Παρά τις πλημμύρες.. θερμότερος του κανονικού ο Φεβράρης

Μπορεί να πλημμύρισε η Λευκωσία τις τελευταίες ώρες μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις και χαλαζόπτωση που προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε περιοχές της πρωτεύουσας, ωστόσο, σύμφωνα με το αγρομετεωρολογικό δελτίο της Μετεωρολογικής ο μήνας Φεβρουάριος θα είναι θερμότερος του κανονικού.

Το Τμήμα Μετεωρολογίας, στην προσπάθεια του για αγρομετεωρολογική υποστήριξη της γεωργίας στον τόπο, εκδίδει εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα ειδικό αγρομετεωρολογικό δελτίο με βάση το σχετικό πρότυπο του Παγκόσμιου

Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Δείτε εδώ: Πολίτες έσωσαν μητέρα &παιδί - Εγκλωβίστηκαν σε όχημα

Το εκδιδόμενο δελτίο αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος και ανανεώνεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα, ενώ η προσπάθεια εμπλουτισμού του είναι συνεχής.

Κλιματολογικά στοιχεία Φεβρουαρίου

Ο Φεβρουάριος, ο οποίος θα αναλυθεί κλιματικά πιο κάτω, είναι ο τελευταίος μήνας του Χειμώνα. Ο Φεβρουάριος κλιματικά δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον παρελθόντα Ιανουάριο τόσο από πλευράς της αθροιστικής βροχής όσο και της θερμοκρασίας. Κατά το μήνα αυτό η ατμόσφαιρα έχει τα χειμερινά της χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα κατά τον Φεβρουάριο η συχνότητα έλευσης βαροκλινικών υφέσεων στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι σημαντικά αυξημένη.

Δείτε επίσης: Κακοκαιρία εως τη Δευτέρα - Αναλυτικά η πρόγνωση

Προκειμένου να αποκτάται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα κλιματικά και κυρίως αγρομετεωρολογικά χαρακτηριστικά του Φεβρουαρίου παρουσιάζονται στον πίνακα πιο κάτω στοιχεία των σταθμών Αθαλάσσας, αερ. Λάρνακας και Πάφου, Άχνας, Πόλεως Χρυσοχόους και Προδρόμου, οι οποίοι έχουν επιλεγεί για τον σκοπό αυτό ως αντιπροσωπευτικοί μετεωρολογικοί σταθμοί.

Εποχική πρόγνωση για τον Φεβρουάριο

Tο Τμήμα Μετεωρολογίας ετοιμάζει την εποχική πρόγνωση καιρού, η οποία σκοπό έχει την ενημέρωση του κοινού για τον καιρό και το κλίμα που θα επικρατεί στην Κύπρο τον επόμενο μήνα. Λόγω του ότι είναι ένα σχετικά νέο προϊόν και λόγω του ότι από τα προκαταρκτικά στοιχεία που διαθέτει το Τμήμα φαίνεται ότι η τάση του μοντέλου δεν είναι προς την ορθή κατεύθυνση για αυτό το μήνα, το Τμήμα εκδίδει την εποχική πρόγνωση με κάθε επιφύλαξη.

Ο Φεβρουάριος αναμένεται και πάλι ότι θερμοκρασιακά θα είναι γενικά θερμότερος του κανονικού (κατά περίπου 1 με 2°C). Το αναμενόμενο ύψος βροχής συνεχίζει να είναι απογοητευτικό για το μήνα (ο οποίος αποτελεί τον τελευταίο της χειμερινής περιόδου), αφού θα κυμανθεί σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νησιού κάτω του κανονικού, έτσι που η αθροιστική βροχή στο νησί να κυμανθεί από 50 μέχρι 75% του κανονικού και τα νοτιοανατολικά παράλια της Κύπρου να μην υπερβούν το 50% του κανονικού.

Παρόμοια χαρακτηριστικά, τόσο θερμοκρασιακά όσο και ύψους αθροιστικής βροχής, παρουσιάζει σχεδόν ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και μεγάλου μέρους της Μικράς Ασίας, καθώς επίσης και της Μέσης Ανατολής.

Keywords
Τυχαία Θέματα