Παπαδάκης: Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά στην ΕE

Ενωμένοι και λειτουργώντας σοβαρά και όχι μονοθεματικά οι Ευρωβουλευτές μπορούν να πετύχουν πολλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε την Παρασκευή ο Ευρωβουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης.

Μιλώντας στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που διοργάνωσε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στις μεγάλες προκλήσεις που έχει ενώπιον της η Ευρώπη σήμερα, όπως η αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών στοιχείων,

της κρίσης και της απομάκρυνσης των πολιτών από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μιλώντας για τη δουλειά που έχει γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη νέα του θητεία τους τελευταίους έξι μήνες, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι «έχουμε ένα αρκετά καλό κλίμα οι εκ Κύπρου ορμώμενοι Ευρωβουλευτές». Όσον αφορά το πρόσφατο ψήφισμα για την Τουρκία, είπε ότι η ομάδα των Ευρωβουλευτών «λειτούργησε σαν μια αλυσίδα».

«Αν δεν λειτουργούσαν όλοι οι κρίκοι στην αλυσίδα, ψήφισμα δεν θα είχαμε», πρόσθεσε.

Είμαστε λίγοι, ανέφερε, και οι επιτροπές είναι πάρα πολλές. Έχει επιτροπές ιδιαίτερα σημαντικές για την Κύπρο, αλλά λόγω της επικέντρωσης στο Κυπριακό και του αριθμού των Ευρωβουλευτών δυστυχώς δεν μπορούν να καλυφθούν.

Εξέφρασε τη θέση ότι «μπορούμε να πετύχουμε πολλά και αν είμαστε σοβαροί και όχι μονοθεματικοί».

«Το ψήφισμα ήταν πάρα πολύ σημαντικό και ήρθε μετά από πολλές προσπάθειες», είπε, προσθέτοντας ότι «κινητοποιήθηκαν δυνάμεις, είχαμε φίλους δίπλα μας. Είχαμε και τους Έλληνες συναδέλφους. Λειτουργήσαμε ως ένα». Την ίδια ώρα στάθηκαν δίπλα στους Κύπριους Ευρωβουλευτές και άλλοι συνάδελφοί τους, είπε, διάφορων εθνικοτήτων, κάνοντας αναφορά σε Γερμανούς, Αυστριακούς και άλλους

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, αυτό έγινε «γιατί, μπορούμε να μιλήσουμε». Ξέρουν, ανέφερε, ότι την ώρα που πρέπει ν` ασχοληθούμε για την ανάπτυξη, τις τράπεζες, το Ισλαμικό Κράτος θα το πράξουμε.

«Είμαστε παρόντες και νομίζω ότι έχουμε ρόλο να παίξουμε», είπε.

Όσον αφορά γενικά το κλίμα στην Ευρωβουλή, ο κ. Παπαδάκης αναγνώρισε ότι είναι ένας χώρος όπου υπάρχουν συμφέροντα «αλλά νοιώθω ότι θέματα αρχής δεν μπορεί να παραβλεφθούν», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας σε συνάρτηση με τη Ρωσία ανέφερε ότι είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι υπάρχει υποκρισία. Παίρνουμε μέτρα κατά της Ρωσίας αλλά εναντίον της Τουρκίας δεν μπορούμε, πρόσθεσε.

Εκτίμησε, δε, ότι η ηγεσία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Θέλει, είπε, να της κλείσει την πόρτα η ΕΕ.

«Αυτό πως το ξεπερνάς, με σκλήρυνση της γραμμής; Όχι», είπε, το ξεπερνάς «με το να παραμείνει η Ευρώπη πιστή σε αρχές, ούτως ώστε η Τουρκία να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της όχι απέναντι στην Κύπρο αλλά απέναντι στην ΕΕ».

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι στην Τουρκία υπάρχει η νέα γενιά η οποία ασφυκτιά με την καταπίεση που υφίσταται. «Η Ευρώπη οφείλει ν` ανοίξει ένα διάλογο με αυτές τις δυνάμεις», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μπορεί να προσφέρει η Κύπρος στην Ευρώπη στο θέμα των εξτρεμιστών ισλαμιστών, είπε ότι«ήδη προσφέρει η Κύπρος με τις βάσεις». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να διοργανώσει μια διαθρησκευτική πρωτοβουλία. Παράλληλα, πρότεινε όπως η Κύπρος ζητήσει να φιλοξενήσει τις συνομιλίες που γίνονται για τη Συρία. Γιατί να πάνε στην Ελβετία; διερωτήθηκε.

Να αξιοποιήσουμε, είπε επίσης, «τις καλές μας σχέσεις με τους Ισραηλινούς και με τους Παλαιστινίους. Να αξιοποιήσουμε την καλή μας θέση (γεωγραφικά) όσο το δυνατόν καλύτερα»

Όσον αφορά τη δράση του στην Επιτροπή Εξωτερικών τους τελευταίους έξι μήνες ανέφερε ότι είχαμε ν` αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίζουμε το θέμα με τη Ρωσία. Υπήρξε, πρόσθεσε, «παροξυσμός, μέχρι και πολεμικές ιαχές ακούγονταν». Τώρα, συνέχισε, «είναι καλύτερα τα πράγματα, λειτούργησε η φωνή της αυτοσυγκράτησης και της πιο λογικής προσέγγισης όσον αφορά τη Ρωσία».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ασφάλειας και των εξτρεμιστών ισλαμιστών, σημείωσε πως «πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν είναι ένας θρησκευτικός πόλεμος, αλλά ένας πόλεμος με την τρομοκρατία». Αναμένω ότι θα πρέπει να παρθούν και πρωτοβουλίες από τους ηγέτες του ισλαμικού κόσμου, πρόσθεσε. Εκτίμησε ότι υπάρχουν περιοχές που λειτουργούν ως φυτώρια παραγωγής τρομοκρατών και πρόκειται σύμφωνα με τον ίδιο περιοχές όπου υπάρχει φτώχεια, ανεργία και ανέχεια.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα είναι η οικονομική κατάσταση, είπε ο κ. Παπαδάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια κατακραυγή εναντίον των πολιτικών της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σχεδόν απομονωμένη αλλά είναι η πιο ισχυρή.

Πρέπει να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη για να μπορέσει να ανακάμψει «πρέπει να δημιουργηθεί ανάπτυξη». Αναφορά έκανε στο αναπτυξιακό πακέτο που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι υπάρχουν κεφάλαια στην Ευρώπη που για να επενδύσουν πρέπει να πειστούν ότι θα έχουν κέρδος.

Πρέπει, πρόσθεσε, να χτυπηθεί η ανεργία, η χειρότερη μάστιγα της Ευρώπης και της Κύπρου.

Αναφορά έκανε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής και στην απόφαση τoυ Eurogroup για την Κύπρο. Παρόλο που δεν είχε σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η απόφαση αυτή, ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε τη θέση ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε τύχει μιας καλύτερης αντιμετώπισης».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος έφτασε στο σημείο που έφτασε ήταν λάθος της ίδιας. «Εμείς φταίγαμε, όχι η Ευρώπη», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα