Παραδοχή Τ/κ: To 80% των άτυπων μεταναστών στην Κ.Δ προέρχεται από κατεχόμενα

Η διαδικτυακή Haber Kıbrıs (19.10.22 haberkibris.com) δημοσιεύει άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου Χουσεΐν Εκμεκτσί στο οποίο υποστηρίζει ότι το 80% των άτυπων μεταναστών στα ελεγχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία εδάφη προέρχονται από τα κατεχόμενα.  

Σύμφωνα με επισκόπηση Τ/κ Τύπου από το ΓΤΠ, ο Εκμεκτσί, σημειώνει πως για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει μια σταθερή ροή παράνομων μεταναστών από την «ΤΔΒΚ» προς τη «νότια Κύπρο». Η τελευταία συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021, το ζήτημα προτεραιότητας της ελληνοκυπριακής

πλευράς ήταν η ροή των παράνομων μεταναστών.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 50 χιλιάδες άτυποι μετανάστες στη ‘νότια Κύπρο’. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 80% των άτυπων μεταναστών που φτάνουν στη νότια κύπρο έρχονται οδικώς. Το υπόλοιπο 20% έρχεται δια θαλάσσης. Εν ολίγοις, η διαδρομή των μεταναστών που διασχίζουν την ελληνοκυπριακή πλευρά περνά από την «ΤΔΒΚ», αναφέρει ο Εκμεκτσί. 

Ο αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας ότι «οι άτυποι μετανάστες, το 80% των οποίων περνούν στο ‘νότο’ οδικώς, αποτελούν μείζον πρόβλημα για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ως μικρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη συνεχή εισροή μεταναστών. Ο αριθμός έχει ξεπεράσει το μέγεθος της ελληνοκυπριακής πλευράς». 

«Φοιτητές οι περισσότεροι από τους Αφρικανούς που εισέρχονται από τα κατεχόμενα»

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες 80 έως 100 παράτυποι μετανάστες, κυρίως αφρικανικής καταγωγής,  περνούν από την «ΤΔΒΚ» στη «νότια Κύπρο» κάθε μέρα, ο Εκμεκτσί αναφέρει ότι «οι περισσότεροι από τους Αφρικανούς, οι οποίοι εισέρχονται νόμιμα στην ‘ΤΔΒΚ’ με την ιδιότητα του  φοιτητή, στη συνέχεια περνούν παράνομα στη ‘νότια Κύπρο’ και αιτούνται ασύλου. Οι περισσότεροι από αυτούς απαιτούν να πάνε στους συγγενείς τους στην Ευρώπη ενώ υπάρχουν επίσης και κάποιοι που τα καταφέρνουν να φύγουν». 

Ο Εκμεκτσί αναφέρει επίσης Αφρικανοί, Σύριοι και τον τελευταίο καιρό Αφγανοί μεταναστεύουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι μετανάστες που φτάνουν στην

«ΤΔΒΚ» από τη θάλασσα είτε περπατούν είτε μεταφέρονται λαθραία στη «νότια Κύπρο» από λαθρέμπορους. «Με άλλα λόγια, η εμπορία ανθρώπων είναι ένας σημαντικός τομέας στην ΤΔΒΚ», υποστηρίζει ο αρθρογράφος. 

«Δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική στην ΤΔΒΚ»

Σύμφωνα με τον Εκμεκτσί, «οι μετανάστες που συλλαμβάνονται στον βορρά τυγχάνουν απάνθρωπης μεταχείρισης. Είναι επίσης μη ρεαλιστικό να περιμένουμε κάτι καλύτερο από αυτή τη δομή που δεν παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες στους δικούς της ηλικιωμένους, ασθενείς, ανάπηρους και παιδιά και τους παραμελεί. Ακόμη χειρότερα, δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική στην ΤΔΒΚ».

«Το σύστημα στα κατεχόμενα», συνεχίζει ο Εκμεκτσί, «αντιμετωπίζει τους συλληφθέντες μετανάστες ως "παράνομους" και τους βάζει στη φυλακή, ανεξάρτητα από το τι έχουν περάσει και με τι κινδύνους έχουν έρθει σε αυτό το νησί. Ακόμα χειρότερα, φτάνουμε στο σημείο να στέλνουμε τα παιδιά τους στη φυλακή μαζί τους».

«Την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει ο Εκμεκτσί, «δύο παιδιά ηλικίας 13-15 ετών ήταν φυλακισμένα και ένας μετανάστης που έφτασε στο νησί μέσω θαλάσσης τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε πάνω σε θαλάσσιο σκάφος, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την αστυνομία,. Ο μετανάστης εξακολουθεί να νοσηλεύεται».

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει μεταναστευτική πολιτική»

«Στην ελληνοκυπριακή πλευρά», σημειώνει ο Εκμεκτσί «υπάρχει μεταναστευτική πολιτική. Όσοι έχουν χρήματα μπορούν να νοικιάσουν ένα σπίτι, ή αν έχουν οικείοι τους  λύνουν το πρόβλημα στέγασης με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον, μπορούν να μείνουν στα στρατόπεδα μεταναστών. Τα παιδιά δεν φυλακίζονται ποτέ.

Τουλάχιστον δεν υπάρχει πολιτική σαν τη δική μας».

«Οι ελληνικές αρχές», αναφέρει ο Εκμεκτσί, «θεωρούν ότι οι αρχές της ‘ΤΔΒΚ’ αφήνουν σκόπιμα τους μετανάστες να περάσουν στο νότο. Από την άποψη αυτή, η ‘ΤΔΒΚ’ δε διαθέτει χώρο για να φιλοξενήσει τους μετανάστες, ούτε διαθέτει διαδικασίες για τη φιλοξενία μικρών παιδιών εκτός από το κέντρο στο Τσαγλαγιάν».

«Σύριοι και Αφγανοί πολίτες βρίσκονται στα χέρια διακινητών ανθρώπων» συνεχίζει ο Εκμεκτσί. «Κάποιοι κερδίζουν πολλά χρήματα, περνώντας τους ανθρώπους που μεταφέρουν λαθραία στο νησί προς τα νότια μέσω της νεκρής ζώνης. Αν τους πιάσουμε, τους βάζουμε στη φυλακή για τουλάχιστον 2 μήνες, τους χωρίζουμε από τα παιδιά τους και στη συνέχεια τους απελαύνουμε».

«Πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και όπως σε κάθε ανθρωπιστικό ζήτημα, οι ηγεσίες του ‘νότου΄ και του ‘βορρά΄ αδυνατούν να συνεργαστούν. Πολλοί άνθρωποι, χάνουν τα χρήματά τους και μερικές φορές τη ζωή τους στα χέρια Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων διακινητών ανθρώπων στο νησί», καταλήγει ο Εκμεκτσί.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραδοχή Τκ, Κ Δ,paradochi tk, k d