνεδρίουΠολλαπλούς κραδασμούς και αναταράξεις προκαλεί στην ΕΔΕΚ η παραίτηση του Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα, Γιάννου ΕυσταθίουΣε πολύ σοβαρές επισημάνσεις/καταγγελίες, όσον αφορά έλλειψη εσωκομματικού διαλόγου, απίσχνανση, επί της ουσίας, των διεργασιών οργανωτικής ανασυγκρότησης, και υποβάθμιση των θεσμικών λειτουργιών του Κινήματος, προβαίνει στην επιστολή παραίτησής του προς τον Πρόεδρο και το ΠΓ της ΕΔΕΚ

ο παραιτηθείς Οργανωτικός Γραμματέας, Γιάννος Ευσταθίου.

Ο κ. Ευσταθίου, αφού αναφέρεται στα γεγονότα και στους λόγους που οδήγησαν στην παραίτησή του, όπως αποκάλυψε στην προχθεσινή της έκδοση η «Σ», κάνει λόγο για έλλειψη στρατηγικής και ατολμία στη λήψη γενναίων αποφάσεων, για την υιοθέτηση των ριζικών εκείνων αλλαγών που θα εμβάλουν το Κίνημα στον δρόμο της πραγματικής ανανέωσης και της αλλαγής. Παράλληλα, καταγγέλλει συρρίκνωση του θεσμού του Οργανωτικού Γραμματέα σε ρόλο «απλού διεκπεραιωτή», ρόλο τον οποίον, όπως επισημαίνει, δεν μπορεί να αποδεχθεί, υποδεικνύοντας ότι, στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων του, έχει πολιτικές απόψεις και θέσεις, οι οποίες επιβάλλεται να συζητούνται στην εσωκομματική δημόσια σφαίρα.«Κατήργησαν τον θεσμό του ΚΟΓ»«Ήταν και είναι πεποίθησή μου ότι το Κίνημα χρειάζεται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και γενναίες αποφάσεις, που θα δείξουν στα μέλη και την κοινωνία μια εικόνα ανανέωσης και αλλαγών. Αντί αυτού το Κίνημα, χωρίς στρατηγική, προχωρεί μόνο σε διεκπεραίωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που στην πλειοψηφία τους αναπαράγουν τα ίδια πρόσωπα, επιτείνουν την εσωκομματική διαμάχη και στην ουσία δεν προσφέρουν τίποτε στο Κόμμα», επισημαίνει ο κ. Ευσταθίου, προσθέτοντας. «Ο Οργανωτικός του Κόμματος, εκτός από την υλοποίηση των αποφάσεων και εκδηλώσεων, έχει την υποχρέωση να καταθέτει τις πολιτικές του απόψεις και εισηγήσεις. Όταν αυτή η υποχρέωση, αλλά και δικαίωμα, του αφαιρείται και δεν του δίδεται η ευκαιρία να τις παρουσιάσει σε κανένα σώμα, στο ίδιο του το Κόμμα, τότε το ίδιο του το Κόμμα τον καταργεί…».Ανησυχία και προβληματισμόςΌπως ήταν αναμενόμενο, η αιφνιδιαστική παραίτηση του Γιάννου Ευσταθίου, που αποκαλύπτει βαθύτερες παθογένειες της κομματικής λειτουργίας σε μια χρονική περίοδο που επιχειρείται η προσπάθεια για τη θεσμική και οργανωτική ανασύνταξη του Κινήματος, προκάλεσε έντονο προβληματισμό σε αρκετά στελέχη, που εκφράζουν έντονη ανησυχία για τον βηματισμό της επόμενης ημέρας αλλά και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές του Κινήματος. Πρόκειται, κυρίως, για στελέχη της νεότερης γενιάς, που δεν έχουν να κάνουν με τα «εδραία κατεστημένα της ΕΔΕΚ», και τα οποία αναγνωρίζουν την ανάγκη το Κίνημα να λειτουργήσει, έργοις, ως οργανισμός παραγωγής πολιτικής, «ριζοσπαστικοποιώντας τις θέσεις και τον λόγο της, ως σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα».

Όπως επισήμανε, χαρακτηριστικά, στην εφημερίδα μας, συγκεκριμένο στέλεχος, «εδραιώνεται όλο και περισσότερο η επίγνωση ότι το κόμμα δεν μπορεί να προχωρήσει προς το μέλλον με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα, και αυτή απαίτηση δεν αποτελεί μομφή προς κανέναν, αλλά αφορά σύνολη την κομματική δομή». Αυτό που χρειάζεται σήμερα η ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, «είναι μια εσωκομματική επανάσταση σε επίπεδο πολιτικής και αρχών, καθώς η πολιτική της διαχείρισης των γεγονότων έχει ξεπεραστεί από την ιστορία».Θέλουν εκλογικό συνέδριοΣύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», στο πλαίσιο των ευρύτερων ζυμώσεων και διεργασιών που συντελούνται στην ΕΔΕΚ, μέλος ή και μέλη της ανώτατης ηγεσίας θα εγείρουν, άμεσα, θέμα σύγκλησης έκτακτου εκλογικού συνεδρίου, θεωρώντας πως η αντιμετώπιση της «υποφώσκουσας, εδώ και καιρό, κρίσης, που έχει να κάνει με πεπαλαιωμένες συμπεριφορές, νοοτροπίες και αντιλήψεις», απαιτεί ριζικές και καθαρές πολιτικές λύσεις. Τα εν λόγω στελέχη, όπως πληροφορούμαστε, προτίθενται να προτείνουν και σειρά τροποποιήσεων στο καταστατικό του Κινήματος, που αφορούν στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων, όπως η μείωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ο περιορισμός των εξουσιών του Προέδρου του κόμματος και άλλες μεταρρυθμίσεις.Δεν σχολιάζει ο Γιάννος ΕυσταθίουΕν τω μεταξύ, ο κ. Ευσταθίου, ερωτηθείς από τη «Σ» για την παραίτησή του και την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Κίνημα, απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα καθαρά εσωκομματικό θέμα, που δεν αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έως χθες, τουλάχιστον, βρισκόταν εν εξελίξει προσπάθεια εκ μέρους της ηγεσίας της ΕΔΕΚ, ώστε ο Οργανωτικός Γραμματέας του Κινήματος να μεταπειστεί και να άρει την απόφασή του. Ωστόσο, όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, η απόφαση του κ. Ευσταθίου είναι αμετάκλητη.Ολόκληρη η επιστολή του Γιάννου Ευσταθίου«5 Ιανουαρίου 2015Προς Πρόεδρο Κ.Σ. ΕΔΕΚκαι Μέλη Πολιτικού Γραφείου»Στο Πολιτικό Γραφείο, στις 7 Οκτωβρίου 2014, έλαβα εντολή να ετοιμάσω, ως οργανωτικός Γραμματέας του Κινήματος, οργανωτική εισήγηση για τη δράση του Κόμματος τους επόμενους μήνες. Ανέλαβα την υποχρέωση να την παρουσιάσω στο Πολιτικό Γραφείο την 1η Νοεμβρίου, με τη δέσμευση να την αποστείλω σε όλα τα μέλη του Π.Γ. έγκαιρα, ώστε να μπορούν να τη μελετήσουν πριν από τη συνεδρία.

Θεώρησα και θεωρώ ότι, για να έχει περιεχόμενο ένας οργανωτικός προγραμματισμός, πρέπει να βασίζεται σε στρατηγικό σχεδιασμό, τον οποίο το Κίνημα να έχει εκπονήσει, μέσα από συζήτηση και προβληματισμό και προ πάντων διάθεση για αποφάσεις και αλλαγές. Έτσι προχώρησα σε εισήγηση στρατηγικής και όχι οργανωτική, την οποία παρέδωσα μόνο στον Πρόεδρο του Κινήματος, στις 22 Οκτωβρίου, με μια συνοδευτική επιστολή στην οποία ανέφερα, ανάμεσα σε άλλα, και τη θέση ότι αν ο Πρόεδρος του Κινήματος αποφασίσει ότι η εισήγησή μου δεν πρέπει να συζητηθεί στο Π.Γ., τότε εγώ θα ήμουν υποχρεωμένος να παραιτηθώ από τη θέση μου.Στις 27 Οκτωβρίου είχα συνάντηση με τον Πρόεδρο, ο οποίος μου υπέδειξε ότι μια τέτοια εισήγηση δεν μπορεί να τεθεί ενώπιον του Π.Γ. επειδή υπάρχει κίνδυνος διαρροής του εγγράφου. Μου ανέφερε ότι ήθελε να αναβληθεί το Π.Γ. της 1ης Νοεμβρίου, που είχε αποκλειστικό θέμα την οργανωτική εισήγηση, και ότι ο ίδιος στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής στις 4 Νοεμβρίου, θα προχωρούσε σε σημαντικές ανακοινώσεις. Μου εξέφρασε επίσης και τις επιφυλάξεις του για το περιεχόμενο της εισήγησής μου.Προεδρική «ασυνέπεια»»Διαφώνησα, αλλά σεβάστηκα την επιθυμία του Πρόεδρου, αφού μεγάλο μέρος της εισήγησής μου αφορούσε τον ίδιο προσωπικά. Του ανέφερα, επίσης, ότι θα περιμένω τις ανακοινώσεις του στην Κ.Ε. και επιφυλάχθηκα να αποφασίσω μετά για τις τυχόν ενέργειές μου. Στις 4 Νοεμβρίου η Σύνοδος της Κ.Ε. ουσιαστικά δεν πραγματοποιήθηκε, αφού δεν υπήρξε απαρτία. Δεν κατάλαβα, όμως, γιατί ο Πρόεδρος δεν προχώρησε στις ανακοινώσεις, που είχε προγραμματίσει, έστω και χωρίς απαρτία, αφού για τις ανακοινώσεις αυτές δεν νομίζω ότι θα υπήρχε θέμα ψηφοφορίας. Επανακαθορισμός της Κ.Ε. δεν έγινε ποτέ, ούτε είχα από τότε καμιά αναφορά για την εισήγησή μου από τον Πρόεδρο.

Εγώ κράτησα την υπόσχεση που έδωσα στον Πρόεδρο και δεν κοινοποίησα την εισήγησή μου σε κανέναν άλλο. Ανέμενα ότι θα γινόταν κάποια εισήγηση σε κάποιο όργανο του κόμματος ή ότι ο Πρόεδρος θα ανακοίνωνε τις αποφάσεις του. Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτε απ' όλα αυτά και ούτε πρόκειται να γίνει. Ευελπιστούσα ότι με την ευκαιρία της συνόδου της Κ.Ε. της 13ης Δεκεμβρίου θα γινόταν κάτι σημαντικό, αλλά οι ελπίδες μου και πάλι διαψεύστηκαν. Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι στην Κ.Ε. της 13ης Δεκεμβρίου πήραν μέρος λιγότερα μέλη από αυτά της 4ης Νοεμβρίου, αλλά θέμα απαρτίας δεν τέθηκε από κανένα.Ανάγκη ριζικών αλλαγών»Ήταν και είναι πεποίθησή μου ότι το Κίνημα χρειάζεται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και γενναίες αποφάσεις, που θα δείξουν στα μέλη και την κοινωνία μια εικόνα ανανέωσης και αλλαγών. Αντί αυτού το Κίνημα, χωρίς στρατηγική, προχωρεί μόνο σε διεκπεραίωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, που στην πλειοψηφία τους αναπαράγουν τα ίδια πρόσωπα, επιτείνουν την εσωκομματική διαμάχη και στην ουσία δεν προσφέρουν τίποτε στο Κόμμα. Ο Οργανωτικός του Κόμματος, εκτός από την υλοποίηση των αποφάσεων και εκδηλώσεων, έχει την υποχρέωση να καταθέτει τις πολιτικές του απόψεις και εισηγήσεις.

Όταν αυτή η υποχρέωση, αλλά και δικαίωμα, του αφαιρείται και δεν του δίδεται η ευκαιρία να τις παρουσιάσει σε κανένα σώμα, στο ίδιο του το Κόμμα, τότε το ίδιο του το Κόμμα τον καταργεί. Δεν μπορεί με την επίκληση του κινδύνου των διαρροών να μη συζητούμε σοβαρά ζητήματα ή να μην παρουσιάζονται και να αγνοούνται εισηγήσεις προβάλλοντας σαν δικαιολογία διαρροές, οι οποίες θα προέλθουν από το ένα ή το άλλο μέλος του Π.Γ. Όλα αυτά, δε, γίνονται με τη σιωπηρή ανοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας του Π.Γ.«Δεν είμαι απλός διεκπεραιωτής»»Όπως έχω ήδη αναφέρει και προηγουμένως, δήλωσα στον Πρόεδρο ότι αν δεν επιτρέψει τη συζήτηση των απόψεών μου, είμαι υποχρεωμένος να παραιτηθώ. Η στάση του αυτή με εξαναγκάζει σε παραίτηση από τη θέση του Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα. Η αξιοπρέπειά μου δεν μου επιτρέπει να παραμείνω στη θέση αυτή, μετά την αφαίρεση του δικαιώματος της έκφρασης. Δεν είμαι απλώς ένας διεκπεραιωτής αποφάσεων, έχω πολιτικές απόψεις και θέσεις. Αφ’ ης στιγμής αυτές δεν επιτρέπεται να παρουσιαστούν, έτσι κι εγώ δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να παραμείνει οργανωτικός ενός κόμματος που καταργεί τη διαφορετική άποψη.»Η παραίτησή μου δεν έχει καμιάν απολύτως σχέση με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε θέματα διαπλοκής και χρηματισμού .Ευχαριστώ,Γιάννος Ευσταθίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα